Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Vinurile de tipul celui de astazi nu sunt foarte comune, motiv pentru care, e dificil sa iti setezi in minte niste asteptari foarte precise. Pe mine unul, intalinirile cu vinuri Orange, ma lasa mai mereu ganditor si imi ramane mereu in gand intrebarea ce iti place mai mult la un astfel de vin (sau iti place cu adevarat?) si cum sa il caracterizezi cand (si aici Navicella puncteaza foarte bine) el e un vin care nu te poate lasa indiferent si in plus, are putine lucruri pe care sa i le poti reprosa tocmai pentru ca e facut parca sa fie altfel. Pare scolit dupa alte tipare decat cele cu care suntem noi obisnuiti, este usor rebel, usor salbatic si iti impartaseste o poveste întortocheata care epuizeaza dar si incanta dupa istorisirea ei atat pe povestitor cat si pe ascultator. Este povestasul din romanul lui Varga Llosa sau Leun din Manuscrisul fanariot al Doinei Rusti. Este un vin din a carui lista de secrete nu va voi dezvalui decat unul: degustati-l acum, dar mai lasati un pahar si pentru a doua zi si veti vedea cat de surprinzător se transforma.
Soare, un nume deja consacrat intre cunoscatorii vinului, vine astazi si ne prezinte varianta sa Roze 2021. Este un elexir curat si elegant, ce emana parfumuri citrice si se împrietenește rapid cu papilele, reusind sa ramana insa o idee sobru. Este echilibrat si emana controlat nuante de cireasa alba si grapefruit, totul ambalat intr-un pachet tonic.
Ne inmuiem astazi penita intr-o calimara colorata intens si dezmierdata de soarele intend din Italia sudica. Direct din Puglia, degustam astazi un Primitivo prietenos si direct, inzestrat cu mult fruct, dar si cu discrete izuri sarat-minerale si paranteze vegetale, ce puse laolaltă, se incapataneaza sa formeze o fresca coerenta si animata. Redescoperim practic, un Primitivo ce stie sa astepte, dar si sa se joace, chiar daca glumele sale par cunoscute, au insa mereu haz.
Fortam primavara sa ne zambeasca mai mult cu un pahar bine racit de Chardonnay de Dealu Mare. Este colorat in galben discret si isi inmoie parfumurile intr-o calimara citrica. Aromele sunt si ele dominant citrice si, asezate pe o aciditate buna, fac ca primul sprint al vinului sa fie unul proaspat si abia mai apoi, pe turnanta, cand lucrurile se calmeaza, intrezarim vagi ecouri onctuase ce incheie frumos cursa, intr-un stil destul de specific soiului asupra caruia ne-am indreptat astazi atentie.
Cu bucurie, deschidem sirul fetestilor bune din acest an cu un exemplar ce poarta eticheta Cantus Primus. Vine echipat cu o mantie rubine si parfumuri fine de piele si merisor. In gura, se simte suculent si catifelat si asterne uniform stropi de visina supracoapta pe o catifea moale, discret rumenita de atingeri de scortisoara. Finalul mediu schiteaza un gest floral ce aminteste de violeta si se stinge vag mentolat.
Azi nu e loc de surprize, caci Smerenie de la Crama Oprisor a intrat de ani buni in compendiul iubitorilor de vin romanesc. Este asa cum il stiti - sobru, subtil, seducator. Colorat rubiniu aprins, probabil mai degraba datorita Shirazului si Dornfelderului (soi cu apariții inca timide la noi) si mai putin datorita Pinot Noirului, iti invaluie simturile cu parfumuri ce amintesc de cirese amare si cimbrisor. Echilibrat in exprimare, picura stropi cernelosi pe care ii uneste cu linii fine, agatate de taninuri slefuite si arome de fructe supracoapte, magiun si piper negru. Este decis in gesturi, dar inca prea tanar pentru a fi pe deplin judecat sau inteles. Desi ne-am obisnuit ca, din mana Veronicai Gheorghiu si a lui Liviu Grigorica sa iasa an de an un vin de calitate, dupa gustul meu, gasesc varianta de fata ca avand un plus evident fata de cea anterioara si de aceea, as fi curios sa o reincerc cu o ocazie viitoare.
Astazi, strigam pezent cu un Sauvignon Blanc corect si oarecum militaros. Coloana sa vertebrala este sustinuta de o aciditate incisiva, in timp ce la capitolul arome, descoperim un duet citric - soc, care reușește sa descreteasca debutul serios (verde crud) si sa imprima vagi zambete fructate, menite sa dea senzatia de vin prietenos fara a exagera insa.
Avem astazi in pahare dovada ca Dragasaniul stie sa se si joace si nu doar sa fie serios, un roze solar, jovial si sprinten, ce împrăștie stele trandafirii si parfum de fragute. Gustul este impins de la spate de o aciditate nerabdatoare si, poate de aceea, in valurile energice ce inunda gura rasar cel mai adesea si cel mai evident spinarea curbata a nuantelor citrice si a notelor florale pasnice.
Astazi vorbim franceza. Si nu asa, oricum, ci tragand pe nari putin aer provensal, caci de unde altundeva credeați voi ca vine acest roze colorat impecabil? Da din gene subtil, emanand parfumuri discret florale si lasa aciditatea și alcoolul libere sa dicteze punctul de echilibru la care aromatica proaspata converge subit. Este un vin proaspăt si contamineaza cu prospețimea lui orice conversatie ce se invarte in jurul paharelor pe care, ar fi bine, ca vinul sa le aburească macar pret de o secunda-doua.
Am incercat in ultima perioada mai multe vinuri ale producatorului Domeniile Fraco Romane si dintre toate exemplarele degustate, Merlotul mi s-a parut cel mai cuminte si mai previzibil. Are culoare visinie si emana parfumuri discrete de visine zemoase si curge nestingherit de apasarea taninurilor, din directia fructata spre inchiderea vegetala. Aromele sunt domoale ca intensitate si merg in linie cu caracteristicile generale ale vinului, discret si fara pasi imprudenti.
Daca nu ar fi fost prezent valul abundent si uniform de bule, am fi spus depre acest vin obtinut din struguri Glera ca este unul delicat, caci aromele se alinta moale in vartejuri mici, din care ies la iveala nuante de flori albe si lamaie. Dupa startul rapid, efervescenta se mai aseaza, dar nu ne lasa niciun moment sa intram in monoton sau sa uitam de ce acest exemplar NU este un vin linistit. Alcoolul se lasa dus de valul aromelor suave, parca neglijent, parca visator.
Ca de fiecare data, intalnirea cu un vin Marques de Caceres reprezinta o reala bucurie gustativa. Acest Crianza riojan, care si-a petrecut "copilaria" in proximitatea stejarului american si francez, nu face excepție de la aceasta regula. Lanseaza sageti imibietoare ce parca amintesc de zambile si cafea si devine carnos si plin atunci cand il gustam si dam ocazia sa isi prezinte aromele elegante, la temperatura potrivita. Frumos conturat, dar si fara a face excese stilistice, se dovedește un vin caruia ii rezisti sau ii reprosezi ceva cu greu.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...