M-am nascut si am copilarit in Dealu Mare, in zona Pietroasele, am facut Facultatea de Horticultura pentru ca-mi doream sa fiu “degustator de vinuri” – o notiune usor abstracta la jumatatea anilor 2000. Dupa facultate, ca orice om modern, am activat intr-un cu totul alt domeniu intorcandu-ma la cea mai mare pasiune a mea – vinul – in 2013 cand am facut cursul de somelieri cu Sergiu Nedelea si am inceput ca Wine Ambassador la Domeniile Tohani. Pentru ca am prins microbul dezvoltarii profesionale am inceput sa urmez cursurile WSET, la care in prezent sunt Diploma aspirant, adica sunt aproape de a finaliza ultimul nivel al aceste platforme de invatamant. Intre timp de la Domeniile Tohani am promovat ca Event Manager la Cramele Recas, pozitie pe care am detinut-o cu succes timp de 3 ani pana in decembrie 2019. Momentan, freelancer, avand proiecte ca wine educator si consultant de produs, semnandu-ma #winecharmer.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - asta este sintaxa care cred ca se potroveste cel mai bine cu acest vin. Nu pentru ca este o constructie ce ne aminteste de basme, desi ai putea spune ca acest vin este de poveste, ci pentru ca desi este un vin maturat indeling atat in butoaiele de stejar cat si in sticla este plin de energie si tinerete. Este ca acel pesonaj mistic ce a trecut prin nenumarate probe iar acum este puternic, calm si intelept. Jelna Navicella Rosu aduce impreuna Pinot Noirul cultivat cu atata gratie in cele mai inalte parcele cu vita de vie din Transilvania, cu Cabernet Sauvingonul si cu Merlotul. Este un vin ce are nevoie de aerara indelingata pentru a-si putea etala aromele seducatoare de cirese, piper, fragi de padure, condimente dulci, ca mai apoi sa te rasfete gustativ cu o structura de invidiat. Este acel vin de meditatie de care trebuie sa ai grija si sa fi pregatit pentru a primi tot ce are el de oferit.
Se dau asa: o zi plina, ceva de gatit usor si o persona obosita ce vrea sa se relaxeze. Ce vin alegem? Ecuatie rezolvata cu usurinta de FRANCOIS LURTON - Les Fumees Blanches Lighty Sparkling. Vinul este un Sauvignon Blanc usor spumant, cu bule mai putine, dar cu senzatia aia placuta a unui vin “fizzy”. Lejer, fructat, cu notele tipice de Sauvignon Blanc, adica citrice, soc si putin ardei verde. Un vin numai bun de baut pana termini de gatit sau pana se aseaza toata lumea la masa.
Italia si vinurile ei minunate! Astazi un soi vechi, aproape uitat, pe care navigatorii ce poposeau in regiunea Veneto il supranumeau “vin de calatorie”. Numele i se trage de la vinurile pe care le da, inchise la culoare, cu tanin mult si arome insense de cirese negre, de mure și piper si de la faptul ca era unul dintre putinele vinuri ce puteau calatorii mult fara sa se altereze. CA' DI RAJO - Sangue del Diavolo - Raboso del Piave exemplifica perfect tipicul strugurelui si al regiunii facand figura buna langa momente de toamna cu seri reci, langa branzeturi tari maturate sau vinete umplute sau neaosa pastrama de berbecut.
Cupola Sanctis, o gama cu 12 vinuri deosebite de la crama Oprisor, nu doar prin aromele si gusturile vinurilor ci mai ales pentru ca celebreaza 12 dintre cele mai importante evenimente biblice ale calendarului ortodox. Pentru ca ne apropiem de una dintre cele mai dragi sarbatori ale creatinismului, Sfanta Maria, era normal sa o intampinam cu acest vin. Sfanta Maria de la Crama Oprisor este un vin rosu obtinut din asamblarea Cabernet Sauvignonului ce vine cu corp si taninuri, la fel de ferm si puternic precum un imparat din alte timpuri, si a Merlotului care aduce catifelati si arome de fructe de padure (dulceata) cum este un tanar cavaler. Vin rosu ce ne face sa asteptam zilele racoroase de toamna si prima pastrama ce sfaraie pe jar pentru a-l deschide. Un vin delicios de facut cadou sau de deschis la zi de sarbatoare!
