Valentin Ceafalau
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Proaspat si racoritor, rose-ul Cuvee Alexis reuseste sa puncteze foarte bine la impresia artistica, datorita aromelor sale pronuntate de fructe rosii de padure, de la cele de zmeura si mure, pana la cele de capsune coapte, alaturi de care aduce tente de grapefruit si ierburi exotice. Are o eleganta structurala, dar si o doza mai jucausa, la care contribuie aciditatea sa suculenta de fructe rosii. Gustul are o textura gliceric-catifelata, in postgust alaturi de tentele de capsuni, facandu-si aparitia si niste impresii tonice, de citrice coapte.
Nu stiu cum se traduce opulenta in bulgara (si nici ca mi-ar pasa!), insa acest vin este una dintre definitiile “belsugului” si probabil unul dintre cele mai elegante si impunatoare vinuri din aceasta parte de Europa. Este un exemplu cat se poate de elocvent ca soiul potrivit in locul potrivit poate sa faca minuni. Tonurile sale bogate te plimba printr-o multitudine de categorii aromatice, de la cele de fructe galbene coapte (de la piersica si gutuie, pana la pepene galben), la cele de citrice, incadrate discret in note de lemn, vanilie, condimente exotice si piatra incinsa. Gustul are o eleganta impresionanta si, cu toate ca pare plin, dens, cu o textura impozanta, aciditatea sa este foarte bine definita si ii confera prospetime. Postgustul amplu, aduce alaturi de notele fructat-condimentate si o senzatie tonica, revigoranta.
Pare sa fie candidatul perfect la capitolul de popularitate! Structura sa aromatica si gustativa il recomanda unui segment foarte larg de consumatori, de la cei avizati, care nu-i vor refuza explozia fructata, destul de precisa, pana la cei mai mai putini obisnuiti cu vinul, care vor vedea in el un foarte bun motiv de a se apropia de aceasta categorie de bauturi. Este fructat, este intens, nu face rabat de la arome, nu-si ascunde senzatiile dulci! Aromatic, vinul arata cat se poate de clar ca a fost produs din struguri deshidratati, etaland arome intense de dulceata de visine amarui, de prune uscate, de coacaze negre, de ciocolata si lemn dulce, pe un fundal mentolat. Atacul este dulceag, copt, suculent si rotund, cu o aciditate de visine ce echilibreaza tonurile de fructe confiate, dar si cu o componenta alcoolica ce ii confera amplitudine pe final. Postgustul sau intens si lung evolueaza sub auspiciul unor note fructate dulci, dar care vin insotite de o impresie tonica, de ciocolata amaruie.
Degustand acest prosecco, constientizezi de ce acest tip de vin este lider mondial la numarul de sticle vandute pe segmentul spumante. Se bea prea repede! Poate ca este un pic delicat in arome, poate ca are un “aer”mai relaxat, insa are totodata si acel farmec specific spumantelor din zona aceasta, cu o constructie aromatico-gustativa lejera, proaspata si suculenta. Aromele sale placute “se joaca” intre spectrele floral-fructat-citric, tonurile de flori albe, de mere verzi si coaja de lamaie fiind cele care fura prim-planul. Perlajul lejer, aciditatea crocanta si tentele de fructe albe ii caracterizeaza parcursul gustativ, razbatand pana in postgustul placut.
De la primul contact olfactiv iti dai seama ca ai in fata un vin sobru, datorita intensitatii si densitatii aromelor etalate. Este o combinatie interesanta de forta impresionanta, eleganta retinuta, dar si o blandete rustica. Mixeaza olfactiv senzatii gemoase intense, cu tonuri picante de piper zdrobit si impresii de ciocolata amaruie pe care le incadreaza in note de condimente dulci si vanilie. Pastreaza acelasi registru aromatic si la nivel gustativ, structura sa bazandu-se pe trei piloni importanti: taninurile atletice si energice, aciditatea suculenta de visine amarui si aportul condimentat-aprins al alcoolului. Finalul lung si sustinut readuce in prim plan notele aromatice de piper zdrobit, insotite de tente fructate-gemoase.
Un Greco di Tufo interesant, ce alege sa isi sustina recitalul aromatic intr-un mod mai simplist, insa nu lipsit de culoare. Aromatic, merge intr-o singura directie, cea a fructelor galbene coapte, tropicale, cu accente pe impresiile de gutui coapte, si, din cand in cand, mai arunca cate o tenta mai tonica, de migdale. Gustul are cursivitate si ritm, datorita aciditatii suculente si a mineralitatii sustinute, ce apare sub forma unor senzatii sarat-granulate. Postgustul urmeaza firesc gustului, aducand alaturi de tentele de citrice si mere verzi si niste tonuri de frunze uscate si condimente.