Din câte cunosc eu, Crama Viișoara din Cobadin - Dobrogea își face astăzi debutul la Un vin pe zi cu Conu' Albu, un Chardonnay fermentat în baric și apoi maturat la lemn. Bun venit îi spun acestui producător despre care nu cunosc mare lucru, nici măcar nu i-am văzut crama, dar ceea ce se prezintă pe site-ul său arată excepțional. Deci, cramă nouă, multe vinuri din aproape toate registrele printre care și această provocare deosebită în categoria aceasta în care este destul de dificil să te remarci (Chardonnay baricat se face în toate regiunile din...
Deschide review
Din câte cunosc eu, Crama Viișoara din Cobadin - Dobrogea își face astăzi debutul la Un vin pe zi cu Conu' Albu, un Chardonnay fermentat în baric și apoi maturat la lemn. Bun venit îi spun acestui producător despre care nu cunosc mare lucru, nici măcar nu i-am văzut crama, dar ceea ce se prezintă pe site-ul său arată excepțional. Deci, cramă nouă, multe vinuri din aproape toate registrele printre care și această provocare deosebită în categoria aceasta în care este destul de dificil să te remarci (Chardonnay baricat se face în toate regiunile din România, cu rezultate de cele mai multe ori spectaculoase, în sensul că vinurile sunt foarte bune, unele chiar de excepție, încât amintesc de cum se făcea Chablis-ul pe vremuri). Conu' Albu, ca vin dobrogean, se bucură de o zestre deosebită - aceea a terroir-ului din DOC-ul Murfatlar, mult mai deosebit decât altele și, nu-i așa, celebru pentru vinurile sale albe cu mult înainte de secolul actual. Mi-a plăcut acest vin pentru că este curat, bine stratificat în arome și gust, lemnul nu este chiar atât de ofensiv cum m-aș fi așteptat iar prețul este mai mult decât onorabil. Așadar îl recomand - cu mărturisirea deschisă că sunt curios cum d-l Albu, proprietarul cramei a abordat și celelalte vinuri de la Viișoara, fiindcă sunt multe și, sper din suflet, la fel de bune.
Inchide review
Un Chardonnay 100%, din regiunea Murfatlar (Dobrogea), un vin puternic, expresiv şi intens baricat. Culoare galben auriu strălucitor şi nas exuberant, cu vanilie, anason şi lemn afumat. Textură onctuoasă, aciditate echilibrată şi alcool bine evidenţiat (14%). Gust plin, cu fagure de miere, ananas şi mango. Postgust foarte lung, cu senzaţii de fructe confiate, ierburi condimentate şi miere de albine.
Deschide review
Un Chardonnay 100%, din regiunea Murfatlar (Dobrogea), un vin puternic, expresiv şi intens baricat. Culoare galben auriu strălucitor şi nas exuberant, cu vanilie, anason şi lemn afumat. Textură onctuoasă, aciditate echilibrată şi alcool bine evidenţiat (14%). Gust plin, cu fagure de miere, ananas şi mango. Postgust foarte lung, cu senzaţii de fructe confiate, ierburi condimentate şi miere de albine.
Inchide review
Olfactiv răspunde perfect așteptărilor: fructe albe (cu piersici soliste), ceva adieri florale, bașca o iluzie de fagure, totul sprijinit pe aromele lemnului (pâine prăjită, un strop de vanilie). Gustul e suplu, rotund, corpul destul de zdravăn, iar discreta onctuozitate completează perfect aciditatea. Alcoolul (14%) e bine integrat, mai ales la temperaturi mai joase, dar îndeamnă, totuși, la moderație.
Deschide review
Olfactiv răspunde perfect așteptărilor: fructe albe (cu piersici soliste), ceva adieri florale, bașca o iluzie de fagure, totul sprijinit pe aromele lemnului (pâine prăjită, un strop de vanilie). Gustul e suplu, rotund, corpul destul de zdravăn, iar discreta onctuozitate completează perfect aciditatea. Alcoolul (14%) e bine integrat, mai ales la temperaturi mai joase, dar îndeamnă, totuși, la moderație.
