Nu mai putin de 20 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 14 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2021), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Inca un vin realizat pentru a face placere cat mai multor persoane, fara sa faca apel la complexitati si structuri aromatice “simandicoase”, fara aciditati si mineralitati ridicate si alte subtilitati “academice”. Pur si simplu, fruct! Fruct exprimat direct si intr-un mod cat mai prietenos cu putinta. Isi trece in palmares arome din acelasi spectru, de la cele de caise coapte si piersici, pana la cele de pepene galben, mandarine si ananas. In plus, gustul lejer scoate in evidenta si niste tonuri mieroase, cu ajutorul carora echilibreaza foarte bine notele tonic-citrice ale postgustului. Poate ca nu exceleaza la capitolul aciditate, insa are prezenta si consistenta, fara sa fie greu de baut, cu un postgust fructat, viu si foarte “colorat”.
Provence este sinonim cu “rose”, iar intalnirile cu vinurile din aceasta regiune se transforma de cele mai multe ori in experiente reusite, indiferent de palierele de pret pe care le acceseaza. Exemplarul de fata, pe langa faptul ca este extrem de “comunicativ”, de “colorat”, de viu si de proaspat, puncteaza cu brio si la capitolul raport pret-calitate. Fructele coapte si suculente reprezinta, cum altfel?!, tema principala abordata in modul de exprimare al acestui vin, indiferent ca ne referim la capsune, zmeura, mere verzi, piersici sau la grapefruit. Insa nu le ofera simplu, ci le asorteaza cu tente de condimente dulci si cu unele picanterii minerale. Gustul este fructat, rotund si copt in atac, dupa care vinul capata dimensiune interesanta datorita aciditatii sale crude de citrice si a unor note tonic-vegetale, ce isi pun amprenta si asupra postgustului sustinut.
Un “super toscan” bine slefuit si foarte atent lucrat, proiectat parca pentru a multumi cat mai multi consumatori si care iti solicita un pic de atentie, dar si o minima perioada de aerare pentru a-si etala cat mai bine aromele. Este un vin serios si bine echilibrat, care are grija sa arate cat mai clar caracteristicile date de fiecare soi in parte: precizie si indrazneala de la Sangiovese, voluptate si suculenta de la Merlot. Aromatic, combina notele de fructe rosii si negre de padure cu tonuri foarte interesante de ciocolata neagra, fum, grafit si condimente uscate. Gustul este placut si sustinut, cu taninuri bine rotunjite si o buna aciditate de visine amarui si zmeura, note ce inveselesc si echilibreaza postgustul condimentat-tonic.
Este tipul acela de vin pe care nu prea ai cum sa il refuzi, indiferent daca esti simplu neofit in ale vinurilor sau daca ai gusturi mai complicate, deoarece reuseste sa isi livreze tonurile “colorate” intr-un mod cat se poate de elegant si expresiv. Aromele sale intense, concentrate si extrem de prietenoase, trimit catre cele de coacaze negre, de rodie si de curmale, cu lejere accente condimentate, usor balsamice, cat sa confere vinului o doza de complexitate. Gustul sustinut si suculent pune accent pe aceleasi tonuri fructate amintite mai sus, cu un bun sprijin structural din partea taninurilor granulate si din partea unei aciditati energice.
Poate parea o creatie exotica, dintr-o tara exotica, insa pentru cei mai multi dintre pasionati Chateau Musar reprezinta unul dintre acele vinuri pe care ti le-ai dori sa le gusti macar o data in viata. Modul in care familia Hochar a rafinat si interpretat terroir-ul libanez din Bekaa Valley a facut ca, de-a lungul timpului, vinurile acestei crame sa capete statutul de “icon wines” la nivel international. Stilul acestui vin este unul cat se poate de clar: “frantuzesc”, insa emana un plus de exotism si de caldura. Intens si prezent, vinul are o structura aromatica construita pe o baza de fructe rosii si negre coapte, poate chiar aduse in “starea de agregare” gem, peste care adauga in straturi tonuri de ciocolata si curmale, de coaja de portocala, violete si condimente dulci. Are o textura catifelata si o tinuta eleganta, rezultat al “jocului” dintre taninurile incantatoare, bine slefuite si o aciditatea suculenta si precisa. Postgustul isi mentine intensitatea la cote ridicate mult timp, pariind pe un mod de expresie fructat, cu impresii picante bine trasate.
Cu toate ca prima impresie pe care o lasa este din registrul sobru lemnos, dupa o aerare lejera, reuseste cu optimism si tinerete sa impuna in prim-planul aromatic note de fructe de padure coapte, insotite de tente de cacao, ciocolata amaruie si frunze de tabac. Este un vin sincer, direct si prezent, pentru care nu s-a facut apel la “toaletari” inutile, cu toate ca, acolo, undeva, printre senzatiile de coacaze rosii si mure isi fac loc si niste impresii lejere si exotice de cocos si lemn dulce. Gustul este o constructie caracterizata de taninuri atletice si destul de indarjite, ca de boabe prajite de cafea, si de o aciditate suculenta, de rodie si visine, ce ii confera dimensiune si echilibru, mai ales in postgust.
