Ciprian Haret

Pasionat de vinuri

Absolvent al Facultatii de Istorie din Galati, am capatat virusul vinului odata cu o vizita prelungita la Pietroasele. De fapt, a fost vorba de practica arheologica in zona respectiva, dar de atunci obsesia pentru acest subiect a devenit din ce in ce mai mare. M-am hotarat sa-mi expun propriile pareri lumii virtuale pe la sfarsitul lunii iulie 2009. Cu lipsa de modestie, ma pot declara un "veteran" in lumea blogging-ului de vin autohton deoarece, atunci cand am pornit la drum, cei care activau in acest spatiu puteau fi numarati pe degetele de la o singura mana. Am preferat un stil cat mai simplu, direct dar si foarte sarcastic, atunci cand subiectul il impune. Sunt un mare impatimit al vinurilor de Bordeaux, in special, dobandind o fascinatie aproape de neexplicat pentru tot ceea ce tine de aceasta zona. Prefer vinurile mature ale Lumii Vechi, exemplarele din Lumea Noua inca nereusind sa-mi spuna ceva in mod special (exista si exceptii, desigur). Au trecut deja 5 ani de impresii, critica aspra si povesti din lumea vinului, iar pasiunea nu a a slabit nici o clipa, ba chiar a devenit din ce in ce mai puternica.

Comentariile lui Ciprian Haret
  • ZANA ZANELOR...Domeniul Muntean ZANA ZANELOR FETEASCA NEAGRA 2017 22 mai 2019

    Daca preferati o Feteasca Neagra mai light, usor diferita de suratele sale din Dealu Mare, atunci acest vin se incadreaza in limitele dorintelor voastre. Olfactiv, avem aluzii de fructe rosii, pruna proaspata, piele si usora note pamantoase. Usor de baut si de inteles, necomplicat la nivel gustativ, cu aciditate sustinuta si taninuri abia perceptibile. De remarcat totusi ca, dupa circa 1 ora de aerare, vinul devine ceva mai carnos si mai suculent.

  • JELNA MO / FR 2018Jelna JELNA MO / FR 2018 08 mai 2019

    Crama Jelna este unul dintre putinii jucatori relativ noi din piata noastra, care mi-a atras atentia in ultima vreme. Aici gasim un vinificator al noii generatii si o filosofie mai rar intalnita la noi, care insista pe o exprimare cat mai naturala a vinurilor, obtinute prin fermentarea cu ajutorul drojdiilor salbatice. Astazi ne intalnim cu un vin entry level, dar care surprinde placut in gama lui de pret. Aromatic, era de asteptat sa graviteze in jurul notelor specifice pentru un Muscat, dar livrate la o intensitate medie. Foarte cursiv si usor de baut, fara greutatea corporala a multor vinuri din soiuri aromate, ceea ce pentru mine reprezinta o bila alba in plus. Bine sudat in tranzitia dintre mijloc si final, unde predomina notele citrice si usor minerale. Proaspat, direct, crocant si foarte natural in exprimare, picat la fix pentru a pregati stocul de vara.

  • JAR SR 2016Dagon Winery JAR SR 2016 04 mai 2019

    Intr-o lumea a vinului dominata de o deja frustranta uniformitate, devine din ce in ce mai dificil sa putem gasi exemplare cu personalitate distincta. Acest demers este unul aproape imposibil, mai ales intr-o piata imatura, ca cea autohtona. Totusi, ocazional, rasar cativa muguri de speranta, iar Dagon Clan este unul dintre ei. Vinul de astazi demonstreaza ca, atunci cand esti fidel propriilor filosofii si principii, poti reusi sa evadezi din cusca autosuficientei. Din punctul meu de vedere, acest cupaj clasic pentru Dealu Mare este unul atipic si nu are nimic in comun cu vinurile care ies in mod obisnuit din regiunea respectiva. Nu are densitatea si concentratia pe care le astepti de obicei, ci prefera sa afiseze suculenta maxima si o textura care aduce mai degraba cu un Pinot Noir. Fructul este pur si natural in exprimare, fara a se forta o extractivitate peste limita suportabilitatii. Ba chiar apar si note citrice foarte intrigante, care m-au dus cu gandul inspre un Tempranillo. Proaspat, carnos, delicios, liniar in atac, aciditate sus si taninuri fine; un al doilea pahar se cere de la sine, dupa ce l-ai devorat insetat pe primul. Da, nu este un vin pentru toata lumea si l-as incadra oarecum in categoria "geeky". Deloc tipic pentru Dealu Mare (aviz puristilor), dar eu sunt genul de impatimit care asteapta sa fie surprins mai des, iar astfel de suspecti apar extrem de rar in peisajul mioritic.

