Valentin Ceafalau
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Daca pana anul acesta “Prince Mircea” era echivalent cu soiul Merlot, de acum acestei etichete i-a mai fost asociat un soi: Cabernet Sauvignon. Iar vinul trebuia musai sa fie unul care sa se ridice cumva la pretentiile etichetei, cea care a dat pana acum vinuri intense, “energice” si puternice. Aromele sale, chiar daca tinere, interpreteaza partitura tipicitatii, cu arome intense de coacaze negre, insotite de tente vegetale, de condimente exotice si frunze uscate. Gustul este bine legat, cu taninuri solide, tonice si usor granulate si o aciditate de visine amarui, ce ii confera prospetime. Finalul este caracterizat de impresii de fructe rosii dar si niste tente tonice, astringente. Vinul are consistenta si personalitate, venind totodata si cu promisiunea ca va capata un plus de complexitate odata cu trecerea timpului.
Un vin impozant si elegant, de o complexitate impresionanta, ce isi construieste tabloul aromatic cu ajutorul unor tuse apasate si puternice de fructe negre - coacaze negre, mure, cirese amarui - incadrate de note precise de condimente exotice, lemn dulce, pasta de masline si violete. Gustul este direct si carnos, cu taninuri elegante, o aciditate suculenta si o mineralitate extrem de interesanta, usor sarata. De fapt, Vieux Telegraphe Rouge 2015 reuseste sa para corpolent si, in acelasi timp, sa aiba o textura catifelata, delicata. In postgust, vinul vibreaza in tente aromatice de stafide, ciocolata si menta, pastrandu-si ritmul si intensitatea aromatica la cote ridicate, o perioada lunga de timp.
Prezent, bine construit si energic, acest Shiraz australian isi etaleaza direct aromele, suita de fructe rosii (si le are din plin, cate putin din toate, de la coacaze si mure, pana la zmeura si cirese) fiind pigmentata de tonuri de menta, scortisoara, ciocolata si lemn dulce. Gustul de corpolenta medie aduce in atac acele senzatii dulci de coacaze negre, coapte si suculente, atat de specifice Shirazului. Aciditatea proaspata si taninurile suple, bine slefuite, se sustin si se echilibreaza reciproc, dand vinului o textura carnoasa, de fruct copt. Finalul fructat readuce in atentia degustatorului “laitmotivul” notelor fructat-mentolate, pe care le insufleteste cu niste senzatii de condimente exotice.
Un Cabernet Sauvignon aprig, direct, tanar si destul de incordat, cu o structura taninoasa ce promite vinului o evolutie foarte buna in timp. Prin aromele pe care etaleaza vinul puncteaza foarte bine la capitolul tipicitate, aratand tonuri de coacaze negre, ardei verde, visine si impresii secundare de ciocolata amaruie si frunze uscate. Gustul “calca” destul de apasat, impunandu-se prin niste taninuri astringente si o aciditate de fructe rosii de padure. Postgustul lung si tonic, alaturi de tentele de fructe, isi fac aparitia si niste senzatii condimentate, cu rol de amplificator aromatic.
Un Chianti cat se poate de modern, usor de inteles, savuros si foarte interesant! Aromatic, este construit pe doua axe, una a lemnului, dominanta, definita cu ajutorul unor impresii de frunze uscate, nucsoara, condimente exotice si piele, cealalta a fructului, caracterizata de note de mure, coacaze negre si prune uscate. Atragator prin simplitatea si eleganta de care da dovada, gustul sau este determinat de raportul dintre taninurile coapte, dulci, usor astringente, si aciditatea suculenta, ce aminteste de cea a visinelor amarui. Postgustul armonios si rotund merge pe linia precisa trasata de fruct, reprezentand parca o invitatie pentru o urmatoare gura de vin!
Soi destul de exotic in peisajul autohton, acest Petit Verdot isi scoate la inaintare “artileria grea” aromatica inca de la primul contact. Aromatic, este dens si prezent, evocand note puternice de fructe negre de padure, visine amarui, violete si vanilie, desavarsite de impresii precise de anason si menta. Gustul demareaza intr-o nota calma, suculenta si catifelata, avand o evolutie progresiva, ce culmineaza cu un postgust amplu si lung, fructat si condimentat, cu senzatie de piper negru si lemn dulce. Taninurile bine reprezentate ii confera consistenta, contribuind la construirea unui structuri energice si bine inchegate.