M-am nascut si am copilarit in Dealu Mare, in zona Pietroasele, am facut Facultatea de Horticultura pentru ca-mi doream sa fiu “degustator de vinuri” – o notiune usor abstracta la jumatatea anilor 2000. Dupa facultate, ca orice om modern, am activat intr-un cu totul alt domeniu intorcandu-ma la cea mai mare pasiune a mea – vinul – in 2013 cand am facut cursul de somelieri cu Sergiu Nedelea si am inceput ca Wine Ambassador la Domeniile Tohani. Pentru ca am prins microbul dezvoltarii profesionale am inceput sa urmez cursurile WSET, la care in prezent sunt Diploma aspirant, adica sunt aproape de a finaliza ultimul nivel al aceste platforme de invatamant. Intre timp de la Domeniile Tohani am promovat ca Event Manager la Cramele Recas, pozitie pe care am detinut-o cu succes timp de 3 ani pana in decembrie 2019. Momentan, freelancer, avand proiecte ca wine educator si consultant de produs, semnandu-ma #winecharmer.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - asta este sintaxa care cred ca se potroveste cel mai bine cu acest vin. Nu pentru ca este o constructie ce ne aminteste de basme, desi ai putea spune ca acest vin este de poveste, ci pentru ca desi este un vin maturat indeling atat in butoaiele de stejar cat si in sticla este plin de energie si tinerete. Este ca acel pesonaj mistic ce a trecut prin nenumarate probe iar acum este puternic, calm si intelept. Jelna Navicella Rosu aduce impreuna Pinot Noirul cultivat cu atata gratie in cele mai inalte parcele cu vita de vie din Transilvania, cu Cabernet Sauvingonul si cu Merlotul. Este un vin ce are nevoie de aerara indelingata pentru a-si putea etala aromele seducatoare de cirese, piper, fragi de padure, condimente dulci, ca mai apoi sa te rasfete gustativ cu o structura de invidiat. Este acel vin de meditatie de care trebuie sa ai grija si sa fi pregatit pentru a primi tot ce are el de oferit.
Din Oltenia profunda astazi in paharele noastre unul dintre cele mai iconice Cabernet Sauvignon-uri romanesti - Crama Oprisor (eticheta rosie) Cabernet Sauvignon! Spun iconic pentru ca se pare ca Oltenia este unul dintre cele mai propice locuri pentru a cultiva si vinifica vinuri mari din acest soi. An de an Crama Oprisor reuseste sa ne incante cu cu acest vin. Notele ierboase, cele de mure suculente si coacaze bine coapte completeaza minunat tabloul acestui vin consistent, cu taninuri navalnice si gust amplu. Este un vin de baut la zile importante, cand vrei sa te rasfeti sau cand vrei sa impresionezi, caci amplitudinea si caracterul lui cer sa fie intelese. Trateaza-l ca pe un rege si-ti va intoarce favoare inmiit prin tot complexul sau.
Se dau asa: o zi plina, ceva de gatit usor si o persona obosita ce vrea sa se relaxeze. Ce vin alegem? Ecuatie rezolvata cu usurinta de FRANCOIS LURTON - Les Fumees Blanches Lighty Sparkling. Vinul este un Sauvignon Blanc usor spumant, cu bule mai putine, dar cu senzatia aia placuta a unui vin “fizzy”. Lejer, fructat, cu notele tipice de Sauvignon Blanc, adica citrice, soc si putin ardei verde. Un vin numai bun de baut pana termini de gatit sau pana se aseaza toata lumea la masa.
Italia si vinurile ei minunate! Astazi un soi vechi, aproape uitat, pe care navigatorii ce poposeau in regiunea Veneto il supranumeau “vin de calatorie”. Numele i se trage de la vinurile pe care le da, inchise la culoare, cu tanin mult si arome insense de cirese negre, de mure și piper si de la faptul ca era unul dintre putinele vinuri ce puteau calatorii mult fara sa se altereze. CA' DI RAJO - Sangue del Diavolo - Raboso del Piave exemplifica perfect tipicul strugurelui si al regiunii facand figura buna langa momente de toamna cu seri reci, langa branzeturi tari maturate sau vinete umplute sau neaosa pastrama de berbecut.
Cu ce sa-ti calmezi dorul de vara care tocmai a trecut? Cu cel mai noi rose al Romaniei, desigur! Alira Alizee. Un vin special creat pentru serile calde si lungi la malul marii, dar si pentru zilele insorite de toamna calda. Vinul, facut din Syrah, ne propune note de trandafiri, zmeura si cirese de mai. Poate fi un bun companion pentru peste sau aperitive, dar este minunat si daca se bea de unul singur. Gustativ il veti gasi lejer, prietenos, racoritor cu finalul usor condimentat. Un vin superb de care inca te mai poti bucura in lumina calda a toamnei ce abia incepe.
