Blogger de vin. Şi atât. Singura diferenţă probabil faţă de alţi pasionaţi de vin este că, pe lângă faptul că îmi place subiectul respectiv în ansamblul său, am timp să şi scriu pe marginea lui. Unii zic că scriu bine, alţii nu, părerile sunt împărţite. Ca la vin. Cert este că de aici au pornit o serie de evenimente şi întâmplări în care m-am lăsat luat de val. Scriu despre vin de aproximativ cinci ani şi parcă ar fi ieri când m-am apucat. Da, am WSET Level 3, dar am băut probabil mii de vinuri, dar asta contează mai puţin faţă de pasiunea pentru subiect care m-a făcut întotdeauna să merg mai departe, să descopăr. Şi dacă ar fi să enunţ cel mai important lucru pe care l-am învăţat în toţi aceşti ani este că vinul comportă o importantă latura personală. Un review, o părere, o senzaţie, o degustare sunt doar clipe încremenite în timp, trecute printr-un filtru personal. Cu genul acesta de clipe şi senzaţii o să vă confruntaţi când o să-mi citiţi părerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important este să reţineţi că vinul este o chestie extrem de personală la care obiectivitatea se opreşte, conştient sau inconştient, la un anumit punct. Nimeni şi nimic nu vă va indica cu exactitate vinul/vinurile care să vor plăcea. Trebuie să îl (le) descoperiţi singuri. Şi, paradoxal, această selecţie de preferinţe personale va fi, ca şi voi, într-o permanentă schimbare. Ideal ar fi să vă potriviţi la gusturi şi păreri cu altcineva. Aşa călătoria vă va fi mai frumoasă. Pentru că vinul, în afară de calităţile intrinseci, până la urmă asta înseamnă şi acesta este farmecul său pentru mine: o permanentă aventură într-un univers mutant şi în continuă schimbare, a cărui paradigmă se schimbă de la an la an şi de la producător la producător. Sau de la băutor la băutor. Scuze, pasionat am vrut să spun…
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
O introducere competenta in stilul zonei, acest Petit Chablis etaleaza notele citrice si minerale specifice zonei alaturi de tuse de mere coapte si pere. Gustativ este echilibrat, proaspat, reluand in principal aspectele olfactive plus ceva aluzii de caise si patiserie. Un vin reprezentativ pentru arealul din care provine, care marseaza mai mult pe aspectul citric-mineral al fructului, dezvoltat si aprofundat probabil in declinatiile superioare ale celebrei apelatiuni.
O introducere competenta in stilul zonei, acest Petit Chablis etaleaza notele citrice si minerale specifice zonei alaturi de tuse de mere coapte si pere. Gustativ este echilibrat, proaspat, reluand in principal aspectele olfactive plus ceva aluzii de caise si patiserie. Un vin reprezentativ pentru arealul din care provine, care marseaza mai mult pe aspectul citric-mineral al fructului, dezvoltat si aprofundat probabil in declinatiile superioare ale celebrei apelatiuni.
Un Primitivo în registrul clasic al exemplarelor concentrate şi profunde care este trădat încă din pahar de culoarea opacă şi rubinie şi de notele olfactive în diverse declinaţii de fructe (prune, cireşe negre, mure) asociate tuşelor de ciocolată neagră, vanilie şi tutun. Gustul este plin, moale, rotund cu taninuri coapte, catifelate, pierdute în faldurile de fruct ce continuă notele dulcege din nas asociindu-le cu ceva aluzii piperate pe final. Un vin în maniera consacrată de “Luca Maroni” care nu îi va dezamăgi pe amatorii stilului respectiv!
Un Tinto Fino (Tempranillo) de intrare în gama celor de la Teofilo Reyes care oferă plăcerea unei interpretări directe a soiului. Nasul este dominat de fruct negru, în declinaţii de prune pârguite, cu aluzii mentolate şi tuşe vanilate date probabil de o trecere scurtă prin baricuri americane. Gustativ vinul are o corpolentă prezenţă, cu o concentrare bună pentru acest nivel de preţ. Notele de prune şi vişine coapte sunt însoţite de aluzii de vanilie, ciocolată şi condiment. Taninurile integrate, rotunde, prezente şi un final fructat, cu prospeţime, completează portretul unui “entry level” competent şi o bună ocazie de a începe să descoperiţi vinurile din Ribera.