  • CHATEAU BONNET...Andre Lurton CHATEAU BONNET BORDEAUX RESERVE 2015 30 aprilie 2019

    Concurenta din ce in ce mai acerba din piata mondiala a vinului i-a determinat pe cei din Bordeaux sa ia masuri importante. Cel putin in ultimii 25 de ani, calitatea in esaloanele inferioare de clasificare a crescut dramatic. Cu o selectie atenta, poti gasi multe vinuri "umile" de calitate si, mai important pentru Bordeaux, la preturi cat se poate de realiste. Chateau Bonnet este un exemplu scoala in acest sens. Detinut de importanta familie Lurton, vinul de fata m-a surprins la capitolul seriozitate. Nu prea te astepti la asa ceva de la o apelatiune generica, de entry level. Nas intens, cu fruct rosu bine copt, prune usor afumate, tutun aromat si ciocolata. Si la nivel gustativ, lucrurile stau cat se poate de serios; concentratie excelenta, suplete, bogatie a fructului foarte bine dozata. Aciditatea aduce prospetimea mult asteptata, iar taninurile ferme si bine coapte sudeaza perfect elementele pe final. Nu se intampla foarte des sa intalnesti un simplu Bordeaux, la un asemenea nivel de impetuozitate. Consider ca cele 91 de puncte Suckling sunt usor exagerate, dar il inteleg pe american de ce a fost impresionat de acest efort. Asamblaj de Merlot si Cabernet Sauvignon in proportii egale, 50-50"

  • CUVEE VISAN ROSU 2017Gramma CUVEE VISAN ROSU 2017 27 aprilie 2019

    Cei de la Gramma si-au creat o reputatie solida in randul iubitorilor de vin autohtoni, in special prin albele excelente produse aici. Astfel ca aparitia unui vin rosu in portofoliul cramei a fost o surpriza oarecum neasteptata. Nu pot decat sa ma declar satisfacut de aceasta decizie, pentru ca exemplarul de fata este fix pe gustul meu. Nu asteptati un monstru concentrat, plin de arome, cu lemn din abundenta. Nu veti gasi asa ceva, ci un vin cu intensitate medie, cu suplete, cu subtile note de pielarie si cu prospetimea specifica regiunii ceva mai racoroase din care provine. Bine echilibrat si sudat, cu o predispozitie naturala pentru asocieri gastronomice cat mai diverse.

  • JELNA MO / FR 2018Jelna JELNA MO / FR 2018 25 aprilie 2019

    Crama Jelna este unul dintre putinii jucatori relativ noi din piata noastra, care mi-a atras atentia in ultima vreme. Aici gasim un vinificator al noii generatii si o filosofie mai rar intalnita la noi, care insista pe o exprimare cat mai naturala a vinurilor, obtinute prin fermentarea cu ajutorul drojdiilor salbatice. Astazi ne intalnim cu un vin entry level, dar care surprinde placut in gama lui de pret. Aromatic, era de asteptat sa graviteze in jurul notelor specifice pentru un Muscat, dar livrate la o intensitate medie. Foarte cursiv si usor de baut, fara greutatea corporala a multor vinuri din soiuri aromate, ceea ce pentru mine reprezinta o bila alba in plus. Bine sudat in tranzitia dintre mijloc si final, unde predomina notele citrice si usor minerale. Proaspat, direct, crocant si foarte natural in exprimare, picat la fix pentru a pregati stocul de vara.

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2017 - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2018 Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.