Orice intalnirea cu un Malbec bine “facut” poate reprezenta o experienta memorabila, iar intalnirea cu exemplarul de fata cu siguranta va fi una care va pune un zambet pe fata oricarui pasionat de vinuri. Este prietenos si elegant in acelasi timp si livreaza exact cat te-ai astepta de la un vin din Argentina, fara sa fie prea “zgomotos” sau obositor. Este bogat si expresiv din punct de vedere aromatic, etaland note din cele mai diverse de la cele de marmelada si fructe negre de padure, pana la cele de violete, de menta, de ciocolata amaruie si condimente dulci, toate invelite in tente lejer vanilat-afumate. Gustul este plin si sustinut, cu taninuri extrem de bine slefuite si o aciditate ce ii confera prospetime si suculenta. Plusul de personalitate este dat de mineralitatea bine reprezentata, ce echilibreaza cu senzatii de grafit si calcar postgustul lung si fructat.
Pentru simplii consumatori de ocazie sau incepatori intr-ale vinului, Primitivo di Manduria reprezinta cel mai bun preambul pentru o calatorie in lumea aromelor, iar pentru pasionati si wine-geeks cautatori de “senzatii diferite”, intalnirea cu astfel de vinuri poate sa reprezinte un moment de relaxare. Construit dupa clasicul sablon al vinurilor provenite din sudul Italiei, vinul este extrem de prietenos, ofertant si energic, dulceag pe alocuri, dar fara sa fie plictisitor. Aromele sale bogate si indraznete combina tentele fructate, gemoase, cu cele de ciocolata amaruie si de condimente dulci. Gustul este catifelat, suculent si dulceag in prima instanta, dupa care taninurile capata un pic de dimensiune si isi fac simtita prezenta prin impresii vegetal-picante, usor granulate. Aciditatea de visine amarui si rodie coapta reuseste sa echilibreze tentele dulci, asa incat postgustul sa ramana fructat si placut, cu o prospetime interesanta.
Raspunsurile la toate intrebarile legate de popularitatea soiului Primitivo pot fi gasite in acest vin. E atat de simplu! Este parfumat, fructat, dulceag, usor de baut, prietenos, concentrat, lejer, copt, proaspat, elegant, echilibrat si suculent. Amesteca tonurile puternice de cirese coapte, de coacaze rosii si de zmeura, cu tente dulci de vanilie si ciocolata, dar nu uita sa pigmenteze amestecul si cu niste senzatii condimentate. Gustul isi poarta semnele “tineretii” cu mandrie si le echilibreaza cu tente dulci, cu taninuri coapte si bine slefuite, ce stau pe o aciditate moderata de fructe rosii coapte si pe o mineralitate prezenta. Finalul intens, suculent si proaspat este un preambul pentru urmatoarele inghitituri, dar si o invitatie la relaxare.
Un vin ce poarta in el amprenta caldurii estivale, construit in jurul ideii de fruct, extrem de bine trasata printre tonurile de ciocolata, coaja de paine, piele tabacita si condimente exotice. Are personalitate si o sobrietate surprinzatoare pentru categoria sa de pret. Gustul este suculent si echilibrat cu o aciditate de fructe rosii si taninuri catifelate, coapte, destul de prezente mai ales in partea finala. Un vector structural il reprezinta componenta alcoolica, care aici joaca rolul de suport aromatic, dar si de amplificator al postgustului cald si sustinut, neasteptat de prietenos, datorita expresiei sale fructate. O lejera aerare inainte de consum face bine moralului vinului si ii da un plus de ”curaj” aromatic.
Vinurile chiliene au acel “Je ne sais quoi”, acel “Factor X” ce le confera o personalitate aparte si care le face extrem de atractive atat pentru cunoscatori, dar mai ales pentru consumatorii amatori, avizi de senzatii tari si “colorate”. Si daca la aceasta ecuatie mai adaugi si un nivel de calitate respectabil, asa cum este cazul vinului de fata, ai parte de o experienta memorabila. Ei bine, vinul emana o energie pozitiva, amestecand tonurile de fructe negre de padure, de coacaze si mure, cu tente vegetale bine accentuate si cu senzatii de cacao, ierburi aromate si piper zdrobit. Gustul este catifelat si rotund, cu taninuri delicioase, bine slefuite si o aciditate suculenta, si parca isi mizeaza tot “potul” pe expresia fructului copt. Finalul arata clasa si amplitudine, vibrand la aceeasi intensitate fructat-condimentata o perioada respectabila de timp.
Un sudist in adevaratul sens al cuvantului, caruia nu-i lipseste nici “accentul” gemos si nici “bronzul” solar! Extrem de prietenos, pariaza totul pe prima impresie (ca orice italian care se respecta!), prezentandu-se in tonuri dulcege de fructe de padure si gemuri, cu un substrat de vanilie, ciocolata si frunze uscate. Gustativ impresioneaza datorita lejeritatii cu care se bea, cu toate ca are o componenta taninoasa prezenta. Aciditatea de cirese negre si visine amarui este echilibrata de niste senzatii dulci, coapte, dand astfel postgustului cald, usor condimentat, o suculenta placuta.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...