Un Malbec “şcoală”, definit olfactiv de fruct negru copt din categoria prunelor şi murelor încadrate de tuşe vanilate şi de scorţişoară. Gustativ păstrează declinarea fructului negru din nas, evoluând prezent, în tuşe de dulceaţă de prune, mure coapte alături de note de ciocolată neagră şi vanilie. Taninurile sunt la datorie, intergrate şi îşi fac competent treaba în a echilibra fructul şi notele baricate. Un exemplar serios, modern şi bine făcut, tipic pentru Malbec-urile care au pus Argentina pe harta iubitorilor soiului.”
Catifelat, onctuos chiar, cu efluzii de fruct negru şi roşu în declinaţii de dulceţuri şi gemuri de fructe, vinul de astăzi duce cumva la extrem stilul sudic, potenţat aici de tehnica appassimento. Notele de smochine uscate, vanilie şi ciocolată cu lapte vin să completeze panoplia de fructe roşii şi negre. Taninurile sunt rotunde, dulci şi abia îşi fac prezenţa sub faldurile de fruct. Un exponent intens şi concentrat al vinurilor din Sudul Italiei!
Bineinteles ca atat olfactiv cat si gustativ vinul de fata este o bomba de fruct in multiple declinatii, asezonat cu nuante vanilate, de scortisoara si ciocolata. Vinul nu este insa obositor si monoton, din contra este chiar un Primitivo care reuseste competent sa pastreze prospetimea fructului, insotind o e evolutie intensa si catifelata pe palatin.
O interpretare moderna a unui soi autohton, de la prezentare la notele olfactive de fruct exotic impletite cu tuse citrice, florale. Gustul este echilibrat, proaspat, sustinut de o aciditate vioaie, precisa care se impleteste cu notele descoperite deja in nas. Un vin contemporan, care pune competent in valoare soiul local fanion al zonei din care provine.
Avem astăzi în față un Primitivo clasic, impregnat de soarele sudului Italiei: corpolent, concentrat cu note de fructe coapte, confiate, tușe vanilate și ușor picante. Evoluția gustativă este în note rotunde, catifelate, cremoase cu taninuri moi și integrate, specifice soiului. Un Primitivo școală, bine făcut, care vine exact la timp cu scăderea temperaturilor exterioare, când vinul roșu reintră în grațiile pasionaților… și nu numai…
Avem astăzi în față un Primitivo clasic, impregnat de soarele sudului Italiei: corpolent, concentrat cu note de fructe coapte, confiate, tușe vanilate și ușor picante. Evoluția gustativă este în note rotunde, catifelate, cremoase cu taninuri moi și integrate, specifice soiului. Un Primitivo școală, bine făcut, care vine exact la timp cu scăderea temperaturilor exterioare, când vinul roșu reintră în grațiile pasionaților… și nu numai…
Despre stilul aparte al unui Sauvignon din Noua Zeelanda s-au scris probabil mii de pagini. Asocierea caracteristicilor de soi definite de flori de soc și note verzi, citrice și de agrișe cu o panoplie exotica a fructului a luat prin surprindere lumea vinului și a impus stilul respectiv în preferințele multora. Exemplarul de față nu se dezminte, iar arșița sezonului estival vine cumva sa potenteze toate aceste atu-uri. Un vin tipic, proaspăt, aromat, echilibrat și perfect construit!
Despre stilul aparte al unui Sauvignon din Noua Zeelanda s-au scris probabil mii de pagini. Asocierea caracteristicilor de soi definite de flori de soc și note verzi, citrice și de agrișe cu o panoplie exotica a fructului a luat prin surprindere lumea vinului și a impus stilul respectiv în preferințele multora. Exemplarul de față nu se dezminte, iar arșița sezonului estival vine cumva sa potenteze toate aceste atu-uri. Un vin tipic, proaspăt, aromat, echilibrat și perfect construit!
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...