În căutare de noi hobby-uri, pasiuni şi experienţe noi, în urmă cu câţiva ani am găsit câteva cărţi şi reviste despre vin şi lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat într-o lume deosebită, cu bunele şi relele sale, dar niciodată plictisitoare, ce m-a pus în faţa unor vinuri surprinzătoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase şi mi-a scos în cale oameni interesanţi. Iar călătoria continuă.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Deși gamă entry, acest Soave Classico este cea mai la îndemână dovadă pentru a demonstra priceperea și experiența de peste 100 de ani a familiei Pieropan. Majoritar garganegra, cu un strop de 15% trebbiano, vinul este fermentat în vase de ciment la temperatură controlată, totul pentru a păstra prospețimea și claritatea aromelor. Nasul este tot un buchet de flori delicate din care mai răsar și aromele piersicilor albe și a citricelor. Gustul este mineral și crocant, cu o aciditate vibrantă, iar finalul lung și tonic nu face decât să te provoace la a mai lua încă o sorbitură din pahar. Proaspăt și ușor de băut, este potrivit oricărui anotimp dar în special pentru vara indiană pe care sper să o avem în curând.
Un inspirat blend de sauvignon blanc, majoritar, assyrtiko și malagousia acest vin alb de la Nico Lazaridi, din nordul Greciei, din Drama, mai exact. Nas vibrant și plin de arome, cu citrice din belșug, mere verzi, completate de diverse fructe tropicale. Încă de la prima înghițitură realizezi cât de ușor este de băut, și cât de proaspăt. Gustul este, și el, citric, revigorant, bogat aromatic. Volumul scăzut de alcool, în comparație cu majoritatea vinurilor contemporane, alături de aciditatea ridicată îl face un excelent vin pentru o seară caldă, alături de mâncăruri ușoare.
Un prosecco elegant și proaspăt, produs de Bisol, ce se remarcă prin culoarea galben pai deschis, ușor spre verzui, și perlajul fin și persistent. Predomină aromele de mere verzi, acompaniate de note subtile citrice, de lămâie și grapefruit în principal. Ușoare nuanțe vegetale și dulceața florală completează peisajul. La gust, oferă o explozie de prospețime cu un final crocant și revigorant. Versatil și echilibrat prosecco-ul Belstar este ideal ca și aperitiv de vară.
Acest rose provenasal este ca o plimbare relaxantă pe plajă, dar fără nisipul din pantofi/papuci. Este fresh, tonic, light și cu zero senzații deranjante. Aromele sunt cele clasice sudului Franței, de fructe pârguite, citrice, plus senzație de mineralitate, și parcă un pic condimentat. Nu vorbim aici despre un vin filosofal ci despre băutura perfectă pentru o zi caldă cu soare.
O combinație clasic provensală de grenache și cinsault, acest vin îmbie cu arome florale delicate și de fructe roșii date in pârg. Gustul este mineral, citric, cu note subtile de zmeură și de căpșuni. Ce m-a cucerit cu adevărat a fost finețea sa, prospețimea și senzația foarte plăcută de tonic. Întrebarea care planează după terminarea unei sticle de Nuit Blanche este dacă mai putem deschide una.
Primul vin incercat de mine din recolta 2023, Cramposia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amarui, de fan si de flori de primavara. In comparatie cu vinurile din anii precedenti recenti, pierde din greutate si complexitate insa pluseaza la capitolul prospetime si usurinta de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticla o va mai aseza, o va mai slefui, insa cu siguranta caracterul jovial si placut il va pastra, mai ales daca va fi racita corespunzator inainte de servire.
Fermentaţia parţială în baric adaugă acestui Sauvignon Blanc o dimensiune în plus, o anumită fineţe şi onctuozitate care îl face să fie un pic mai mult decât un vin fresh, de vară. Caracteristicile soiului sunt însă la locul lor, citrice şi vegetale, cu note dulci şi cu final lung şi amărui. Cheia este însă răcirea corespunzătoare.
Vin din Africa de Sud cu un nume extrem de explicit care inevitabil creaza asteptari in ceea ce priveste aromatica. Iar combinația îndrăzneață de soiuri de struguri, shiraz, cabernet sauvignon, viognier, cinsault și Grenache, anunta și ea o complexitate remarcabila. Nasul dezvăluie arome puternice, cu note dulci de baric, îmbinate cu accente florale subtile. In gust, se remarcă aromele de prune afumate, afine și cireșe negre, îmbogățite cu nuanțe condimentate de piper și lemn dulce. Taninii fini completează perfect profilul gustativ, oferind o textură elegantă și plăcută. Masiv și complex, este o alegere excelentă pentru cei care apreciază vinurile puternice și expresive, fiind o reprezentare autentică a măiestriei vinificării de la Boekenhoutskloof.
Din "blend"-ul clasic de soiuri din Champagne (pinot noir, chardonnay si pinor meunier) Philipponnat, foarte cunoscutul productor de sampanie, ofera un senzational vin in gama sa de baza. Vinificatia complexa, cu maturare in butoaie de lemn si pentru vinul de baza si pentru cel de rezerva, in sistem solera, din ani diferiti, maturare pe drojdie, in sticla, timp de 36 de luni si cele 8g de zahar rezidual, toate contribuie la finetea si eleganta spumantului. Aromele variaza de la cele florale si de miere pana la cele minerale, trecand prin cele clasice: toast, miez de paine calda, drojie. Royale Reserve Brut este cu siguranță o șampanie la care vei vrea sa te intorci, a doua oara tintind poate chiar un magnum.
Twee Jonge Gezellen, cu o istorie de 300 de ani, este membra a asociatiei sud-africane "Cap Classique", asociatia producatorilor de spumante facute prin metoda traditionala, cea franceza. Produc exclusiv spumante vintage, focusul lor fiind pe expunerea cat mai exacta a viei si a particularitatii anului de productie. Avand la baza pinot noir si chardonnay, vinul este foarte intens, fresh, mineral si cu note dulci. Iar dozajul scazut si aciditatea ridicata scot in evidenta notele de drojdie, paine prajita, biscuite si dau senzatia de textura usor aspra. Spumant excelent, dedicat adevaratilor iubitorilor de bule.
Cooperativa formata din 19 mici producatori aflata in inima Pugliei, Cantine San Marzano reuseste sa transpuna in acest primitivo caldura tomnatica a sudului italian. Arome generoase, pline de fructe rosii coapte, gust plin mergand pe aceleasi note fructate combinate cu cele de maturare in baric. La usurinta cu care este baut contribuie in mod decisiv taninii moi si catifelati si aciditatea moderata. Primitivo tipic, tanar si plin de viata, proaspat si aromat.
Cei de la Crama Girboiu ne arata inca o data ca stiu ce au de facut cand vine vorba de acest soi, sarba. O sticla cu forma fluida, foarte feminina, lasa sa se vada auriul pal al vinului. Aromele de mere verzi, citrice, completate de o nota subtila de mineralitate, sunt combinate intr-o armonie tentanta. Iar senzatia sa de prospetime si precizie il face un excelent summer wine.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...