Dan Micuda

Pasionat de vinuri

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda
  • LA ATALAYA DEL...Ganacha Tintorera LA ATALAYA DEL CAMINO 2015 16 septembrie 2019

    Alicante Bouschet (sau pe spaniola Garnacha Tintorera) este unul dintre acele soiuri de struguri speciale care pe langa pielita rosie au si pulpa la fel de colorata. Ati ghicit, vinurile obtinute din el au un plus de intensitate a culorii care insoteste efluviile de fruct copt nuantat in cazul de fata de un baric competent aplicat care aduce ciocolata neagra si aluzii de condimente dulci. In zona Almansa soiul si-a gasit o a doua casa iar altitudinea mai ridicata a zonei ii confera destula aciditate si structura cat sa sustina corpul onctuos si plin de fruct, senzatie la care contribuie din plin si Monastrelul cu ale lui tuse de fruct negru, concentrat si tenebros. Un vin savuros, care umple competent palatinul, fara a pacatui excesiv prin senzatii obositoare.

  • LES GRAVIERES CHINON...Couly-Dutheil LES GRAVIERES CHINON 2017 10 septembrie 2019

    Un excelent vin initiatic pentru aventura care se numeste Cabernet Franc de Valea Loarei. Renumita pentru vinurile albe din apelatiunile celebre presarate de-a lungul ei, Loara ascunde si un mic tezaur de vin rosu, fiind practic patria Cabernet Francului. Doar ca aici acesta ia o forma mult mai apropiata de tipicitatea de soi nefiind supracopt, asamblat cu alte soiuri sau ascuns in falduri de baric asa cum des se intampla in alte zone, uneori chiar si la celebrii vecini din sud, din Bordeaux. Vinul de fata este un exemplar tipic, cu panoplia clasica de fructe rosii de padure asociate unor aluzii pamantoase, savory, usor vegetale. La nivel gustativ vinul curge suplu, nestingherit, purtand pe aripile unei aciditati vioaie un fruct rosu proaspat si suculent incadrat de taninuri neagresive dar la datorie in caz de asocieri culinare mai temerare. Un Cabernet Franc sincer si expresiv, tipic, o gura de oxigen in marea de vinuri uneori prea ambitioase obtinute din acest soi.

  • KERNER 2018Villa Vinea KERNER 2018 22 august 2019

    Pentru amatorii de “ciudatenii” din lumea vinului, Kerner este un soi care cu siguranta surprinde. Nascut din incrucisarea pe la 1900 dintre un soi rosu (Trollinger/Schiava) si renumitul Riesling de Rin, prezinta senzatii olfactive asociate ultimului, dar mai pronuntate, accentuate, virand caisele si piersicile spre nuante de fructe exotice, miere si struguri parguiti in stilul Muscaturilor. Gustativ, pastreaza aciditatea definitorie Rieslingului care sustine insa un corp mult mai prezent, incarcat si cremos. Punctata de mineralitate pe final, intreaga constructie este pe de o parte bine echilibrata , pe de alta parte greu de asociat unui varietal celebru sau unui stil cunoscut. Un vin care iese fericit din monotonia Chardonnay-urile sau Sauvignon Blanc-urilor, fara a pasi insa hotarat pe teritoriul marcat de aciditate si noblete al celebrului sau parinte alb. Ganditi-va mai degraba la un Viognier cu personalitate...:)

  • VILLA ANTINORI...Villa Antinori VILLA ANTINORI CONT'UGO 2013 22 august 2019

    Un Merlot “in purezza” cum spun italienii crescut in Toscana, mai exact spre mare, in Bolgheri se va numit automat Supertoscan. Pentru ca este un soi international plantat si vinificat in Toscana. Asa ca asteptati-va sa aveti parte de doua lumi: pe de o parte aromele de pruna, visina si coacaze ale Merlot-ului completate de tuse balsamice, de cirese negre si ierburi uscate specifice Italiei. Plus un baric de calitate, corect dozat si integrat. Evolutia pe palatin este cumva similara imbinand armonios fructul copt si usor picant cu lemnul integrat si aciditatea vioaie, domolita usor de trecerea timpului. Un Merlot echilibrat, versatil, complex, evolutiv, dar in acelasi timp usor de baut si de asociat culinar atat cu preparatele tipice ale zonei din care provine cat si cu chestii din bucataria autohtona sau internationala. Atata timp cat contin ceva carne mai consistenta...

  • VERDEJO JOSE...Jose Pariente VERDEJO JOSE PARIENTE 2018 21 august 2019

    Soiul Verdejo a evoluat mult in ultimii ani de la stadiul de strugure destinat in special distilarii la cel de creator de vinuri moderne si expresive, cum este si cel de fata. Bineinteles ca tehnicile moderne de vinificatie, inoxul si frigul au contribuit decisiv la transformarea unui soi cvasianonim intr-unul din caii de povara al albelor din peninsula Iberica propulsand regiunea Rueda in topul preferintelor celor ce cauta vinuri albe lejere, de vara. Exemplarul de fata vine de la un producator fanion in zona si asta se vede si in lichidul din sticla. Dincolo de evidentele note fructate, proaspete, moderne vinul are consistenta, intensitate si un echilibru. Aluziile citrice se imbina fericit cu notele suculente, zemoase si cu tusele minerale, chiar usor condimentat-piperate.

  • CAII DE LA LETEA...Via Viticola CAII DE LA LETEA ALIGOTE 2018 19 august 2019

    Proaspat si impetuos asa cum ii sta bine unui Aligote exemplarul de fata defileaza cu note citrice, de mar verde si flori alaturi de o evolutie vioaie, marcata de aciditatea specifica soiului bine domolita de notele de fruct proaspat. Un Aligote tipic, bine facut, soi care devine treptat emblematic pentru producatorul dobrogean.

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

BELGUARDO VERMENTINO 2018 - Mazzei
Mazzei

Proaspat, suculent si complex, Vermentino este un soi de struguri originar din regiunea coastei marii Tireniene. Recomandarea zilei, Belguardo Vermentino 2018, reflecta atat...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.