Leneş rafinat cu puseuri idealiste. Când nu trândăvesc, nu meditez sau nu hoinăresc, îmi ocup timpul liber cu proiecte de comunicare şi marketing. Sunt un entuziast care încearcă să aducă vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastră, dar care au pretenţii fireşti pentru secolul în care trăim.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un cupaj de Merlot, Primitivo şi Negroamaro, originar din regiunea Puglia, sudul Italiei, un vin demisec, cu o statură impunătoare, bazat pe note intense de fructe negre, condimente dulci şi tonuri minerale profunde. Culoare vişiniu închis, cu bordură stacojie şi nas elegant, cu vişinată, cafea prăjită şi impresii de fum. Corp masiv, textură compactă, un mic rest de zahăr parţial compensat de aciditate şi alcool bine evidenţiat (14,5%). Gust complex, cu vişine confiate, prune afumate şi mure, la care se adaugă senzaţii de ciocolată neagră, vanilie şi scorţişoară. Postgust lung, cu senzaţii dulci de curmale şi aluzii de anason şi tabac. Un vin de gastronomie, foarte potrivit alături de o tigaie de vită în sos iute.
Un cupaj de Corvina, Rondinella si Corvinone, originar din regiunea Veneto (nordul Italiei), obtinut prin metoda Ripasso - refermentarea vinului tanar de tip Valpolicella prin amestecarea acestuia cu tescovina dulce si taninoasa ramasa de la producerea unui Amarone. Un vin proaspat si usor de baut, fara a fi lipsit de o anumita complexitate. Culoare visiniu stralucitor si nas elegant, cu cirese negre, rodie si coaja de portocala. Corp suplu, taninuri fine, un rest de zahar perfect compensat de aciditate si alcool bine evidentiat (14%). Gust cu visine supracoapte, prune afumate si smochine confiate, la care se adauga note de ciocolata amara, vanilie si piele tabacita. Postgust mediu, cu impresii de gem de coacaze negre, visinata si lemn dulce.
Un Malbec 100%, din regiunea Uco Valley (Mendoza, Argentina), un vin cărnos şi condimentat, care evoluează în registrul fructelor negre supracoapte. Culoare vişiniu închis şi nas sobru, cu impresii vegetale, vanilie şi note minerale. Corp suplu, taninuri moi, aciditate moderată şi alcool perfect integrat (13,5%). Gust elegant, cu cireşe negre, coacăze şi mure, la care se adaugă senzaţii de ciocolată amară şi tabac. Postgust lung, catifelat, cu curmale confiate, fum şi lemn dulce.
Un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot şi Fetească Neagră, originar din regiunea Murfatlar (judeţul Constantă), fermentat şi maturat 18 luni în lemn de stejar. Un vin realizat într-un stil de “Lume Nouă”, cu un aport important al baricului afumat. Culoare vişiniu închis şi nas reţinut, cu coacăze negre, vişinată şi note vegetale. Corp plin, taninuri ferme şi dulci, aciditate vie şi alcool bine evidenţiat (14,5%). Gust cu fructe negre confiate şi vişine supracoapte, la care se adaugă senzaţii intense de vanilie, ciocolată şi tabac. Postgust lung, cu prune afumate, lemn dulce şi scorţişoară.
Un cupaj de Corvina, Rondinella şi Corvinone, originar din regiunea Veneto (nordul Italiei), obţinut prin deshidratarea parţială a strugurilor. Un vin demisec, suplu şi foarte uşor de băut, dominat de gemuri de fructe roşii şi condimente picante. Culoare roşu strălucitor şi nas elegant, cu rodie, vanilie şi senzaţii de violete. Textura satinată, taninuri moi, un rest de zahăr parţial compensat de aciditate şi alcool bine evidenţiat (13,5%). Gust cu vişine supracoapte, cireşe pârguite şi coacăze roşii, la care se adaugă note de lemn dulce, ciocolată şi piper. Postgust lung, cu impresii de stafide, magiun de prune şi ardei roşu dulce.
Un Carmenere chilian e intotdeauna o veste buna pentru amatorii de vinuri expresive, cu taninuri moi si o textura fina, iar “La Joya” nu face exceptie de la regula. Vinul are o culoare rosie, intensa, un nas cu fructe negre de padure, condimente si fum si un gust care aduce cirese amare, mure si visine. Corpul e bine sustinut de aciditatea vie, de alcool si de taninurile coapte si dulci. Postgustul este lung si proaspat, lasand senzatii delicate de ciocolata neagra si tabac. Un vin foarte versatil pentru asocieri gastronomice de tot felul: s-a imprietenit chiar si cu niste sardine dolofane la gratar.
