Blogger de vin. Şi atât. Singura diferenţă probabil faţă de alţi pasionaţi de vin este că, pe lângă faptul că îmi place subiectul respectiv în ansamblul său, am timp să şi scriu pe marginea lui. Unii zic că scriu bine, alţii nu, părerile sunt împărţite. Ca la vin. Cert este că de aici au pornit o serie de evenimente şi întâmplări în care m-am lăsat luat de val. Scriu despre vin de aproximativ cinci ani şi parcă ar fi ieri când m-am apucat. Da, am WSET Level 3, dar am băut probabil mii de vinuri, dar asta contează mai puţin faţă de pasiunea pentru subiect care m-a făcut întotdeauna să merg mai departe, să descopăr. Şi dacă ar fi să enunţ cel mai important lucru pe care l-am învăţat în toţi aceşti ani este că vinul comportă o importantă latura personală. Un review, o părere, o senzaţie, o degustare sunt doar clipe încremenite în timp, trecute printr-un filtru personal. Cu genul acesta de clipe şi senzaţii o să vă confruntaţi când o să-mi citiţi părerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important este să reţineţi că vinul este o chestie extrem de personală la care obiectivitatea se opreşte, conştient sau inconştient, la un anumit punct. Nimeni şi nimic nu vă va indica cu exactitate vinul/vinurile care să vor plăcea. Trebuie să îl (le) descoperiţi singuri. Şi, paradoxal, această selecţie de preferinţe personale va fi, ca şi voi, într-o permanentă schimbare. Ideal ar fi să vă potriviţi la gusturi şi păreri cu altcineva. Aşa călătoria vă va fi mai frumoasă. Pentru că vinul, în afară de calităţile intrinseci, până la urmă asta înseamnă şi acesta este farmecul său pentru mine: o permanentă aventură într-un univers mutant şi în continuă schimbare, a cărui paradigmă se schimbă de la an la an şi de la producător la producător. Sau de la băutor la băutor. Scuze, pasionat am vrut să spun…
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Provensal prin prezentare si caracteristici vinul de astazi vine parca sa anunte sezonul estival. Atunci cand temperaturile care se anunta deja ne vor face sa apreciem culoarea palida, deschisa si nasul fin, elegant, cu arome de pepene galben pere si adieri de cirese de mai. Prospetimea crocanta din gust cu siguranta ne va racori, iar tusele de cirese, mere si caise coapte ne vor desfata papilele. Bineinteles ca merge consumat inca de acum…pentru cei nerabdatori…
Bineinteles ca nu avem de-a face cu o capodopera oenologica, cu fruct debordant, corpolenta, complexitate si baric. Pentru asta Varvaglione a creat fratii lui mai mari din gama Papale. Dar vinul de astazi este o realizare in sine. Sa ai la dispozitie un vin rosu lejer, fructat, usor de baut (12.5% alcool, da?), care racit se bea ca un Rose (Rosado?) sau incalzit ca un rosu competent este de nepretuit. Mai ales vara, la un gratar sau la alte intruniri conviviale. Este vinul clasic pentru o alegere populara care va multumi pe toata lumea si va va scuti de stresul clasic cu: ce alb, ce rosu, ce rose? Iar cui va spune ”eu nu beau vin rosu” dati-i sa guste 12 Mezzo Primitivo…ii va schimba viata. In bine!
Un autentic vin de Lume Noua, desi vorbim de un soi preluat cumva fara intentie din Bordeaux. Vinul de fata demonstreaza de ce Carmenere este considerat la momentul actual soiul fanion al Chile, imbinand un fruct negru din categoria prunelor, afinelir si murelor cu nuante evidente dar bine sustinute de vanilie si ciocolata/cacao rezultat al unei maturari in baric judicios aplicate. Tusele de fum, menta si pielarie vin sa confere un plus de complexitate ansamblului. Gustativ vinul curge echilibrat, proaspat, la limita cremozitatii, cu taninuri rotunjite si dulci, specifice soiului. Un vin international, bine executat, tipic, intr-un stil chilian, cald si abordabil, cumva inconfundabil.
