După mai mult de 30 de ani de băut vinuri şi de lecturi oarecum intense în domeniu, n-am reuşit să ajung decât la o singură concluzie: cu cât descoperi şi afli mai multe, cu atât îţi dai seama cât de puţin, de fapt, ştii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Aşa că, dacă mă-ntreabă acum cineva ce-i aia vin, nu pot să răspund, pe scurt, decât atât: o mare bucurie. O bucurie spre care am încercat și încerc să-i aduc şi pe alţii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cărţilor, degustărilor şi, deloc în ultimul rând, prin intermediul site-ului Costachel.ro. Şi fac asta şi pe Unvinpezi.ro, mânat de aceeaşi idee: c-ar fi meschin din partea mea să gust un vin bun şi să mă bucur de el de unul singur, fără să le dau şi altora sugestia. Păi n-ar fi păcat să nu ne bucurăm împreună?
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Trebuie să recunosc că nu mă întâlnisem niciodată cu Frappato, acest vechi și prea puțin cunoscut soi sicilian. Așa că m-am apropiat de pahar cu multă curiozitate și, recunosc, speranță, mai ales din momentul în care mi-a sărit în ochi culoarea palid-rubinie a vinului din pahar. O speranță care avea să-mi fie răsplătită poate nu atât olfactiv, deși mi-a plăcut mult aroma cumva sobră, în care fructele roșii la care ne-am putea aștepta sunt destul de reținute și-s însoțite de interesante adieri de rodii și portocale roșii. În schimb gustul m-a cucerit de-a dreptul. Lejer, cu fructele roșii revenind în prim-plan, echilibrat, discret onctuos, foarte proaspăt și răcoritor. Ai senzația că e un rozé ceva mai zdravăn (ajută, desigur, și culoarea), dar nu, e chiar unul dintre acele rare vinuri roșii lejere, foarte plăcute și, mai ales, teribil de reconfortante. A, și foc de interesante, firește; după cum spuneam și la început, nu gustasem vreun Frappato până acum, dar deja îl cam aștept pe următorul. Asocieri? La mine s-a întâmplat să pice lângă o musaca de conopidă și a fost absolut perfect. Adică, sper c-ați înțeles, vă sugerez cărnuri roșii lejere, de preferință cu acompanieri vegetale.
Arome florale, vegetale, citrice și adieri dinspre niște fructe albe. Gustul e destul de plin, proaspăt și onctuos. Citricele (grapefruit) revin în postgust, alături de niște aluzii minerale, și îmbie la o îmbucătură. O bucățică de brânză maturată mi-a venit prima oară în minte, dar cam orice preparate estivale (deci lejere) se vor bucura la întâlnirea cu ineditul cupaj de Ugni Blanc, Vermentino și Grenache Blanc.
Olfactiv suntem întâmpinați de arome citrice, urmate de fructe albe, însoțite de note florale și vegetale. Corpul e suplu, iar gustul vine perfect în prelungire. Mai pe scurt? Proaspăt și reconfortant. Așa că, probabil ați dedus deja din ce am scris până aici, e vorba de un vin perfect pentru aperitive (nu doar mediteraneene!). Dar sigur va merge uns și la o tacla cu prietenii, pe o terasă.
Aromele ca aromele (fructe roșii bine coapte, ba chiar discret gemoase, tutun, un pic de piele, în fine, ați prins ideea), însă gustul e absolut memorabil. Catifea în formă lichidă, nu alta. Și da, plină de aceleași adieri identificate olfactiv. Postgustul, complex și (foarte) lung, vine perfect în prelungire, dar nu prea cheamă a doua gură, fiindcă vorbim, totuși, de 15% vol. alcool. Așadar mâncare: cărnuri roșii, chiar un pic picante. Sau, de ce nu, poate e timpul să încercați asocierea cu ciocolată neagră.
Recunosc, dragostea de Chardonnay nu prea mă dă afară din casă. Dar exemplarul de față chiar m-a surprins plăcut, ceea ce vă doresc și dumneavoastră (mai ales dacă v-ați săturat de lemnul băgat, cam în neștire, peste tot, sunt sigur că vă veți bucura de acest vin „curat”) Mai întâi găsim arome florale, citrice, de fructe albe și discrete adieri minerale. Corpul e suficient de viguros, gustul vine în prelungirea „nasului” și e destul de rotund și de hotărât. Adică nu vă imaginați că e un Chardonnay „pentru doamne”. Nu, e genul care, la o adică, s-ar putea lua la trântă chiar și cu rața ori găina. Dar tot cu puiul cred că s-ar simți cel mai bine.
