Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle in Bucuresti si de 6 sticle in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Dan Micuda

Pasionat de vinuri

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda
  • SFANTUL NICOLAE 2013Crama Oprisor SFANTUL NICOLAE 2013 27 noiembrie 2017 Vinul de astazi face parte din celebra gama a Sfintilor de la Oprisor (Cupola Sanctis mai exact) care trece cu succes (comercial) cam prin toata onomastica autohtona. In afara insa de partea de pozitionare in piata si de targetul bine definit, produsul in sine nu dezamageste nici pe departe. Liviu Grigorica, un maestru al asamblajelor, a reusit sa regleze si exemplarul de fata pentru a livra calitate usor de recunoscut, fara sa cada in patima seriozitatii si complexitatii excesive. Si adesea inutile. Vinul reuseste sa puncteze prin echilibrul dintre fructul copt, dulceag si evolutia echilibrata, lejera, moale, fara derapaje in directia taninilor prea fermi (care sunt insa prezenti) sau a aciditatii excesive (care confera insa prospetime fructului). Toate elementele sunt dozate suficient cat sa compuna un tablou de ansamblu care este in acelasi timp usor de inteles pentru profani si mai mult decat satisfacator pentru initiati. Pe scurt, avem in fata un produs bine prezentat si pozitionat, care in mod evident nu dezamageste nici la nivelul calitatii intrinseci.
  • VALAHORUM 2015Domeniile Tohani VALAHORUM 2015 27 noiembrie 2017 Noul vin de la Domeniile Tohani care vine sa completeze gama de top a producatorului se prezinta in tuse moderne, dominat fiind olfactiv de note de strugure copt specifice Tamaioasei alaturi de impresii citrice, verzi, usor minerale. Gustativ isi dezvaluie originea printr-o corpolenta prezenta, usor onctuoasa dar cu o evolutie fina, echilibrata care pastreaza notele fructate, dulci, suculente din nas. Tusele de baric din categoria alunelor prajite si croissant-ului cu unt sunt foarte bine integrate, iar aciditatea le echilibreaza foarte placut, evolutia culminand chiar in aspecte usor crocante, minerale. Un vin modern, echilibrat, cu un pedigree de Lume Noua, bine lucrat, care prezinta si reprezinta contemporaneitatea zonei din care provine.
  • DUO BY ENIRA 2015Bessa Valley DUO BY ENIRA 2015 23 noiembrie 2017 Bazat ca si in anii precedenti pe asocierea a doua soiuri internationale de prestigiu, Merlot si Syrah, asamblajul Duo al fratelui mai mare al Alirei autohtone furnizeaza in mod natural o doza consistenta de fruct negru si rosu atat la nivel olfactiv cat si gustativ. Declinarile sunt in general coapte, usor gemoase, asociate tuselor vanilate, de cafea si ciocolata. Evolutia pe palatin este catifelata, matasoasa, pe alocuri chiar onctuoasa, usor calda pe finalul marcat de ceva tanini zburdalnici. Un vin care incorporeaza multe din caracteristicile exemplarelor de Lume Noua, dar cu pedigree balcanic si cu un pret mai mult decat onorabil.
  • APOGEUM 2013Domeniile Tohani APOGEUM 2013 21 noiembrie 2017

    Soi aflat (inca?) in cautarea unei identitati proprii, in panoplia de stiluri abordate de catre Fetestile Negre autohtone, viziunea celor de la Tohani ocupa partea caracterizata de concentrare si opulenta duse la extrem. Ca stil este cumva cea mai bine adaptata gusturilor publicului aspirational autohton: mult fruct copt invelit competent de o structura de tanini frumos polisati, care nu agreseaza ci mai degraba complimenteaza, plus o aciditate care nu o lasa sa para chiar un Shiraz de Barossa. Descriptorii olfactivi si gustativi abunda, sunt numerosi si usor de identificat, chiar si de catre cei mai profani iubitori ai vinului. De la fructul copt in diferite declinari, la pleiada de condimente ce insotesc cremozitatea gustului, avem in fata o Feteasca Neagra complexa, in maniera all-inclusive. Este acel stil usor bombastic, direct, extrovertit, ca o declaratie de putere a unui “muscle car” californian. De remarcat si evolutia fata de versiunile anterioare, care desi se inscriu in aceeasi filozofie, sunt depasite de generatia 2013 mai ales sub aspectul structurii construite in spatele fructului. Pentru mine este o evolutie a unui stil devenit deja emblematic pentru Apogeum si care tinde spre slefuirea unei variante moderne, “internationale”, usor de prezentat atat pietei interne cat si celei internationale.

  • INCANTATION 2014Dealu Mare - Urlati INCANTATION 2014 08 noiembrie 2017

    Incantatia celor de la Domeniile Dealu Mare Urlati se cladeste in 2014 majoritar pe Feteasca Neagra, ajutata fiind de Cabernet Sauvignon. Proportiile asamblajului se intuiesc de altfel destul de usor si din evolutia vinului: nas dominat de fructe rosii, din categoria visinelor coapte, cu aluzii de rom plus tuse de fructe negre, toate infasurate in “clasicele” note de prune uscate. Aspecte usor verzi si condimentat-piperate vin sa completeze tabloul. Gustativ Feteasca isi impune evolutia mai lejera, cu o aciditate buna si o corpolenta medie, catifelata completata de note picant-piperate in final. Fructele rosii si prunele coapte domina copios palatinul, iar Cabernet-ul aduce tusa de rigoare si seriozitate a taninilor integrati, dar prezenti din final. Un asamblaj echilibrat, care lasa loc soiului national sa se exprime, ajutandu-l in acelasi timp sa nu devina prea….sagalnic?

  • JIANA ROSE 2016Crama Oprisor JIANA ROSE 2016 07 noiembrie 2017

    Un rose care etaleaza o culoare de gref (roz bineinteles) spre fragi, cu un nas ornat cu izuri de fructe rosii coapte, in declinari de jeleuri si bomboane alaturi de note de pepene verde si fructe exotice. Gustativ senzatiile olfactive se regasesc cu acelasi cocktail de fructe rosii si exotice intr-o evolutie prezenta, cremoasa, usor dulceaga in debut, marcata de un final tonic si crocant.

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

JIANA ROSE 2016 - Crama Oprisor
Crama Oprisor

Jiana, cupaj de Cabernet Sauvignon (60%) si Pinot Noir (40%), cea mai recenta lansare a Cramei Oprisor, intregeste colectia dedicata Olteniei, alaturi de Rusalca Alba si...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.