
JAR 2017 Dagon Winery
- SEC
- ROSU
- LINISTIT
- 750ML
- 13.5%
- ROMANIA

Dagon Clan si-a propus sa gaseasca ce are mai bun de oferit regiunea viticola Dealul Mare, iar vinurile produse aici sa reflecte intru totul potentialul zonei. Unul dintre aceste vinuri de o calitate superioara este si Jar, realizat din soiurile de struguri Feteasca Neagra si Pinot Noir. Vinul este intens si aromat, cu un buchet care cucereste prin notele de fructe de padure si cacao, tente care se continua si in gustul bogat, bine definit. Se recomanda degustarea acestui vin la 14-16 grade Celsius, alaturi de preparate din carne rosie, miel la gratar, rata la cuptor, paste sau branzeturi fine.
Dagon Clan si-a propus sa gaseasca ce are mai bun de oferit regiunea viticola Dealul Mare, iar vinurile produse aici sa reflecte intru totul potentialul zonei. Unul dintre aceste vinuri de o calitate superioara este si Jar, realizat din soiurile de struguri Feteasca Neagra si Pinot Noir. Vinul este intens si aromat, cu un buchet care cucereste prin notele de fructe de padure si cacao, tente care se continua si in gustul bogat, bine definit. Se recomanda degustarea acestui vin la 14-16 grade Celsius, alaturi de preparate din carne rosie, miel la gratar, rata la cuptor, paste sau branzeturi fine.
-
La prima impresie ai crede ca ai in fata un “vin de vineri seara”, in primul rand datorita usurintei in a-l intelege si a-l bea. La cateva fractiuni de secunda distanta, iti dai seama ca aceasta “lejeritate” structurala este fapt un echilibru impecabil intre aciditatea suculenta, de fructe negre si rosii si taninurile catifelate, bine slefuite. In plus, atat aromatic, cat si gustativ vinul reuseste sa transmita o energie extrem de pozitiva. Are structura buna, este bine dimensionat si energic. Aromele sale combina deopotriva tonuri de ciocolata, cacao si lemn, cu note de coacaze negre si visine amarui. Primele impresii gustative, fructat-dulcege, ii dau o nota pe care unii o pot considera senzuala, altii amicala, postgustul aducand cu sine note calde, condimentate.
-
Azi ne intalnim cu un vin romanesc cu adevarat interesant - lucru inca nu tocmai comun. Incepand cu producatorul relativ nou, nu tocmai consacrat, dar care deja a produs destule vinuri extrem de reusite, continuand cu soiurile folosite (cupaj de Feteasca Neagra si Pinot Noir) si terminand cu stilul suplu, cumva atipic pentru regiunea Dealu Mare. Hai sa vedem: nas super-placut, cu prune uscate-afumate, curmale uscate, vanilie si scortisoara, multe ierburi aromatice, dar si usoare note de pamant uscat si tutun. Apoi gust suplu, dar in acelasi timp intens aromatic si cu o structura densa de tanini (foarte foarte fini), aciditate buna si o explozie de arome dulci-condimentate pe mijloc - explozie care deocamdata se risipeste relativ repede inspre finalul sec. Insa e clar ca vinul mai are mult de crescut, e intr-un moment foarte timpuriu al vietii lui. Momentan e interesant, placut si usor de baut, dar am de gand sa pun o cutie la pastrare.
-
Jar este un blend nu prea comun de Pinot noir si Feteasca neagră din Dealu mare, cu fermentatie naturală, profil old school, fara intensități flamboaiante. Are nevoie de aer ca sa se exprime fluent, dar si de o temperatura corectă. Exprima arome de condimente (paprica, chimen), putin fum si preponderent fructe negre. Dar, trecand peste acestea, gustand licoarea simti ca e ceva adevarat, autentic in vinurile acestei mici crame.