In cautare de noi hobby-uri, pasiuni si experiente noi, in urma cu cativa ani am gasit cateva carti si reviste despre vin si lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat intr-o lume deosebita, cu bunele si relele sale, dar niciodata plictisitoare, ce m-a pus in fata unor vinuri surprinzatoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase si mi-a scos in cale oameni interesanti. Iar calatoria continua.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
De cativa ani buni cramposia Avincis are o dimensiune in plus fata de vinurile din acelasi soi proaspete si usoare cu care poate am fost obisnuiti. Aceasta dimensiune este data de un dram suplimentar de greutate, de rotunjime a gustului ceea ce se traduce printr-o complexitate crescuta. Aromatic pastreaza in continuare caracteristicile soiului: citric, mere verzi, vagi urme mieroase, vegetal si usor mineral. Iar o racire ca la carte nu face decat sa imbunatateasca echilibrul acestui vin din Dragasani.
Prince Matei reprezinta deja o garantie. Garantia ca, atunci vrei sa mergi la sigur cu un vin, el nu va dezamagi. Astazi profitam inca o data de acest atu cu vintage-ul 2016. Cu mici diferente fata de editiile anterioare, datorate, desigur, varstei si conditiilor meteo specifice fiecarui an, ii putem admira excelentul balans aromatic dintre notele de visina, pruna si afine specifice merlotului cu cele usor vanilate si condimentate, rezultatul maturarii in baric. Textura solida, corp plin, tanini robusti, post-gust mediu-lung, echilibru la superlativ. Ingredientele perfecte pentru a-i asigura un mare potential de invechire.
Crama mare Santa Maria la Palma (700 de hectare, cateva zeci de etichete de vinuri), una dintre cele mai mari din Saridina, o cooperativa de altfel, fondata in anii '50 de aproape 100 de mici producatori. Acest spumant din vermentino, pe langa nasul intens cu arome de fructe dulci coapte, are un corp rotunjor ce, odata racit corespunzator, livreaza eleganta si final lung si tonic.
O cava care nu este cava pentru ca producatorul, o familie cu luuunga traditie, a decis sa paraseasca DO-ul Cava simtind ca are nevoie de mai mult spatiu de exprimare, in afara regulilor impuse. De cand am descoperit-o, aproape acum un an, a devenit spumantul de fiecare zi. Un balans excelent intre calitatea oferita de o sampanie si pretul mult mai bun. Blanc de Blancs este foarte fresh, cu o aciditate care alaturi de senzatia de mineralitate il face aproape tăios. Citric si parfumat, este o placere sa deschizi un astfel de vin.
Rosu clasic de zona calda, produs al unei cooperative, Cielo e Terra, care stie sa combine soiurile si zonele viticole populare ale Italiei. Buchetul este intens, cu note dulci de vanilie si fructe supra coapte. Gustul rotund si catifelat, bogat in arome de gemuri de fructe negre si rosii, vanilie si condimente. Recomand sa il raciti bine inainte sa il desfaceti.
Spumant italian plamadit din chardonnay si ingenios invelit de catre cei de la Ca' di Rajo intr-o folie portocalie care atrage imediat privirile asupra sa. Inlaturand mirajul acesta orange, descoperim un perlaj fin si arome bine calibrate: mere verzi, citrice amarui, un pic de drojdii si de nuci. Ma gandesc la un carpaccio de somon acum cand il beau, poate si un tartar, pentru ca, in ciuda "brutului" de pe eticheta si a zaharul rezidual de peste 10 g/l, vinul are o anumita mineralitate care cred ca s-ar potrivi.
Anul la UnVinPeZi incepe sub semnul credintei, cu primului mare sfant, Ioan, sarbatorit pe 7 ianuarie. Crama Oprisor este, binenteles, pregatita cand vine vorba de astfel de evenimente si vine cu un alt vin de ocazie onomastico-festiva, un cupaj plin de fructe si arome dulci, cu tanini fermi si final calduros. Se bea, ca orice vin dealtfel, cu prietenii.
Cupajul clasic romanesc de cabernet, merlot si feteasca neagra, prezent cu precadere in Dealu Mare, a gasit de ceva vreme la Alira, in Dealurile Dobrogei, o noua casa. Vinul este puternic orientat catre fructe rosii coapte si dulci, o caracteristica a casei. Corpul este si el mediu binisor catre plus insa cu aciditate care il tine in frau, atat pe el cat si gemozitatea clasica la care ma asteptam. Si inca ceva care contribuie la usurinta cu care se poate bea: taninii catifelati si calzi.
O noua importanta sarbatoare ortodoxa, un nou vin aniversar de la Oprisor. Varsta juvenila este usor observabila, in primul rand vizual, rubiniul intunecat fiind culoarea acestui cupaj rosu. Aromele sunt dominate de fructele rosii coapte, cu tente dulci, condimentate si vanilate. Gustul este rotund si usor catifelat, placut si suculent ceea ce-l face un vin agreabil chiar si in aceasta perioada calduroasa.
De la re-brandingul recent, Vinarte a atras atentia in primul rand prin forma sticlelor. Inclusiv pentru acest nou Negru de Dragasani din noua gama Avenue. Vinul este anume gandit pentru a fi consumat tanar. Are arome puternice de fructe rosii acrisoare, iaurturi cu fructe si este usor condimentat. Gustul este fresh si racoritor, pastrand linia aromatica. Vin de vara pentru mese usoare.
Din una dintre podgoriile istorice ale Romaniei, Sarica Niculitel, am astazi in pahar unul dintre foarte putinele aligote-uri produse la noi, acest Caii de la Letea, editie limitata, de data aceasta "Volumul II". Tipicitatea acestui soi cu care m-am familiarizat pana acum o regasesc si in cazul de fata: arome mai mult din zona vegetal-ierboasa, minerala, gust apartinand in special merelor verzi iar, pe final, cojii de lamaie. Particularitatea vine sub forma corpolentei usor ridicata, a unui rest subtil de zahar balansate de catre aciditate, ceea ce-l recomanda a fi asociat la masa cu pesti grasi.
Ca urmare a despartirii dintre Vinarte si Prince Matei, acesta din urma a primit in recennt un fratior, pe care il cheama Petit Matei. Petit Matei, avand in vedere similitudinile (strugurii din jurul Zorestilor, Dealu Mare, merlot, baric) seamana intrucatava cu fratele mai mare, aromele tipice fiind prezente (visine si cirese coapte, prune afumate). Se distanteaza insa prin intensitatea influentei baricului (condimente, vanilie), prospetimea si usurinta cu care se poate bea.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...