Incarcat de fruct negru si rosu, concentrat, opulent, cremos, acest Monastrell de sudul Spaniei imbraca palatinul cu o textura plina, de catifea, dezvaluind un evantai aromatic de dulceturi si gemuri. Senzatiile dulcege, specifice zonei insorite de productie, insotite de tuse vanilate si de cacao sunt la ordinea zilei, vinul pastrandu-si insa un caracater abordabil datorita aciditatii si taninurilor polisate.
Un Sauvignon de Dealu Mare care imbina notele tipice de flori de soc cu aluzii de fructe coapte, exotice. Gustativ vinul este prezent, proaspat, cu o corpolenta medie, evoluand in tonuri fructat citrice, calde si cu adieri mineral-tonice. Un Sauvignon Blanc competent, versatil, gastronomic.
Editia 2019 a deja consacratului Prince Mircea vine sa (re)confirme statutul acestuia ca unul dintre vinurile autohtone cu traditie si constanta. Nas complex cu tuse de prune coapte, uscate, fructe rosii, frumos incadrate de condiment, vanilie si ciocolata. Gustativ evolueaza cu o corpolenta medie, persistenta, echilibrata, insotita de impresii fructate, asezate pe o structura ferma. Un vin tipic, cu personalitate, consecvent, cu un raport pret calitate care nu imi aduc sa ma fi dezamagit vreodata.
Un rosu fructat, asa cum sta bine unui exemplar din sudul Italiei, cu tuse de magiun de prune, cirese negre, ciocolata si vanilie. Corpul este plin, cremos, insotit de o acidtate prezenta, vivace chiar pentru un exemplar din sud care echilibreaza competent senzatiile dulcege de fructe negre si rosii. Taninuri integrate, rotunde si un postgust dominat de note de dulceturi si codimente.
Un Cabernet modern, concentrat si serios, cu un nas complex , evolutiv, dominat de fruct negru copt invelit in aluzii de ciocolata si vanilie. Gustativ fructul isi pastreaza concentrarea si focusul fiind incadrat de taninuri ferme, coapte si o aciditate care ii confera structura. Intotdeauna un efort de laudat mai ales in intervalul lui de pret, Cantus Primus tinde sa devina una din interpretarile de referinta ale soiului in zona Dealu Mare. Exemplarul de fata mai are nevoie de ceva timp sa integreze baricul, dar potentialul de evolutie pe termen mediu este evident.
Un asamblaj eclectic de 4 soiuri frantuzesti reunite cu autohtona Feteasca Neagra, vinul de fata exprima caracterul solar al zonei din care provine cu note de fruct rosu si negru copt, expresiv, ajutate de un un baric bine dozat. Evolutia gustativa este sustinuta de o structura de taninuri coapte, dar ferme care incadreaza un fruct expresiv cu nuante de dulceturi de fructe si aluzii condimentate. Aerati-l, asociati-l la o carne rosie de calitate sau, pentru curiosi, mai dati-i ceva timp, cativa ani, in pivnita.
Un vin onomastic prin intentie si executie Sfantul Gheorghe isi duce la indeplinire cu succes menirea pentru care a fost creat, imbinand caracterul clasic al unui asamblaj bordelez cu o structura de taninuri moi, imblanzite, asezonate din belsug cu fructe negre si rosii. Aceasta executie, asezonata cu un strop de complexitate si un baric bine dozat, il face placut, abordabil si usor de savurat pentru un segment generos de sarbatoriti!
Proaspat, tipic, bine facut, fara sa forteze nota sau sa epateze prin arome tipatoare Sauvignon Blanc-ul celor de la Alira poarta cu sine un pedigree din Hexagon bine imbinat cu o rusticitate locala, citrica si racoritoare. Un vin de vara, de litoral, de sfarsit de carantina si inceput de sezon estival!
Combinatie de Pinot Noir si Gamay acest Cremant de Bourgogne se prezinta in nuante provensale prezentand la nivel olfactiv note de fructe rosii, din categoria capsunilor si fragilor incadrate de aluzii citrice. Gustativ este proaspat, vag tonic, cu o evolutie fructata, mousse efervescent si un dosage care il face abordabil si ii echilibreaza aciditatea. Un Rose bine realizat, cu savoire-faire frantuzesc de care va puteti bucura la un pret decent fata de sora mai mare, Champagne.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...