Nu mai putin de 20 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 14 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2021), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Oferta de Primitivo de pe piata romaneasca este din ce in ce mai bogata si mai variata, deoarece stilul pe care acest soi il propune este pe gustul consumatorului roman. Oferta bogata poate duce si la o banalizare a stilului, insa uneori descoperi si exemplare extrem de interesante cum este cel de fata. Aromatic, isi pastreaza "paleta" colorata si aromata, cu intensitatile sale de fructe negre coapte si gemuri de fructe de padure, completate de tente de ciocolata neagra si vanilie, insa abordeaza o eleganta interesanta in exprimare. Gustul este echilibrat si suculent, bine slefuit, cu senzatii dulcege si bogate de coacaze negre si prune uscate echilibrate de o aciditate prezenta. Postgustul prietenos si lejer aduce alaturi de notele fructate si o doza condimentata, pentru un plus de expresie.
O combinatie interesanta si exotica de soiuri, care iti arata inca de le primele note ca provine dintr-o zona cu clima calda, mediteraneeana, cu tonuri aromatice, “colorate”, pline si coapte. Bineinteles ca isi pune “accentele” pe senzatiile fructate de coacaze negre, de cirese amarui si mure, insa printre acestea strecoara si niste tente de ciocolata, de frunze uscate si condimente exotice. Se bea usor, este lejer si destul de prietenos, cu o aciditate de visine amarui, taninuri granulate si o mineralitate prezenta. Pe final, vinul se dimensioneaza cu ajutorul tentelor aprins-condimentate conferite de volumul alcoolic, punand in valoare senzatiile fructate.
In aproape toate vinurile chiliene exista acel ceva “special”, caracteristic, o expresie aromatica concentrata, precisa si foarte bine reprezentata, care iti indica fara dor si poate locul lor de “nastere”. Cu toate ca este creat pe “sablonul” bordelez, Sideral poarta in el “exotismul” vinurilor chiliene, cu o amprenta aromatica consistenta, de coacaze negre, de gemuri, de ciocolata amaruie, cu subtonuri de vanilie, tabac si condimente uscate. Gustul este plin, rotund, bine structurat, cu taninuri slefuite, catifelate si un bun echilibru intre notele fructate coapte, aciditatea proaspata si senzatiile minerale de grafit. Postgustul este prietenos, lejer si aromat, si aduce alaturi de notele de fructe negre dulci, niste tonuri ierbos-vegetale.
Unele vinuri sunt bune si fara sa exceleze la capitolul complexitate sau sa aiba cine stie ce “pedigree”! Maravento Terre Siciliane Syrah este un vin care cu siguranta ar castiga titlul de “Mr. Popularitate” pentru ca are ceea ce s-ar astepta orice consumator sa gaseasca la un vin: arome din belsug, este bogat, plin, prietenos si carnos. Este dens si echilibrat, cu toate ca inclina “balanta” aromatico-gustativa spre “dulce”, indiferent de forma sub care se simte: cea de gemuri de fructe negre coapte, de ciocolata, de lemn dulce sau de vanilie. Chiar daca este destul de consistent, cu taninuri bine slefuite, vinul este lejer si parfumat, iar pe final isi activeaza cateva cateva tente vegetal-condimentate, ce insotesc senzatiile de coacaze negre si de cacao.
Un vin cu "nerv", american pana in maduva oaselor, surprinzator de direct si de ofertant, care iti livreaza aromatic la aceeasi intensitate de la primul contact, pana in postgust. Combina aromele de fructe coapte (de visine amarui, de coacaze negre si capsune), cu tonuri dulgece de ciocolata, de gemuri si vanilie si cu senzatii picante de condimente exotice. Cu toate ca taninurile sale sunt catifelate, bine slefuite, vinul pare plin si rotund, cu un atac carnos si o aciditate suculenta, bine reprezentata, ce vine cu o doza de prospetime. Postgustul fructat si intens recapituleaza partitura aromatica, insa propune si o tenta aprins-condimentata, de piper zdrobit.
Alternativa toscana la stilul Ripasso, Governo All'Uso Toscano pare sa reprezinte atat o modalitate foarte rapida de “imblanzire” a soiului Sangiovese, cat si un mod de a-l face cat mai atractiv pentru o cat mai mare categorie de consumatori. Acest Chianti Governo All'Uso Toscano este un vin prietenos, suculent si catifelat, cu o expresie aromatica ofertanta si foarte “colorata”, construita cu tonuri dulci de fructe negre de padure, de visine amarui, de vanilie si ciocolata. Gustul este rotunjit si consistent, cu taninuri slefuite, dar bine reprezentate si o aciditate de fructe rosii. Pe final, vinul isi “aminteste” ca este Sangiovese si pune alaturi de notele fructat-vanilate, impresii de condimente, ierburi uscate si lejere tente vegetale.
