Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzică. Spun asta pentru că vinul are o parte în plus faţă de muzică, partea senzorială fiind completă. Ascult, trag concluzii şi recomand. Am descoperit aceeaşi pasiune şi interes faţă de domeniu ca pe vremea când 'vindeam fun’. Sunt un geamăn curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificări, niveluri şi, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese şi am descoperit că abia am reuşit să-i montez colţurile. Instig la degustări din plăcere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a poveştii cât şi a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin după chipul şi asemănarea mea, revenind la ideea că ‘music is fun’, mai ales dacă e scrisă cu vin.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Azi ai genul de vin care s-ar putea să-ți placă extrem de tare sau s-ar putea să nu-ți placă deloc. Note parfumate în prim nas, parcă de gutuie coaptă cu puțină floare de soc și ceva citric. Agilitate relativă duce spre gustul fructelor de vară târzie, falduri de arome coapte și un nas destul de sugubat. Pare un alb mai degrabă de seară, usor trimis spre o masă bogată decat un vin dedicat răcoririi.
Dacă mi s-ar permite aș zice că azi avem o cava “olteancă”. Sa ma explic. Pare mai acida si mai sangvinica decat alte bule din regat, cu un atac frontal de muza tinerica. Daca nu mi se permite o sa spun ca e verde, iute, cu bule nervoase si aluzii de fruct necopt din verile neinstalate inca. Potrivita unor petreceri de terase, piscine si mofturi de malul marii.
Crocant și picant, Vermentino de azi etalează o aciditate vie care îți joacă pe limbă. Notele de citrice precum lămâia și grapefruitul se împletesc cu cele de fructe tropicale, ananasul și fructul pasiunii, creând un echilibru armonios de arome. Fructuozitatea este completată de o mineralitate subtilă, o dovadă a solurilor bine aerate ale insulei și a proximității de mare. Versatil, e partenerul perfect pentru o varietate de ocazii. Fie că este savurat ca aperitiv într-o seară caldă de vară ca cea de azi, fie împreună cu preparate din fructe de mare, natura sa răcoritoare plus corpul mediu îl fac o alegere excelentă. Aciditatea vibrantă a vinului trece prin aromele bogate, curățând palatul și lăsând un final persistent și plăcut. Fresh și plăcut. Merge cu paste, pizza, pui la ceau / cuptor, piscină sau Netflix.
Azi avem un sobru, un rose mai sobru, ca un domn manierat. Căci de sub soarele Olteniei la bronzat au stat aceşti doi struguri înrudiţi care au prestat bine la capitolul antociani, corp și structură. Armonios, cu o culoare frumoasă, umple paharul de fructe roşii coapte, o tartă de căpşuni și frăguţe, cu iz de iasomie. Mi se pare partener bun pentru seară, cu sau fără platoul de brânzeturi aferente.
Lucrarea de azi sta bine pe picioare si se mandreste cu corp si atitudine. Cupajul exotic de azi, ruda-ndepartata a suratei australiene, unde semillonul fu inlocuit cu sarba, aduce relativ aceleasi ingrediente-n pahar: fruct copt alb de vara, respectiv para, un papaya si niste lime, putina migdala si vanilie, dar totodata o aciditate si o structura vivace. Sta bine pe nas, nu e greoaie si place pe post gust. Vrancioaie tanara, leoaica-mbatosata. De cadou pentru rudele de gradul 2.
Deschidem săptămâna de fashion cu o etichetă aidoma, ce ascunde un vin dedicat celor cărora le plac gemurile. Că tot e final de mai şi au apărut cireşele, poate vrei să fii primul care serveşte un gem de cireşe uşor afumat, cu iz de vanilie şi cacao. Mai sunt şi prune pe acolo, în mare fructele văratice de luna iunie fiind prezente la întâlnire. Corp frumos, culoare aşişderea, taninuri şi aciditate relativă. De savurat lent.
Sicilia trebuie degustată prin intermediul unui Nerello Mascalese, strugurele de azi. Venit de pe sol vuclanic si bazalt, terasari spectaculoase, vinurile obtinute din soiul asta duc spre eleganta si complexitate. Cel de azi nu face rabat, Diego și Alberto, frații Cusumano excelându-și meseria. Alta Mora este plin de frucr negru, cireașă super coapta, lemn du”ce, cuisoare si lavanda. Cele 6 luni de “botte grande” nu intervin prea mult in maturare si lasa complexitatea fructului sa se exprime. Aciditatea si taninurile sunt potrivite ca intr-un ceas elvetian, dezvoltarea-n pahar fiind demna de un film cu rating mare. Frumos, complex, cu potential.