Un cupaj de Carmenère (95%) si Cabernet Sauvignon (5%), provenind din regiunea viticola chiliana Valle del Rapel. Un vin cu o deosebita prospetime si savoare, ce aduce in pahare un mix de fructe negre discret asezonate cu un praf de condimente exotice. Culoarea este visiniu inchis, cu bordura rosie, iar nasul, delicat, vine cu magiun prune, vanilie si o aluzie de fum. Corpul este suplu, frumos structurat, cu taninuri dulci, o buna aciditate si alcool bine evidentiat. Gustul aduce prune uscate, coacaze si cirese negre, la care se adauga note minerale, lemn dulce si piper. Postgustul e intens, revigorant, lasand impresii de fructe confiate, senzatii picante si o fina astringenta.
Un Chardonnay argentinian cu totul neobisnuit, obtinut din struguri crescuti la peste 1000 de metri altitudine, proveniti din trei podgorii diferite, toate apartinand aceluiasi producator. Climatul si solul calcaros al regiunii Mendoza imprima vinului o buna mineralitate si note intens vegetale. Vinul este maturat 6-8 luni in stejar frantuzesc, iar baricul aduce impresii de unt si vanilie, fara a acoperi, totusi, senzatiile fructate de piersica, para bergamota si mar copt. Un final lung si revigorant, lasa placute aluzii de lime si fagure de miere. Pentru a maximiza efectul gustativ, oxigenati vinul, 2-3 ore, la temperatura frigiderului si serviti-l putin mai cald, la 8-10 grade.
Producatorul Ego Bodegas, din regiunea spaniola Murcia, a dorit, cu orice pret, ca El Goru Blanco sa placa publicului. Si a reusit, cu prisosinta: o eticheta cu grafica percutanta, un nume insolit si, nu in ultimul rand, un vin care puncteaza decisiv la capitolul “agreabil si usor de baut”. Avem de-a face cu un cupaj bine ticluit de Chardonnay - care da corp vinului si Muscat de Alexandria - care aduce in ecuatie note aromatice cuceritoare: soc, iasomie si petale de trandafir. Gustul vine cu senzatii de fagure de miere si citrice amarui, totul bine asezonat cu o placuta aciditate. Un vin foarte potrivit pentru paste sau fructe de mare, dar si pe terasa, la un pahar de vorba.
Un vin neobisnuit, obtinut din Aglianico 100%, soi originar din sudul Italiei. Acest Rosso este produs din struguri crescuti pe un sol de origine vulcanica, intr-o mica podgorie de 15 hectare, situata in zona deluroasa Taurasi din Campania. Dupa o maturare de 18 luni in baricuri noi din stejar frantuzesc, culoarea vinului este visiniu inchis, opac, iar nasul aduce fructe negre, scortisoara si migdale. Corpul are taninuri moi, o textura compacta si un discret rest de zahar, bine compensat de aciditatea vie. Gustul debuteaza cu un nucleu de visine, mure si coacaze, peste care apar impresii de vanilie si lemn afumat. Postgustul este lung, intens, cu senzatii dulci de cirese negre supra-coapte, smochine si tabac.
Un Merlot intens, expresiv si foarte sofisticat, din regiunea banateana Silagiu, de la un producator mai putin cunoscut (pentru moment), despre care vom mai auzi vorbindu-se, cu siguranta, in anii care vin. Maestoso are o culoare visiniu inchis, cu bordura stacojie si un nas complex, care vine cu visine supracoapte, pudra de cacao si lemn afumat. Corpul este plin (vinul e nefiltrat), taninurile sunt moi si perfect rotunjite, iar alcoolul e bine integrat. Gustul aduce prune coapte, cirese negre si visine, la care se adauga aluzii de cafea prajita si tabac. Postgustul este lung, proaspat, lasand impresii de fructe negre, piper si note balsamice. Un vin foarte “competent”, care se potriveste de minune langa un gulas de vita in sos vanatoresc.
Un Primitivo din sudul extrem al Italiei (Salento/Puglia), care uimeste prin echilibrul si finetea taninurilor, daca socotim ca nu a trecut nici macar un an de la momentul recoltarii strugurilor. Culoarea vinului este purpurie, stralucitoare, iar nasul vine cu fructe rosii de padure, violete si lemn dulce. Corpul este suplu si elegant, cu taninuri moi si dulci, alcool perfect integrat si un rest de zahar bine compensat de aciditate. Gustul vine cu visine, cirese negre si mure, la care se adauga aluzii de ciocolata amara si tabac. Postgustul, proaspat si condimentat, lasa senzatii dulci de fructe rosii confiate, smochine si scortisoara.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...