Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Editia 2019 a deja consacratului Prince Mircea vine sa (re)confirme statutul acestuia ca unul dintre vinurile autohtone cu traditie si constanta. Nas complex cu tuse de prune coapte, uscate, fructe rosii, frumos incadrate de condiment, vanilie si ciocolata. Gustativ evolueaza cu o corpolenta medie, persistenta, echilibrata, insotita de impresii fructate, asezate pe o structura ferma. Un vin tipic, cu personalitate, consecvent, cu un raport pret calitate care nu imi aduc sa ma fi dezamagit vreodata.
Un rosu fructat, asa cum sta bine unui exemplar din sudul Italiei, cu tuse de magiun de prune, cirese negre, ciocolata si vanilie. Corpul este plin, cremos, insotit de o acidtate prezenta, vivace chiar pentru un exemplar din sud care echilibreaza competent senzatiile dulcege de fructe negre si rosii. Taninuri integrate, rotunde si un postgust dominat de note de dulceturi si codimente.
Un Cabernet modern, concentrat si serios, cu un nas complex , evolutiv, dominat de fruct negru copt invelit in aluzii de ciocolata si vanilie. Gustativ fructul isi pastreaza concentrarea si focusul fiind incadrat de taninuri ferme, coapte si o aciditate care ii confera structura. Intotdeauna un efort de laudat mai ales in intervalul lui de pret, Cantus Primus tinde sa devina una din interpretarile de referinta ale soiului in zona Dealu Mare. Exemplarul de fata mai are nevoie de ceva timp sa integreze baricul, dar potentialul de evolutie pe termen mediu este evident.
Un vin in care caracterul migadalat specific soiul Negroamaro (sic) este echilibrat in mod competent de efluviile concentrate de fruct negru copt. De la impresiile olfactive pana la senzatiile gustative, fructul opulent, cremos, in declinatii de gemuri si dulceturi, domina evolutia vinului. Finalul este mediu, in aceeasi paradigma a fructului, cu un puseu de orgoliu taninos. Un exemplar exponential pentru stilul vinurilor solare din sudul Italiei, care satisface si impaca multe gusturi autohtone.
Pastrand aromatica expansiva a Muscat-ului vinul de fata imprumuta atat olfactiv cat si gustativ prospetimea si notele floral-citrice ale Fetestii Regale. Rezultatul este un vin prietenos, proaspat si aromat, numai bun de asociat temperaturilor in crestere de afara.
Un asamblaj eclectic de 4 soiuri frantuzesti reunite cu autohtona Feteasca Neagra, vinul de fata exprima caracterul solar al zonei din care provine cu note de fruct rosu si negru copt, expresiv, ajutate de un un baric bine dozat. Evolutia gustativa este sustinuta de o structura de taninuri coapte, dar ferme care incadreaza un fruct expresiv cu nuante de dulceturi de fructe si aluzii condimentate. Aerati-l, asociati-l la o carne rosie de calitate sau, pentru curiosi, mai dati-i ceva timp, cativa ani, in pivnita.
Un Rose “cu de toate”,de la fructele rosii din categoria capsunilor, fragilor si zmeurei pana la aluziile olfactive de gref si de petale de trandafiri confiate. Gustativ panoplia de senzatii din nas sunt echilibrate de o aciditate proaspata, insotita de o tusa minerala, binevenita pentru a face fata cavalcadei fructe rosii si tuselor de dulceata de trandafiri. Un Rose echilibrat, intens, bine realizat, care bifeaza multe arome si gusturi.
Un vin onomastic prin intentie si executie Sfantul Gheorghe isi duce la indeplinire cu succes menirea pentru care a fost creat, imbinand caracterul clasic al unui asamblaj bordelez cu o structura de taninuri moi, imblanzite, asezonate din belsug cu fructe negre si rosii. Aceasta executie, asezonata cu un strop de complexitate si un baric bine dozat, il face placut, abordabil si usor de savurat pentru un segment generos de sarbatoriti!
Un Chianti tipic, bine facut, cu aromele clasice de fructe rosii incadrate de tonuri savory, pamantoase, de ciuperci si frunze uscate. Gustativ acelasi fruct rosu este acompaniat de o aciditate prezenta si taninuri grainny, nisipoase care se intind pana in postgust. Un vin versatil, care cere ceva asocieri culinare, in stilul clasic al rosiilor toscane.
Alira Feteasca Neagra 2016 evolueaza in tiparele devenite clasice ale fructului copt din categoria prunelor si visinelor in diverse declinatii, cu aluzii vanilate, de ciocolata si condiment. Gustativ vinul are o corpolenta medie, cu o buna concentrare a fructului si un plus de prospetime parca fata de variantele din anii precedenti. Si stilul este usor mai slefuit , caracteristica comuna etichetelor cu ceva ani (de vie si de crama) in spate. Una peste alta o Feteasca Neagra de climat cald, rotunda, calma si abordabila.
In Dealul Mare Chardonnay-ul se pare ca se simte destul de bine, lucru confirmat (si) de exemplarul de fata. Un vin care impleteste bine doza de baric bine administrat cu un vin de baza citric, cu intensitate si o buna concentrare a aromelor. Olfactiv aluziile de vanilie si notele de alune prajite se aseaza pe un substrat de fruct exotic alaturi de tuse citrice si mere coapte. Pe palatin evolueaza echilibrat, fara a fi incarcat excesiv de alcool sau lemn, cu un final mineral-citric. Doza de ambitie a vinificatorului a fost bine stapanita in cazul exemplarului de fata, rezultatul final fiind un Chardonnay baricat echilibrat si fin.
Un Grillo construit intr-un stil mai serios, complex, cu un nas captivant, elegant, in declinari de caise si piersici alaturi de tuse exotice si nuante citrice de gref. Pe palatin evolueaza prezent, cu un corp mediu, matasos , zemos si cu un echilibru foarte bun intre aciditate si fruct. O intepretare complexa si de succes a unuia din soiurile emblematice ale Siciliei!
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...