Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un cupaj din Monastrell (sau Mourvèdre, cum ii zic francezii) si Syrah, provenind din regiunea spaniola Jumilla, un vin foarte tanar dar deja gata de baut, care aduce in pahare un mix de fructe rosii crocante, totul invaluit intr-o mantie fina de condimente. Culoarea este rubiniu inchis, stralucitor, iar nasul, elegant, vine cu arome de visinata, piper negru si impresii ierboase. Corpul suplu si “degraba curgator” are taninuri fine si dulci, o aciditate vie si alcool bine integrat. Gustul aduce prune, visine si cirese negre, la care se adauga senzatii de scortisoara si lemn dulce. Postgustul, intens si proaspat, lasa note de coacaze rosii si aluzii de carne cruda. Se poate servi fara oxigenare, la o temperatura de 14-16 grade Celsius, alaturi de o portie zdravana de sarmale in foi de vita.
Un Carmenere chilian e intotdeauna o veste buna pentru amatorii de vinuri expresive, cu taninuri moi si o textura fina, iar “La Joya” nu face exceptie de la regula. Vinul are o culoare rosie, intensa, un nas cu fructe negre de padure, condimente si fum si un gust care aduce cirese amare, mure si visine. Corpul e bine sustinut de aciditatea vie, de alcool si de taninurile coapte si dulci. Postgustul este lung si proaspat, lasand senzatii delicate de ciocolata neagra si tabac. Un vin foarte versatil pentru asocieri gastronomice de tot felul: s-a imprietenit chiar si cu niste sardine dolofane la gratar.
Ripasso, un vin obtinut printr-o metoda traditionala din nordul Italiei, reuseste sa faca o frumoasa punte de legatura intre Valpolicella Classico (un vin tanar, proaspat, dominat de fructe rosii suculente) si Amarone - celebrul “monstru sacru” din Valpolicella (un vin sofisticat, cu arome complexe si textura masiva). Nu rezonez defel cu denumirea de “Amarone al saracului” data de anglo-saxoni vinului Ripasso, iar exemplarul de azi e o dovada vie ca Ripasso poate fi un vin absolut remarcabil, la un pret foarte atractiv. Avem de-a face cu un cupaj de Corvina, Corvinone, Rondinella si Merlot, supus unei duble fermentari alcoolice si maturat 12 luni in baricuri de stejar frantuzesc. Rezultatul este un vin care are, pe de o parte, un caracter exuberant, dat de aciditatea ridicata si de absenta zaharului rezidual si, pe de alta parte, o complexitate aromatica cuceritoare, care ne duce inevitabil cu gandul la un Amarone foarte tanar: fructe rosii confiate, condimente picante (cuisoare, piper, scortisoara) si note discrete date de maturarea in lemn (vanilie, ciocolata amara, tabac). Pe scurt, un vin de toata isprava.
Un cupaj de Carmenère (95%) si Cabernet Sauvignon (5%), provenind din regiunea viticola chiliana Valle del Rapel. Un vin cu o deosebita prospetime si savoare, ce aduce in pahare un mix de fructe negre discret asezonate cu un praf de condimente exotice. Culoarea este visiniu inchis, cu bordura rosie, iar nasul, delicat, vine cu magiun prune, vanilie si o aluzie de fum. Corpul este suplu, frumos structurat, cu taninuri dulci, o buna aciditate si alcool bine evidentiat. Gustul aduce prune uscate, coacaze si cirese negre, la care se adauga note minerale, lemn dulce si piper. Postgustul e intens, revigorant, lasand impresii de fructe confiate, senzatii picante si o fina astringenta.
Un Chardonnay argentinian cu totul neobisnuit, obtinut din struguri crescuti la peste 1000 de metri altitudine, proveniti din trei podgorii diferite, toate apartinand aceluiasi producator. Climatul si solul calcaros al regiunii Mendoza imprima vinului o buna mineralitate si note intens vegetale. Vinul este maturat 6-8 luni in stejar frantuzesc, iar baricul aduce impresii de unt si vanilie, fara a acoperi, totusi, senzatiile fructate de piersica, para bergamota si mar copt. Un final lung si revigorant, lasa placute aluzii de lime si fagure de miere. Pentru a maximiza efectul gustativ, oxigenati vinul, 2-3 ore, la temperatura frigiderului si serviti-l putin mai cald, la 8-10 grade.
Producatorul Ego Bodegas, din regiunea spaniola Murcia, a dorit, cu orice pret, ca El Goru Blanco sa placa publicului. Si a reusit, cu prisosinta: o eticheta cu grafica percutanta, un nume insolit si, nu in ultimul rand, un vin care puncteaza decisiv la capitolul “agreabil si usor de baut”. Avem de-a face cu un cupaj bine ticluit de Chardonnay - care da corp vinului si Muscat de Alexandria - care aduce in ecuatie note aromatice cuceritoare: soc, iasomie si petale de trandafir. Gustul vine cu senzatii de fagure de miere si citrice amarui, totul bine asezonat cu o placuta aciditate. Un vin foarte potrivit pentru paste sau fructe de mare, dar si pe terasa, la un pahar de vorba.