Cupola Sanctis, o gama cu 12 vinuri deosebite de la crama Oprisor, nu doar prin aromele si gusturile vinurilor ci mai ales pentru ca celebreaza 12 dintre cele mai importante evenimente biblice ale calendarului ortodox. Pentru ca ne apropiem de una dintre cele mai dragi sarbatori ale creatinismului, Sfanta Maria, era normal sa o intampinam cu acest vin. Sfanta Maria de la Crama Oprisor este un vin rosu obtinut din asamblarea Cabernet Sauvignonului ce vine cu corp si taninuri, la fel de ferm si puternic precum un imparat din alte timpuri, si a Merlotului care aduce catifelati si arome de fructe de padure (dulceata) cum este un tanar cavaler. Vin rosu ce ne face sa asteptam zilele racoroase de toamna si prima pastrama ce sfaraie pe jar pentru a-l deschide. Un vin delicios de facut cadou sau de deschis la zi de sarbatoare!
Jelna - Pinot Noir Rose este un vin ce vine de la una dintre cele mai inalte podgorii din Romania. Crama noua langa Bistrita ce are un vinificator tanar si curajos. Toate aceste aspecte se reflecta in vinurile produse aici, vinurile fiind foarte proaspete, racoroase, cu arome bine definite. Rose-ul de fata este unul delicios pentru acele zile foarte calduroase in care doar un vin cu note suave de cirese, zmeura si fragi te poate face sa te simti bine. Este acel vin care cu singuranta pana ai terminat de gatit sau de comandat se termina sticla. Raceste-l bine si pur si simplu bucura-te de el pentru ca este unul dintre cele mai bune rose-uri romanesti.
Ce poate fi mai inspirat decat sa deschizi in ziua de Sfantul Gheorghe o sticla de vin cu acelasi nume? Vin ce face parte din colectia Cupola Sanctis a producatorului Crama Oprisor. Vinul acesta este prietenos, suplu cu note de cirese negre zemoare, de dulceata de visine, de prune uscate. Il recomand unsor racit (12-14 grade) langa preparate din carne de miel sau rata. Gustos si elegant, vin de zi cu zi, nu doar de sarbatoare.
De la unul dintre cei mai titrati producatori de vinuri rosii iata un cupaj alb. Riesling Italian, impreuna cu Sauvignon Blanc. Acel vin care sa se potriveasca bine cu dupa amieze pe malul Dunarii, langa o portie buna de peste. Noua eticheta si introducerea lui in gama Prince Mircea ii dau aceasta alura proaspata, de nouate. In pahar un vin alb exemplar, cu note de citrice, de flori uscate, de agrise, mineral, cu aciditatea jucausa a unui vin alb ai carui struguri au crescut langa apa. Perfect pentru duminicile in familie sau pentru a imparti o sticla de vin cu tatal tau!
Ai zice ca Dealu Mare e patria vinurilor rosii, dar te-am putea contrazice. Pentru a te convinge ar trebui sa degusti acest Sauvignon Blanc de la Vitis Metamorfosis. Este un vin in registrul celor franțuzești usor mai elegante, ale caror arome sunt de descoperit, nu se revarsa din pahar. Regasim citricele, agrisele si florile de soc, iar aciditatea este prietenoasa, alcoolul insa nu te lasa sa-l bei fara a pune langa macar niste sardine, un peste slab sau cativa creveti. Un vin de vara, echilibrat si consistent. Propunerea mea este sa ramaneti cu acest producator in minte pentru ca este deja unul dintre cei consacrati din zona pentru vinuri sale foarte bune!
Daca si tu iubesti Sicilia si Mediterana acum este momentul sa incerci acest Syrah! Cu siguranta iti va cadea "cu tronc". Nu te gandi la un Syrah clasic, condimentat, aici avem unul ce vine dintr-o zona mai degraba maritima de unde isi ia finetea si aromele de fructe negre bine definite, cum sunt afinele, murele si dudele. Un vin totusi serios, pentru seri racoroase alaturi de gratare bogate in rosii sau branzeturi foarte maturate. Ce mi-a atras mie atentia este eticheta ce a avut ca inspiratie dantelurile siciliene purtate de femei in perioada anilor 1920, un fel de amintire al inceputurilor vinului modern in Sicilia.
In primul rand cand vine vorba de prosecco asteptam prospetime, asteptam arome suave de citrice, mar verde si ceva tuse florale. Asteptam sa ne bucure mesele si sa ne deschida apetitul mai ales cand este servit ca aperitiv. La Marca bifeaza toate cele de mai sus cu eleganta si finete. Iar faptul ca este extra dry il face sa fie si mai usor de baut, mai ales daca este racit bine. Incepe sezonul cald asa ca un pahar de prosecco bun este binevenit tot timpul.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...