Inchide review
Din câte cunosc eu, Crama Viișoara din Cobadin - Dobrogea își face astăzi debutul la Un vin pe zi cu Conu' Albu, un Chardonnay fermentat în baric și apoi maturat la lemn. Bun venit îi spun acestui producător despre care nu cunosc mare lucru, nici măcar nu i-am văzut crama, dar ceea ce se prezintă pe site-ul său arată excepțional. Deci, cramă nouă, multe vinuri din aproape toate registrele printre care și această provocare deosebită în categoria aceasta în care este destul de dificil să te remarci (Chardonnay baricat se face în toate regiunile din...
Deschide review
Din câte cunosc eu, Crama Viișoara din Cobadin - Dobrogea își face astăzi debutul la Un vin pe zi cu Conu' Albu, un Chardonnay fermentat în baric și apoi maturat la lemn. Bun venit îi spun acestui producător despre care nu cunosc mare lucru, nici măcar nu i-am văzut crama, dar ceea ce se prezintă pe site-ul său arată excepțional. Deci, cramă nouă, multe vinuri din aproape toate registrele printre care și această provocare deosebită în categoria aceasta în care este destul de dificil să te remarci (Chardonnay baricat se face în toate regiunile din România, cu rezultate de cele mai multe ori spectaculoase, în sensul că vinurile sunt foarte bune, unele chiar de excepție, încât amintesc de cum se făcea Chablis-ul pe vremuri). Conu' Albu, ca vin dobrogean, se bucură de o zestre deosebită - aceea a terroir-ului din DOC-ul Murfatlar, mult mai deosebit decât altele și, nu-i așa, celebru pentru vinurile sale albe cu mult înainte de secolul actual. Mi-a plăcut acest vin pentru că este curat, bine stratificat în arome și gust, lemnul nu este chiar atât de ofensiv cum m-aș fi așteptat iar prețul este mai mult decât onorabil. Așadar îl recomand - cu mărturisirea deschisă că sunt curios cum d-l Albu, proprietarul cramei a abordat și celelalte vinuri de la Viișoara, fiindcă sunt multe și, sper din suflet, la fel de bune.
Inchide review
Un Chardonnay 100%, din regiunea Murfatlar (Dobrogea), un vin puternic, expresiv şi intens baricat. Culoare galben auriu strălucitor şi nas exuberant, cu vanilie, anason şi lemn afumat. Textură onctuoasă, aciditate echilibrată şi alcool bine evidenţiat (14%). Gust plin, cu fagure de miere, ananas şi mango. Postgust foarte lung, cu senzaţii de fructe confiate, ierburi condimentate şi miere de albine.
Deschide review
Un Chardonnay 100%, din regiunea Murfatlar (Dobrogea), un vin puternic, expresiv şi intens baricat. Culoare galben auriu strălucitor şi nas exuberant, cu vanilie, anason şi lemn afumat. Textură onctuoasă, aciditate echilibrată şi alcool bine evidenţiat (14%). Gust plin, cu fagure de miere, ananas şi mango. Postgust foarte lung, cu senzaţii de fructe confiate, ierburi condimentate şi miere de albine.
Inchide review
Olfactiv răspunde perfect așteptărilor: fructe albe (cu piersici soliste), ceva adieri florale, bașca o iluzie de fagure, totul sprijinit pe aromele lemnului (pâine prăjită, un strop de vanilie). Gustul e suplu, rotund, corpul destul de zdravăn, iar discreta onctuozitate completează perfect aciditatea. Alcoolul (14%) e bine integrat, mai ales la temperaturi mai joase, dar îndeamnă, totuși, la moderație.
Deschide review
Olfactiv răspunde perfect așteptărilor: fructe albe (cu piersici soliste), ceva adieri florale, bașca o iluzie de fagure, totul sprijinit pe aromele lemnului (pâine prăjită, un strop de vanilie). Gustul e suplu, rotund, corpul destul de zdravăn, iar discreta onctuozitate completează perfect aciditatea. Alcoolul (14%) e bine integrat, mai ales la temperaturi mai joase, dar îndeamnă, totuși, la moderație.
Inchide review