M-am nascut si am copilarit in Dealu Mare, in zona Pietroasele, am facut Facultatea de Horticultura pentru ca-mi doream sa fiu “degustator de vinuri” – o notiune usor abstracta la jumatatea anilor 2000. Dupa facultate, ca orice om modern, am activat intr-un cu totul alt domeniu intorcandu-ma la cea mai mare pasiune a mea – vinul – in 2013 cand am facut cursul de somelieri cu Sergiu Nedelea si am inceput ca Wine Ambassador la Domeniile Tohani. Pentru ca am prins microbul dezvoltarii profesionale am inceput sa urmez cursurile WSET, la care in prezent sunt Diploma aspirant, adica sunt aproape de a finaliza ultimul nivel al aceste platforme de invatamant. Intre timp de la Domeniile Tohani am promovat ca Event Manager la Cramele Recas, pozitie pe care am detinut-o cu succes timp de 3 ani pana in decembrie 2019. Momentan, freelancer, avand proiecte ca wine educator si consultant de produs, semnandu-ma #winecharmer.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Domeniile Franco-Romane, crama din Dealu Mare cu ambitia de a face in Romania vinuri cu iz frantuzesc. Mai nou cumparata de un investitor roman, care a reimprospatat etichetele, dar si filozofia cramei. Aici avem Chardonnay-ul din gama DFR. Un Chardonnay amabil, savuros si plin. Zona (mai calda) a adus acestui vin arome de fructe galbene coapte, aciditate potolita si corp rotund. Un vin de baut mereu, de asociat atat cu peste slab, dar si cu branzeturi sau preparate din carne de pui.
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - asta este sintaxa care cred ca se potroveste cel mai bine cu acest vin. Nu pentru ca este o constructie ce ne aminteste de basme, desi ai putea spune ca acest vin este de poveste, ci pentru ca desi este un vin maturat indeling atat in butoaiele de stejar cat si in sticla este plin de energie si tinerete. Este ca acel pesonaj mistic ce a trecut prin nenumarate probe iar acum este puternic, calm si intelept. Jelna Navicella Rosu aduce impreuna Pinot Noirul cultivat cu atata gratie in cele mai inalte parcele cu vita de vie din Transilvania, cu Cabernet Sauvingonul si cu Merlotul. Este un vin ce are nevoie de aerara indelingata pentru a-si putea etala aromele seducatoare de cirese, piper, fragi de padure, condimente dulci, ca mai apoi sa te rasfete gustativ cu o structura de invidiat. Este acel vin de meditatie de care trebuie sa ai grija si sa fi pregatit pentru a primi tot ce are el de oferit.
Un Cabernet Sauvignon de zona rece! Asta e ce trebuie sa aveti in minte despre Jelna Cabernet Sauvignon, pentru ca este o caracteristica ce face diferenta. Zona rece il face sa aiba un caracter fructat definit de coacaze, afine si visine suculente si sa-si pastreze o prospetime aparte. Este un vin pe care trebuie sa-l ai mereu la indemana, de baut cu lejeritate dar care te va pune un pic la treaba cand vine vorba de complexul aromatic. Se va asocia minunat cu orice platou de branzeturi si mezeluri crud uscate, dar si cu preparate din carne de porc sau rata ori cu mult iubitele paste cu sos rosu sau pizza.
Din Oltenia profunda astazi in paharele noastre unul dintre cele mai iconice Cabernet Sauvignon-uri romanesti - Crama Oprisor (eticheta rosie) Cabernet Sauvignon! Spun iconic pentru ca se pare ca Oltenia este unul dintre cele mai propice locuri pentru a cultiva si vinifica vinuri mari din acest soi. An de an Crama Oprisor reuseste sa ne incante cu cu acest vin. Notele ierboase, cele de mure suculente si coacaze bine coapte completeaza minunat tabloul acestui vin consistent, cu taninuri navalnice si gust amplu. Este un vin de baut la zile importante, cand vrei sa te rasfeti sau cand vrei sa impresionezi, caci amplitudinea si caracterul lui cer sa fie intelese. Trateaza-l ca pe un rege si-ti va intoarce favoare inmiit prin tot complexul sau.
Se dau asa: o zi plina, ceva de gatit usor si o persona obosita ce vrea sa se relaxeze. Ce vin alegem? Ecuatie rezolvata cu usurinta de FRANCOIS LURTON - Les Fumees Blanches Lighty Sparkling. Vinul este un Sauvignon Blanc usor spumant, cu bule mai putine, dar cu senzatia aia placuta a unui vin “fizzy”. Lejer, fructat, cu notele tipice de Sauvignon Blanc, adica citrice, soc si putin ardei verde. Un vin numai bun de baut pana termini de gatit sau pana se aseaza toata lumea la masa.