Parca-ntr-o sarbatorire a primelor 4 zone vitivinicole din Toscana, numite de Cosimo al 3-lea pe la 1716, precursorul DOC-ului actual, in sticla de fata avem un cupaj de 4 struguri bine impamanteniti in regiune. Evident, pe primul loc si majoritar in cupaj, liderul sange de Jupiter, acest strugure rezistent la seceta si cu o coacere tarzie, destul de productiv la hectar, respectiv Sangiovese. Ceilalti par a fi backin-vocals, caci am senzatia ca il ajuta spre triluri mai inalte, respectiv cu ceva aciditati, corp, structura si arome de fructe proaspete. Vei gasi, imediat ce dai comanda si vei deschide sticla, un ansamblu de fructe negre, cirese coapte, mure, tanini bine slefuiti de soarele toscan, ciuperci, ierburi aromatice, lavanda si ciuperci. Are acel ‘meatyness’ de tot vorbesc englezii, cat si mioriticul ‘vino-ncoa’. Hit italienesc demn de Sanremo 2023.
Stimati cititori si amatori de vin, azi aveti oportunitatea de a degusta din “obraznicia” clonei de Alto Adige exprimata si reinterpretata de Dealu Negru Jelna, si ma refer la obraznicie caci vinul e imbuteliat acu doua saptamani. Deci sa ne-ntelegem: e proaspat ca prima ploaie de primavara. E verde inca, aidoma unui mar proaspat taiat. Se deschide usor deci trebuie sa aveti o oarecare doza de rabdare. E un ansamblu de citric verde, agrise si corcoduse-n parg, niste exotism printr-un fruct al pasiunii, papaya si pepene galben necopt, o aciditate ampla si un final de roman foileton. Un alb cu un port popular de zona atent orientata catre respectul naturii, caci Jelna prin oamenii care au grija de plante si vin, respectiv Vlad si Darius isi doresc o armonie a naturii, un pact entomologic fin si o reusita a vinificatiei demna de “slowcooking receipe” pe care tu, cititorule esti onorat sa o degusti “en primeur”.
Mi-era dor de un Chianti, recunosc. Iar cel de azi e olecuta mai special. Caci vine dintr-o sub-zona particulara, pe care o vezi afisata pe eticheta. Colli Senesi. O sa trecem peste detaliile vinificatiei, dar ma opresc la lunile de vacanta-n baric de stejar slavon, respectiv 18, caci alegerea acestui lemn nu e din alte motive decat influenta minima-n maturare. Adica rezultatul fructului inaintea tertiarelor de gen. Caci e mai neutral, el, lemnul. Asadar avem un Chianti din 100% sange de Jupiter (Sangiovesse), probabil una din cele mai bune clone Romagne (R24 sau T19) cu fruct pe fata. Fiind destul de delicat, vei da doar de notele de fruct rosu, cirese, pruna, capsuna. Apar apoi notele “earthy” cu ierburi si spices, lavanda si ceai. Cu corpul subtire si tanini slefuiti, Chianti-ul de azi e o incantare subtila ce merge bine pe o portie de spaghete speciale-n doi, intocmai ca Doamna si Vagabontul lu’ Disney. Cine nu crede sa verifice!
Fetestii negre, dupa mine, ii sade bine un profil mai feminin, denunde si numele. Adica putin mai zvelta-n corp, cu culoare rubinie, de tinerica-n floarea varstei. Si pare ca Ardealul, prin combinatia de situatii, clima, pozitie, diferentele de temperaturi dintre noapte si zi, sol, mana vinificatorului fac mai lesne de-nteles Feteasca de azi. Fructele neaose, pruna de magiun si cireasa de Ciresoaia, tanini bine formulati aciditatea buna completeaza oferta din pahar. Mi-e clar ca as pune-o in orice degustare comparativa a Fetestilor din tara. Am si un nume: ocolu romaniei prin 80 de fetesi (daca sunt..)
Cand spui Jumilla spui Mourvèdre. Pardon, Mataro. Hai, fie, Monastrell. Taram pe care strugurii din zona La Mancha se “prajesc” la 3000 de ore insolate stropite doar cu 300 de litri la hectar anual. Ciorchinii mici ofera zaharuri destule, aciditate la fel si o pielita groasa. Sol negru amestecat cu calcar ce ofera o remanescenta buna a apei, fapt pentru care vita de vie se simte bine si fara ploi dese. pH mare, salinitate mica, minerale destule. Marioneta de azi e condusa din doua fire, una mecanica, alta automatizata, cu vinificarea separata a celor doi struguri. Blendul obtinut e un vin direct, tanar, fara fuss. Fructat, elegant, cu tanini potriviti si aciditate placuta. Cirese negre, coacaze si niscaiva piele. Placut unei mese cu carne nu foarte grasa, o pasta ragu sau, de ce nu, chiar a uneia cu burger.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...