Alin Ionita
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Capabil de asocieri gastronomice cu mancaruri rafinate, vanat, muschi de vita sau branzeturi puternice, Cabernet-ul pe care il descoperim astazi este capabil sa dea senzatia ca a rasarit Soarele pe strada oricarui iubitor de vinuri temperamentale, puternice. Soare, caci chiar asa este si botezat, este nascut pe dealurile din zona Samburestiului si reprezinta "arma" cea mai elaborata a celor de la Vinarte. Are arome hotarate, ce stiu sa se aseze intr-o formatie densa si alambicata, parfum de vanilie, cafea si condimente si o structura ce poarta amprenta soiului considerat rege al vinurilor rosii pe mai tot mapamondul. Vine cu promisiunea de a evolua frumos si poate reprezenta o investitie buna in acest moment.
Astazi turnam in paharele noastre un vin italian care, desi s-a nascut in sudul insorit al Italiei, face echipa buna cu vremea rece din aceste timpuri de pe la noi. Spun asta pentru ca, acest Primitivo da senzatia ca a inchis ca intr-un cufar toata caldura de care au fost rasfatate viile vechi din care au fost culesi strugurii si o revarsa la primul contact cu papilele noastre, animand rapid terenul cu arome de gem, fruct copt si lemn dulce. Isi mentine alcoolul si aciditatea intr-o balanta echilibrata, avand drept contragreutate arome pronuntate de fruct. Finalul aduce cu el o adiere usor vanilata, dar si ceva nuante dulcege ce trimit parca cu gandul la zahar ars.
Vorbim astazi despre o denumire de origine celebra si despre cum se folosesc solutiile simple in a optine satisfatia cautata intr-o sticla de vin. Grati ne trimite asadar spre exemplificare un Chianti curat, tipic, construit intr-o maniera simpla, dar convingătoare. Se simte tanar, dar fara niciun abuz la nivelul taninurilor si isi balanseaza aciditatea vioaie cu nuante de cireasa si masline verzi. Finalul scade intensitatea aromatica la surdina din care se mai pot auzi doar șoapte stinse, cu iz de violeta.
Malbecul este un soi ce face parte din categoria grea a varietatilor de struguri rosii si, atunci cand poarta pe eticheta insemnele unei familii cu o importanta traditie viticola, intalnirea cu el nu poate fi decat una interesanta. Este si cazul vinului de astazi, echipat cu ce trebuie sa isi poata rasplati degustatorul. Culoare frumoasa, intensa, arome si taninuri indraznete si frumos asezate, echilibru bun si o structura fara repros. Din punct de vedere aromatic, finalul apartine condimentelor, dar vinul te plimba frumos prin tot felul de registrii (floral, fructat, sangvinic) pana sa ajungi la acestea, astfel ca ramanem cu o impresie, deplin meritata, de vin complet fara a fi neaparat si exagerat de complex.
Daca va amintiti prima noastra intalnire cu acest Koine, atunci trebuie sa stiti ca 2019 nu este cu mult diferit. Are culoare si parfumuri intense si acelasi joc de pase alert, intre notele de fruct, izurile florale si condimente. Poseda o fizionomie tinereasca, la care contribuie in primul rand taninurile, si o aciditate ce ii anima curgerea. Se potriveste numai bine unor preparate din carne rosie sau pastelor cu branza.
Nascut in apropiere de Dragasani, acest Sauvignon Blanc marca Avincis vine sa ne racoreasca cu aromele lui curate si aciditatea vioaie si sa impace in mod democratic atat pe amatorii de vinuri "mai de lume veche" cat si pe cei ce iubesc abordarile mai moderne ale vinurilor obtinute din acest soi. Culoarea lui are tonalitati galben-verzui, iar parfumurile sunt aprinse si destul de intense. Gustul se prezinta ca un mix reusit de note ierboase, izuri citrice si discrete nuante ceva mai exotice, ce amintesc de fructul pasiunii, iar finalul, destul de lung, este unul placut.