Un vin neobisnuit, obtinut din Aglianico 100%, soi originar din sudul Italiei. Acest Rosso este produs din struguri crescuti pe un sol de origine vulcanica, intr-o mica podgorie de 15 hectare, situata in zona deluroasa Taurasi din Campania. Dupa o maturare de 18 luni in baricuri noi din stejar frantuzesc, culoarea vinului este visiniu inchis, opac, iar nasul aduce fructe negre, scortisoara si migdale. Corpul are taninuri moi, o textura compacta si un discret rest de zahar, bine compensat de aciditatea vie. Gustul debuteaza cu un nucleu de visine, mure si coacaze, peste care apar impresii de vanilie si lemn afumat. Postgustul este lung, intens, cu senzatii dulci de cirese negre supra-coapte, smochine si tabac.
Un Merlot intens, expresiv si foarte sofisticat, din regiunea banateana Silagiu, de la un producator mai putin cunoscut (pentru moment), despre care vom mai auzi vorbindu-se, cu siguranta, in anii care vin. Maestoso are o culoare visiniu inchis, cu bordura stacojie si un nas complex, care vine cu visine supracoapte, pudra de cacao si lemn afumat. Corpul este plin (vinul e nefiltrat), taninurile sunt moi si perfect rotunjite, iar alcoolul e bine integrat. Gustul aduce prune coapte, cirese negre si visine, la care se adauga aluzii de cafea prajita si tabac. Postgustul este lung, proaspat, lasand impresii de fructe negre, piper si note balsamice. Un vin foarte “competent”, care se potriveste de minune langa un gulas de vita in sos vanatoresc.
Un Primitivo din sudul extrem al Italiei (Salento/Puglia), care uimeste prin echilibrul si finetea taninurilor, daca socotim ca nu a trecut nici macar un an de la momentul recoltarii strugurilor. Culoarea vinului este purpurie, stralucitoare, iar nasul vine cu fructe rosii de padure, violete si lemn dulce. Corpul este suplu si elegant, cu taninuri moi si dulci, alcool perfect integrat si un rest de zahar bine compensat de aciditate. Gustul vine cu visine, cirese negre si mure, la care se adauga aluzii de ciocolata amara si tabac. Postgustul, proaspat si condimentat, lasa senzatii dulci de fructe rosii confiate, smochine si scortisoara.
Un Merlot foarte tanar, dar cu un excelent potential de evolutie. Un vin intens si elegant, cu o textura ferma, bine sustinuta de notele de fructe rosii bine coapte si de taninurile dulci. Culoarea vinului este rosu rubiniu stralucitor, iar nasul aduce visine, senzatii minerale si note condimentate. Corpul mediu, are alcool bine integrat si o aciditate vie. Gustul vine cu cirese negre si prune coapte, la care se adauga impresii de piper negru si ardei verde. Postgustul e lung, suculent, cu aluzii picante si o delicata astringenta.
Un spumant din regiunea italiana Treviso, obtinut din soiul Glera, prin refermentare in autoclave de inox. Exceleaza prin finete, eleganta si note florale. Culoarea este galben pai, iar perlarea este intensa, cu bule fine si persistente. Nasul aduce flori de portocal, soc si coaja de citrice. Corpul este plin, cu un discret rest de zahar, o textura cremoasa, o excelenta aciditate si o prezenta foarte discreta a alcoolului. Gustul este intens, cu mere galbene, grapefruit si para bergamota. Postgustul e lung, proaspat, lasand senzatii minerale, aluzii vanilate si de patiserie fina. Foarte deschis la asocieri gastronomice, de la antreuri, salate si peste, pana la deserturi bazate pe crema de branza si lamaie.
Un vin prietenos si colocvial, chiar daca e imbuteliat intr-o sticla masiva, dotata cu o eticheta sobra, cu aspect impozant. Daca mai era nevoie, iata inca o demonstratie ca soiul Primitivo si-a gasit un terroir ideal in Manduria, o celebra apelatie din regiunea Puglia (sudul extrem al Italiei). Avem de-a face cu un vin tanar, dar gata de baut inca de pe acum. Culoarea este visinie, opaca, iar nasul aduce coacaze negre, condimente dulci si aluzii minerale. Corpul este amplu, cu alcool bine evidentiat, taninuri moi si dulci, la care se adauga o aciditate vie. Gustul debuteaza cu fructe negre de padure, visine supracoapte si prune parguite, peste care vin senzatii de ciocolata amara, lemn afumat si vanilie. Postgustul este lung si proaspat, lasand impresii dulci-amarui, condimentate. Vinul nu are nevoie de decantare si se se exprima optim daca este putin racit.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...