Italia si vinurile ei minunate! Astazi un soi vechi, aproape uitat, pe care navigatorii ce poposeau in regiunea Veneto il supranumeau “vin de calatorie”. Numele i se trage de la vinurile pe care le da, inchise la culoare, cu tanin mult si arome insense de cirese negre, de mure și piper si de la faptul ca era unul dintre putinele vinuri ce puteau calatorii mult fara sa se altereze. CA' DI RAJO - Sangue del Diavolo - Raboso del Piave exemplifica perfect tipicul strugurelui si al regiunii facand figura buna langa momente de toamna cu seri reci, langa branzeturi tari maturate sau vinete umplute sau neaosa pastrama de berbecut.
Cu ce sa-ti calmezi dorul de vara care tocmai a trecut? Cu cel mai noi rose al Romaniei, desigur! Alira Alizee. Un vin special creat pentru serile calde si lungi la malul marii, dar si pentru zilele insorite de toamna calda. Vinul, facut din Syrah, ne propune note de trandafiri, zmeura si cirese de mai. Poate fi un bun companion pentru peste sau aperitive, dar este minunat si daca se bea de unul singur. Gustativ il veti gasi lejer, prietenos, racoritor cu finalul usor condimentat. Un vin superb de care inca te mai poti bucura in lumina calda a toamnei ce abia incepe.
Crocant! Stii acea senzatie cand musti dintr-un mar verde? Sau mirosul unei lamai proaspete? Sau a florilor de soc abia culese? Exact asta vei gasi in acest Sauvignon Blanc vinificat de Darius Pripon la crama Jelna. Crocat si racoros cu o tusa minerala cel face sa fie atat de autentic si sa ne teleporteze fix in Transilvania. Cred ca cel mai bun companion pentru acest vin este fie un peste gras, fie putina slanina foarte putin afumate de la Bistrita. Gustati-l cu incredere si sigur va veti schimba parerea despre cum poate sa fie un Sauvignon Blanc romanesc.
Nici o zi de vara fara un pahar de rose de Provance, cred ca asta ar trebui sa fie deviza acestui rose imbietor, Chateau Pigoudet. Un vin crocant si racoritor ce ne aduce in pahare notele tipice provencale de piersica, pepene si zmeura proaspata. Mineralitatea si aciditatea ce-l definesc a fi tipic stilului il fac sa bucure orice masa, fie ca ne gandim sa alegem fructe de mare sau poate un gratar din carne slaba sau legume. Nu sunt multe de spus despre un rose de Provance pentru ca ne tin din a-l gusta si a ne bucura de senzatia de briza adusa de fiecare pahar in parte.
Cupola Sanctis, o gama cu 12 vinuri deosebite de la crama Oprisor, nu doar prin aromele si gusturile vinurilor ci mai ales pentru ca celebreaza 12 dintre cele mai importante evenimente biblice ale calendarului ortodox. Pentru ca ne apropiem de una dintre cele mai dragi sarbatori ale creatinismului, Sfanta Maria, era normal sa o intampinam cu acest vin. Sfanta Maria de la Crama Oprisor este un vin rosu obtinut din asamblarea Cabernet Sauvignonului ce vine cu corp si taninuri, la fel de ferm si puternic precum un imparat din alte timpuri, si a Merlotului care aduce catifelati si arome de fructe de padure (dulceata) cum este un tanar cavaler. Vin rosu ce ne face sa asteptam zilele racoroase de toamna si prima pastrama ce sfaraie pe jar pentru a-l deschide. Un vin delicios de facut cadou sau de deschis la zi de sarbatoare!
Malvasia Bianca sau unul dintre descendentii familiei Muscat, ce pastreaza parte din profilul aromatic al familiei, este cultivat in multe regiuni ale lumii. Un strugure interesant, aromat, ce poate fi vinificat in multe maniere. Astazi un vin sec din sudul Italiei, Malvasia Bianca del Salento. Aromat si gustos. Debordant in note de mandarine si lamaie cruda, puse laolalta cu cele de miere, caprifoi si caise supracoapte. Un vin ce-ti aminteste oricand de zilele calde de vara cu fructe coapte. Cred ca cel mai bine se potriveste cu o seara in gradina casei sau pe balcon, alaturi de un platou simplu de branzeturi, sau dupa o masa usoara cu peste sau paste cu sos alb.
Malvasia Bianca sau unul dintre descendentii familiei Muscat, ce pastreaza parte din profilul aromatic al familiei, este cultivat in multe regiuni ale lumii. Un strugure interesant, aromat, ce poate fi vinificat in multe maniere. Astazi un vin sec din sudul Italiei, Malvasia Bianca del Salento. Aromat si gustos. Debordant in note de mandarine si lamaie cruda, puse laolalta cu cele de miere, caprifoi si caise supracoapte. Un vin ce-ti aminteste oricand de zilele calde de vara cu fructe coapte. Cred ca cel mai bine se potriveste cu o seara in gradina casei sau pe balcon, alaturi de un platou simplu de branzeturi, sau dupa o masa usoara cu peste sau paste cu sos alb.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...