Olfactiv suntem întâmpinați de fructe roșii bine coapte, niscaiva condimente și o adiere de cerneală. Gustul e plin, taninii dau o astringență plăcută, avem o anumită moliciune, bașca niște senzații dulcege. Dar, recunosc, preferatul meu a fost postgustul, cu fructe roșii și ciocolată, foarte lung și tare plăcut. Cu ce-l însoțim? Contraeticheta ne propune fripturi la grătar. Nu zic neapărat că nu-i cea mai bună soluție, dar v-aș propune să-l asociați cu cărnuri roșii bine înnăbușite, bălăcindu-se în sosuri ce pot fi chiar destul de picante.
Acuma, sigur, o fi Malbec, la origine, soi franțuzesc, dar de câteva decenii încoace îl putem considera, practic, soi național argentinian. Iar vinul din pahar e un reprezentant mai mult decât demn: aromele fructelor negre se împletesc armonios cu adierile florale și condimentele lemnului, gustul e rotund, proaspăt, catifelat, iar o a doua gură (de verificare și aprofundare, nu de alta!) vine practic de la sine și lasă în urmă un postgust lung, cu o frumoasă cireașă neagră solistă. O să vă placă și ca acompaniator de cărnuri roșii și brânzeturi dure, dar și așa, pur și simplu.
Adevărul e că, strict olfactiv vorbind, acest Negru de Drăgășani pare un vin prietenos, de băut cu cana. Numai că gustul e sensibil mai vârtos (Negru Vârtos?) și ne arată că nu cana, ci paharul e recipientul indicat. Altminteri, poate și lemnul, poate și alcoolul (15%, bine integrat, dar orișicâtuși!) ne sugerează că rolul lui e la masă, alături de niște, firește, cărnuri roșii. Care pot fi și mai grăsuțe (că are prospețime suficientă Negrul nostru), iar dacă mai sunt și pe grătar e perfect. Va fi dragoste la prima vedere (pardon, gură/îmbucătură).
Adevărul e că la primul contact (olfactiv!) vinul ăsta nu pare prea amical ci, dimpotrivă, sobru și reținut. Gustul schimbă însă datele prieteniei: tanini discreți și moi, corp suplu și rotund, fructele roșii învăluie gura, bine sprijinite pe adieri condimentate de ciocolată, iar postgustul mai cheamă încă o gură, de strângere și mai temeinică a relațiilor. Totuși, e bine să existe pe masă și niscaiva mâncare (niște vită pe grătar aș pofti eu acum, dar e doar o sugestie). Nu de alta, dar vinul are, totuși, 15% alcool. Atât de bine ascuns, încât s-ar prea putea să uitați de el.
Olfactiv răspunde perfect așteptărilor: fructe albe (cu piersici soliste), ceva adieri florale, bașca o iluzie de fagure, totul sprijinit pe aromele lemnului (pâine prăjită, un strop de vanilie). Gustul e suplu, rotund, corpul destul de zdravăn, iar discreta onctuozitate completează perfect aciditatea. Alcoolul (14%) e bine integrat, mai ales la temperaturi mai joase, dar îndeamnă, totuși, la moderație.
Jucăuș și elegant în același timp, Primitivo din pahar vine olfactiv cu un ansamblu de fructe roșii și negre, vișinele și cireșele (negre!) impunându-se în rol de soliste. La fel și în gustul mătăsos, proaspăt și cam chemător de o a doua gură. Moliciunea și senzațiile dulci l-ar cam trimite, cu predilecție, către cărnurile roșii mai picante, dar să știți că este unul din acele vinuri alături de care merită încercată o pătrățică de ciocolată neagră. Și o sugestie: serviți-l un pic mai rece decât ar cere canoanele: prospețimea n-are decât de câștigat, iar alcoolul (13,5%) sigur nu apucă să-și ia nasul la purtare.
Mai întâi să ne-nțelegem: da, culoarea e un pic mai intensă, dar e normal, anumite tehnici oxidative (controlate!) sunt folosite, iar vinurile făcute din Fiano n-au avut decât de profitat, în ultimii ani, de pe urma lor. Olfactiv suntem întâmpinați de flori, fructe albe (piersici), o adiere de fagure și un strop de condiment. Gustul e proaspăt, reconfortant, destul de rotund și discret citric. Și, cum se întâmplă deseori, postgustul lung, tot cu adieri citrice, cheamă repede încă o gură. Altminteri, complexitatea îi conferă o rază de acțiune destul de mare, cu preferință însă pentru preparatele lejere și un pic onctuoase. Eu l-am încercat la un pilaf de vinete și s-a potrivit minunat, e printre puținele vinuri care s-a descurcat strălucit la întâlnirea cu acest preparat cam mofturos când vine vorba de asocierea cu vinul.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...