Radu Rizea

Pasionat de vinuri

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea
  • PRINCE MIRCEA...Vinarte PRINCE MIRCEA CABERNET SAUVIGNON REZERVA 2018 02 decembrie 2019

    Pentru oricine a gustat vreodata Soare sau Castel Bolovanu, este deja evident ca cei de la Vinarte se pricep la Cabernet. Asa ca, fara nici o surpriza, ba chiar pe masura asteptarililor, ne intalnim cu un vin cu arome clasice, un pic mai gemos decat ar sugera varsta, cu note dulcege de capsuni supramaturate si coacaze. Rotund, armonios, matasos, are un gust dominat fe note proaspete de fructe de padure, accentuate de aciditatea vie. Postgust elegant, brazdat de nuante fine de ciocolata cu lapte. Taninuri echilibrate, putin prezente, in nici un caz agresive. De revenit!

  • YALUMBA THE Y SERIES...Yalumba YALUMBA THE Y SERIES SHIRAZ 2016 27 noiembrie 2019

    Bogat, dar un pic retinut, complex pentru un nas educat si accesibil pentru utilizatorul de zi cu zi. Se joaca la fel ca o vedeta intr-un loc unde nu il / o cunoaste nimeni, sub masca unui individ obisnuit. Cu rabdare, trece de la tonuri mai intunecate si gemuri la fum, ciocolata si spice, cu un substrat de fructe negre si ceva dulceturi. Lasat mai mult la aer, capata nuante calde, vag alcoolice, intr-un final mai degraba elegant, asa ca l-as recomanda pentru consum sub 16 grade Celsius.

  • CUVÉE ANDREI 2016Crama Avincis CUVÉE ANDREI 2016 25 noiembrie 2019

    Un Cabernet oltenesc asa cum se cuvine - intens, dens, cald si mai degraba vesel. Nuantele intunecate de fructe de padure negre (coacaze, mure) sunt imbunate de note dulci, de gemuri si dulceata de capsuni zaharisita. Insa surpriza - si mare parte din placere - provine din intensitatea condimentelor "fierbinti", ce amintesc de cuisoare, paprika si piperuri. Taninurile fine abia daca se mai fac simtite, aciditatea este la locul ei, cat sa asigure echilibrul unui ansamblu armonios. De consumat cu incredere si in urmatorii 2-3 ani.

  • LE DUE ARBIE CHIANTI...Dievole LE DUE ARBIE CHIANTI SUPERIORE 2016 24 noiembrie 2019

    A fost o vreme in care Chianti nu insemna mai nimic pentru piata din Romania. Ezita intre o capsunica de margine de drum si un vin “de omleta”. Vremurile s-au schimbat si - fie de vina incalzirea globala, fie alinierea la standarde noi, fie vreo simpla schimbare de concentratie alcoolica - ideea de Chianti nu a mai fost atat de desueta. Avem de-a face cu un vin mai extractiv, mai plin, mai rotund decat ar presupune istoria, cu arome intense (fructe de padure, mure) si mereu. Dar, cu siguranta, un vin bun, de zi cu zi..

  • PERGAMENT PETIT VERDOTVia Viticola PERGAMENT PETIT VERDOT 21 noiembrie 2019

    Ati avut vreodata senzatia ca un cabernet, un merlot sau un amestec din cele doua nu “umple” suficient cerul gurii? Ca mai exista cateva secunde intre primele arome si cele din final, in care ceva lipseste? Ei bine, pentru asta exista Petit Verdot, un soi folosit cel mai des intre 1 si 5 procente din asamblajele din Bordeaux. Aduce taninuri serioase, plus de aciditate si arome intense., ba chiar unii il folosesc exclusiv pentru plusul de culoare pe care il aduce. Toate aceste lucruri pot fi descoperite in sticla de fata. Fructe negre din plin (cirese amare, mure, prune usor uscate, asprimi in concurenta cu rotunjimea corpului, in total o experienta completa. De supravegheat in urmatorii ani.

  • VIA COLTUL PIETREI -...Vitis Metamorfosis VIA COLTUL PIETREI - SAUVIGNON BLANC 2018 19 noiembrie 2019

    Chiar daca primul nas va zice ca aveti de-a face cu un Sauvignon Blanc de Lume Noua, adica va indeamna il gustati la 5-7 grade Celsius, aveti doar putintica rabdare, pana incep sa defileze piersici, mango, niste corcoduse si alte arome de livada, mai sesizabile in intervalul 9-12 grade. Cu alte cuvinte, scoateti sticla din frigider si scoateti-i dopul cu vreo 30 de minute inainte de consum, indiferent de cat de „verde” suna anul de productie. Și, daca place asa, acest sfat e valabil 3-5 ani de acum incolo. Gustul, ca veni momentul: aciditate ridictata, fructe albe, tente exotice pronuntate...

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

NANI RIZZI PROSECCO DOC EXTRA DRY - Nani Rizzi
Nani Rizzi

Nani Rizzi, o afacere de familie din vestita regiune Valdobbiadene, produce vin Prosecco de calitate superioara inca din 1887. Denis Spagnol este cel care continua astazi lunga...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.