Un Prosecco usor de baut si care poate sa “intoarca foarte multe scaune”! Are o adresabilitate foarte larga datorita modului sau de exprimare: direct, lejer, proaspat, parfumat, citric-fructat si “usor” dulceag. Aromele sale tipice si precise amintesc de cele ale merelor verzi si ale perelor coapte, completate de senzatii florale, citrice si minerale. Perlajul abundent si sustinut, alaturi de aciditatea crocanta, echilibreaza tentele dulcege de fructe exotice ale gustului si amplifica tonurile de coaja de lamaie si grapefruit. Postgustul lejer fructat este caracterizat de tente de mere verzi, dar si de o lejera astringenta citric-vegetala.
Un vin prietenos, lejer si parfumat, realizat parca cu scopul vadit de a fi pe placul unei categorii foarte mari de consumatori. Și nu are cum sa nu ii reuseasca acest lucru, deoarece arata o consistenta aromatica, lejeritate in expresie si o paleta foarte calda si colorata de arome, de la cele de zmeura, mure coapte si gemuri dulci de capsune, pana la cele de vanilie, condimente dulci, piper zdrobit si ciocolata neagra. Gustativ, merge pe aceeasi directie relaxata si atragatoare, datorita incarcaturii fructate, usor exotice. Taninurile catifelate, coapte si carnoase sunt completate de o aciditate proaspata si suculenta de cirese negre. Finalul aromat si lung aduce alaturi de impresiile de fruct rosu si niste tonuri condimentat-picante, bine reprezentate.
Este tipul de vin care isi face repede prieteni deoarece este construit pe un sablon foarte la moda, mai ales in sudul Peninsulei: este parfumat, intens, dulceag si colorat, cu taninuri bine slefuite, catifelate. Inca de la primul contact, vinul se desface in impresii dulci si sustinute de violete, mure, prune uscate, gemuri de visine, cafea si ciocolata, cu o lejera tenta vanilata. Un vin extrem de prietenos si de ofertant, care impresioneaza mai mult prin sinceritate si explozie aromatica, decat prin complexitate si structura. Gustul este suculent si dulceag, cu o aciditate de cirese negre si taninuri coapte si rotunde, care reusesc sa dea postgustului fructat un accent condimentat sustinut.
Realizat in clasicul stil toscan, vinul are o sobrietate si expresie austera care i-ar determina pe multi sa il considere usor parcimonios in exprimare. De fapt, isi echilibreaza atat cat trebuie aromele in asa fel incat sa pastreze si o doza de eleganta. Senzatiile de gemuri de capsune si fructe negre de padure sunt incadrate de tonuri mai grele de tabac, frunze uscate, condimente exotice si ierburi aromate. Are greutate gustativa datorita taninurilor serioase, granulate, ce parca amintesc de ciocolata amaruie. Aciditatea de visine si cirese negre reuseste sa dea un plus de vibratie fructului in partea a doua a gustului, conferind postgustului lejer dimensiune si suculenta.
Un vin creat pe sablonul “cate putin din toate”, in asa fel incat sa placa unui segment cat mai larg de consumatori. Aromele sunt bine dozate, asa incat sa nu para “bombastic”, are consistenta, culoare si caldura, are aciditate si dulceata deopotriva, taninurile atletice ii dau structura, cat sa il treaca in categoria “vinuri serioase”. Trezeste amintirea visinelor coapte, a ciocolatei amarui si a gemului de prune, a vaniliei si a frunzei de tabac, cu usoare senzatii minerale. Gustul este echilibrat, catifelat si suculent, cu personalitate si un postgust cald si lung, ce aduce dupa sine tonuri fructat-vanilate, dar si un pic de condiment dulce.
Un rose care poate fi savurat indiferent de anotimp, sofisticat si complex, cu o culoare stralucitoare si arome intense de zmeura, capsune si grapefruit, invaluite de tonuri floral-vegetale, cu unele impresii delicate de caise si piersici coapte. Gustul sec si precis demareaza in tente de fructe coapte, suculente, cu o prospetime interesanta conferita de aciditatea citrica sustinuta si mineralitatea salina. Postgustul proaspat isi pastreaza intensitatea fructata mult timp, punctand notele fructate cu ajutorul unor senzatii condimentat-tonice.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...