În căutare de noi hobby-uri, pasiuni şi experienţe noi, în urmă cu câţiva ani am găsit câteva cărţi şi reviste despre vin şi lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat într-o lume deosebită, cu bunele şi relele sale, dar niciodată plictisitoare, ce m-a pus în faţa unor vinuri surprinzătoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase şi mi-a scos în cale oameni interesanţi. Iar călătoria continuă.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Cei de la Crama Girboiu ne arata inca o data ca stiu ce au de facut cand vine vorba de acest soi, sarba. O sticla cu forma fluida, foarte feminina, lasa sa se vada auriul pal al vinului. Aromele de mere verzi, citrice, completate de o nota subtila de mineralitate, sunt combinate intr-o armonie tentanta. Iar senzatia sa de prospetime si precizie il face un excelent summer wine.
O feteasca alba bine asezata, echilibrata, subtila si tipica, iesita din mainile priceputului winemaker Darius Pripon, in Lechinta. Aromele delicate se mentin pe o tonalitate minerală elegantă, alaturi de cele citrice și fine accente florale. Gustul si el intr-o nota minerala distinctivă, ofera o senzație citrica-seaca, finish-ul aducand o intensitate crescândă, cu o subtilă senzatie dulce-amaruie.
Triptic de la Velvet Winery, din Dealu Mare, acum la vintage-ul 2021, este o compozitie armonioasa si foarte rara a soiurilor autohtone Feteasca Alba, Feteasca Regala si Feteasca Neagra(!). Nasul dezvaluie arome proaspete de fructe albe, pregatindu-ti simturile pentru o experienta gustativa captivanta. Gustul scoate in evidenta un mix vibrant de piersici zemoase, pere suculente, ananas exotic si accente revigorante de citrice, impletite cu subtile tonuri condimentate de vanilie. Vinul imbina armonios rotunjimea cu o aciditate moderata, oferind in acelasi timp o senzatie minerala subtila. Finalul este mediu-lung, citric amarui avand aceeasi delicata nota de mineralitate. Triptic 2021 este o creatie a lui Liviu Grigorica, o imbinare a traditiei cu inovatia, reprezentand o imagine unica a zonei si al soiurilor alese.
Un vin frumos, atât prin prezentare (sticlă cu şnuruleţ) cât şi prin calităţile sale organoleptice. Nas puternic aromat, cu cireşe amare, prune uşor afumate, vanilie, însă nimic exagerat sau supărător. Gust dominat şi el de fructe roşii coapte, note de maturare în baric şi tanini foarte catifelaţi. Excelent balans între corp, intensitatea aromelor şi aciditate pentru acest vin din sudul Italiei!
Iata ca, dupa cativa ani buni pe piata, Jelna a devenit o crama prezenta, matura si care prin vinurile sale ofera incredere atunci cand vine vorba de calitate. Vinul de astazi, un sauvignon blanc foarte tanar, din 2022, se prezinta cu arome tipice soiului, cu influente aromatice de lume noua insa de o intensitate mai echilibrata fata de anii anteriori incercati de mine. In gust surprinde printr-un atac mineral, citric, sec dar cu o senzatie placuta de dulce pe finalul lung si persistent.
De cativa ani buni cramposia Avincis are o dimensiune in plus fata de vinurile din acelasi soi proaspete si usoare cu care poate am fost obisnuiti. Aceasta dimensiune este data de un dram suplimentar de greutate, de rotunjime a gustului ceea ce se traduce printr-o complexitate crescuta. Aromatic pastreaza in continuare caracteristicile soiului: citric, mere verzi, vagi urme mieroase, vegetal si usor mineral. Iar o racire ca la carte nu face decat sa imbunatateasca echilibrul acestui vin din Dragasani.
Prince Matei reprezinta deja o garantie. Garantia ca, atunci vrei sa mergi la sigur cu un vin, el nu va dezamagi. Astazi profitam inca o data de acest atu cu vintage-ul 2016. Cu mici diferente fata de editiile anterioare, datorate, desigur, varstei si conditiilor meteo specifice fiecarui an, ii putem admira excelentul balans aromatic dintre notele de visina, pruna si afine specifice merlotului cu cele usor vanilate si condimentate, rezultatul maturarii in baric. Textura solida, corp plin, tanini robusti, post-gust mediu-lung, echilibru la superlativ. Ingredientele perfecte pentru a-i asigura un mare potential de invechire.
Cramă de familie dedicată spumantelor şi în special prosecco-ului. Printre ele şi acest millesimato rose brut, îmbuteliat într-o sticlă care nu are cum să nu atragă atenţia. Fresh, uşor, cu o bogăţie aromatică, în special fructe de pădure şi citrice, este perfect ca aperitiv sau lângă o salată de vară.
Spumant italian plamadit din chardonnay si ingenios invelit de catre cei de la Ca' di Rajo intr-o folie portocalie care atrage imediat privirile asupra sa. Inlaturand mirajul acesta orange, descoperim un perlaj fin si arome bine calibrate: mere verzi, citrice amarui, un pic de drojdii si de nuci. Ma gandesc la un carpaccio de somon acum cand il beau, poate si un tartar, pentru ca, in ciuda "brutului" de pe eticheta si a zaharul rezidual de peste 10 g/l, vinul are o anumita mineralitate care cred ca s-ar potrivi.
Anul la UnVinPeZi incepe sub semnul credintei, cu primului mare sfant, Ioan, sarbatorit pe 7 ianuarie. Crama Oprisor este, binenteles, pregatita cand vine vorba de astfel de evenimente si vine cu un alt vin de ocazie onomastico-festiva, un cupaj plin de fructe si arome dulci, cu tanini fermi si final calduros. Se bea, ca orice vin dealtfel, cu prietenii.
Cupajul clasic romanesc de cabernet, merlot si feteasca neagra, prezent cu precadere in Dealu Mare, a gasit de ceva vreme la Alira, in Dealurile Dobrogei, o noua casa. Vinul este puternic orientat catre fructe rosii coapte si dulci, o caracteristica a casei. Corpul este si el mediu binisor catre plus insa cu aciditate care il tine in frau, atat pe el cat si gemozitatea clasica la care ma asteptam. Si inca ceva care contribuie la usurinta cu care se poate bea: taninii catifelati si calzi.
O noua importanta sarbatoare ortodoxa, un nou vin aniversar de la Oprisor. Varsta juvenila este usor observabila, in primul rand vizual, rubiniul intunecat fiind culoarea acestui cupaj rosu. Aromele sunt dominate de fructele rosii coapte, cu tente dulci, condimentate si vanilate. Gustul este rotund si usor catifelat, placut si suculent ceea ce-l face un vin agreabil chiar si in aceasta perioada calduroasa.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...