Alin Ionita
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Colorat rubiniu intens si nascut in apropiere de Salento, acest Negroamaro din recolta 2019 vine cu un limbaj direct si exersat pentru a se face rapid placut. Spune doua glume bune, din care noi tragem concluzia ca personajul pozitiv e fructul si ca o umbra de condiment nu strica niciodată si se imbujoreza schitand un zambet larg ce ne lasa in fata unui tablou vioi ce amintește de eucalipt si fragute. Taninurile au umeri largi, dar se pliază blând pe cerul gurii, iar finalul se alinta dulceag pe ritm de prune uscate.
Nedeea este un cupaj rosu obtinut din struguri Negru de Dragasani, Novac si Feteasca Neagra astfel ca, vinul de astazi este o propunere atrăgătoare, in primul rand, datorita compoziției sale inedite. Din fericire, placerea intalnirii cu el nu se rezuma doar la enumerarea unor soiuri autentice romanesti caci, avem de-a face, si se vede asta de la prima înghițitura, cu un vin serios pe de-o parte, care nu renunță, pe de alta, de tot la scamatorii executate bine, jongland cu notele fructate ce aduc a visina si a mure. Cu o structura buna si alcool bine asezat, se bea cu lejeritate mai ales datorita aromaticii sale necomplicate dar sincere.
Nu e nici Barolo, nici Brunello, dar ramane una din cele mai renumite denumiri de vinuri italiene (poate cea mai). Vorbim despre Chianti, nume cu o istorie impresionanta in spate, si facem cunostinta astazi cu un exemplar aflat la maturitate, produs de familia Grati. Culoarea sa bordo-oranj nu este una foarte intensa. Parfumurile sunt simple si aproape ca nu lasa nicio senzatie prea clara de fruct, parand mai degraba sobre, sticloase. Gura, scapata de sub presiunea taninilor, aduce cu ea izuri minerale si vagi note de violeta. Fructul se exprima si acum reținut, amintind discret de samburi de cireasa amara.
Desi pare usor ratacit printre aceste zile reci de Ianuarie (nici prevestind anul nou si nici in plin sezon cald), acest spumant cu sange vrancean nu se intimideaza si pornește un monolog simplu si jovial, ce defileaza pe deasupra unor izuri citrice si a unor parfumuri discret florale. Gura sa este una energica si efervescenta. Schițează linii proaspete simple, ce acopera rapid si eficient palatinul si se stinge cu un ecou vag dulceag.
La Braccesca este o crama toscana intrata, la inceputul anilor '90, sub umbrela mult mai cunoscuta ce poarta numele Antinori si care astazi ne prezinta un Rosso di Montepulciano curat si elegant. Odata turnat in pahare, vinul ne intampina cu parfumuri suave de violeta, al caror nuante reusesc sa se intrezareasca intr-un plan secundar pe tot parcursul degustarii sale, condimentand discutiile intr-o maniera discreta, dar reusita. Gustul este unul dominat de aromele de cireasa si capsuna, dar se resimte si un discret val vegetal ce creaza liantul perfect cu violetele de care aminteam. Taninurile defileaza intr-o maniera calma, lasand aromele sa isi faca treaba si mentinand un decor prietenos.
Doppio Passo Primitivo este un vin facut de un producator italian fondat cu aproape un secol in urma si ne imbie cu parfumurile sale fructate proaspete si coloristica aprinsa. Gura se remarca prin felul in care nuantele fresh ce amintesc de cocaze si visina lasa sa se intrevada aluzii aromatice dintr-un plan secund, aluzii ce stau la umbra unui iz amarui nascut dintr-o combinatie interesanta de sambure de caisa si cafea. Are o corpolenta si o lungime medie, dar si un procent de alcool foarte bine mascat.