Jelna - Pinot Noir Rose este un vin ce vine de la una dintre cele mai înalte podgorii din România. Cramă nouă lângă Bistriţa ce are un vinificator tânăr şi curajos. Toate aceste aspecte se reflectă în vinurile produse aici, vinurile fiind foarte proaspete, răcoroase, cu arome bine definite. Rose-ul de faţă este unul delicios pentru acele zile foarte călduroase în care doar un vin cu note suave de cireşe, zmeură şi fragi te poate face să te simţi bine. Este acel vin care cu siguranţă până ai terminat de gătit sau de comandat se termină sticla. Răceşte-l bine şi pur şi simplu bucură-te de el pentru că este unul dintre cele mai bune rose-uri româneşti.
Ce poate fi mai inspirat decat sa deschizi in ziua de Sfantul Gheorghe o sticla de vin cu acelasi nume? Vin ce face parte din colectia Cupola Sanctis a producatorului Crama Oprisor. Vinul acesta este prietenos, suplu cu note de cirese negre zemoare, de dulceata de visine, de prune uscate. Il recomand unsor racit (12-14 grade) langa preparate din carne de miel sau rata. Gustos si elegant, vin de zi cu zi, nu doar de sarbatoare.
Ai zice ca Dealu Mare e patria vinurilor rosii, dar te-am putea contrazice. Pentru a te convinge ar trebui sa degusti acest Sauvignon Blanc de la Vitis Metamorfosis. Este un vin in registrul celor franțuzești usor mai elegante, ale caror arome sunt de descoperit, nu se revarsa din pahar. Regasim citricele, agrisele si florile de soc, iar aciditatea este prietenoasa, alcoolul insa nu te lasa sa-l bei fara a pune langa macar niste sardine, un peste slab sau cativa creveti. Un vin de vara, echilibrat si consistent. Propunerea mea este sa ramaneti cu acest producator in minte pentru ca este deja unul dintre cei consacrati din zona pentru vinuri sale foarte bune!
Daca si tu iubesti Sicilia si Mediterana acum este momentul sa incerci acest Syrah! Cu siguranta iti va cadea "cu tronc". Nu te gandi la un Syrah clasic, condimentat, aici avem unul ce vine dintr-o zona mai degraba maritima de unde isi ia finetea si aromele de fructe negre bine definite, cum sunt afinele, murele si dudele. Un vin totusi serios, pentru seri racoroase alaturi de gratare bogate in rosii sau branzeturi foarte maturate. Ce mi-a atras mie atentia este eticheta ce a avut ca inspiratie dantelurile siciliene purtate de femei in perioada anilor 1920, un fel de amintire al inceputurilor vinului modern in Sicilia.
Chile! Mmmm! Cum spunea cineva, vinuri de “uns pe paine”, gustoase, savuroase. O bucurie de vin care-ti va umple o seara cu note de fructe rosii, de condiment precum piperul si vanilia, cu mici tuse de masline verzi si violete. Zona din care vine este una influentata de raul Maipo si de muntii Anzi, desi strugurii au suficiente zile de soare si pot acumula cantitate mai mari de zahar, acest micro climat unic isi face simtita prezenta cel mai bine prin supletea si eleganta gustului. In final ramanandu-ti un port gust ce te duce cu gandul la dulceata fina de visine condimentata cu putina scortisoara. Recomand acest vin usor racit, undeva la 13-14 grade sau mai simplu jumatate de ora in frigider inainte sa-l puneti in pahare.
Dealu Mare x Cabernet Sauvignon = LOVE, adica ce propune producatorul este un vin gustos, zemos cu arome de fructe negre cum ar fi murele si afinele supra coapte, de condimente dulci, usor afumate si tuse ierboase. Un vin cu taninuri moi, rotunde, prezente, totusi mai elegante decat te-ai astepta de la acest soi. Datorita zone calde si a solului calcaros strugurii se coc frumos in zona si aduc in vinurile din Dealu Mare un post gust lung usor dulceag. Eu recomand vinul celor care abia isi incep povestea cu vinurile rosii sau poate la un pranz acasa langa o portie de paste cu carne si sos rosu. Este momentul sa mai credem si in zane. Cheers!
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...