Un entuziast gourmet şi critic de vin din Bucureşti, sunt îndrăgostit de “plăcerile tihnite”. Doresc să orientez şi să mă orientez, alături de cei care mă urmăresc, prin oferta de vinuri bune şi foarte bune a magazinelor specializate (şi nu numai!) de la noi.
Critic de vin internaţional, jurnalist de vin si oenolog pasionat, am o experienţă de peste 20 ani în comunicarea vinurilor de calitate peste medie, dobândită în străinătate, unde am lucrat în diverse crame şi podgorii din Italia, Franţa şi Anglia şi unde mi-am perfecţionat competențele de degustător.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Cu Bisquertt sunt prieten vechi, e unul dintre producătorii mei favoriți, iar La Joya cred că este vinul meu preferat de la ei fiindcă la un preț mai mult decât onest oferă un vin roșu de excelentă calitate. Ediția din 2018 aduce un plus de amplitudine în zona de gust, lucru care face vinul ceva mai catifelat decât vintage-urile precedente; aromele sunt bogate și tipice, abundând în note sprințare de fructe de pădure (coacăze negre simt în mod deosebit), condiment dulce (vanilie și o impresie fină de nucșoară) cu trandafir și pudră de cacao, cum scrie la carte. Parcursul vinului este volubil, ușor de asociat cu ce gătiți pe acasă, finish-ul fiind îndeajuns de lung și de cald încât să aducă bucurie unei seri frumoase. De fapt, La Joya asta și înseamnă și în acest scop a fost făcut.
Recunosc că îmi era dor de un vin de Vinho Verde iar norocul mi-a surâs mai generos decât speram cu vinul de azi: Aveleda - Solos de Granito, un Alvarinho 100% este un portughez recunoscut de marii critici ai lumii cu punctaje de Medalie de Aur pe care le merită din plin. Pentru cine nu cunoaște caracterul acestui stil de vinificație (care reprezintă o clasă în sine, între noi fie vorba) va descoperi în Solos de Granito un vin surprinzător, ușurel dar versatil, ușor de înțeles dar complex, mineral și expresiv, un vin de vară, dacă vreți, dar care merge oricând. Aciditatea lui prietenoasă și prospețimea crocantă care îl însoțește sosesc cu un buchet aromatic mai mult decât savuros: note citrice, de soc și fructul pasiunii, parcă și un pic de vanilie și mango dau startul unei mese memorabile în registrul mediteranean, asta în pregătirea năpraznicelor ospețe cu cărnuri grele, fasole și murături care stau să vină.
Din capul locului trebuie spus că un premiu câștigat la Mundus Vini e mare lucru. Asta fiindcă, întocmai cum arată numele competiției, aici participă vinuri din toată lumea, costurile de înscriere sunt deloc neglijabile, iar juriul este foarte exigent. Argintul este în acest caz "isprava Soniei": un Sauvignon Blanc de la o cramă obscură dintr-o țară prea puțin cunoscută ca producătoare de vin, pentru că asta e încă cruda realitate, urcă azi pe podium și la "un vin pe zi". Dacă doriți să vedeți și să simțiți ce înseamnă un vin de terroir de o calitate recunoscută, acum e momentul! Ați mai băut cu siguranță Sauvignon Blanc, un soi de o tipicitate aproape de neconfundat și vă place. Surpriza vine prin stil și abordare, care sunt cu adevărat unice. Pentru cei care știu la ce mă refer, Isprava Soniei e mai degrabă un vin clasic, de lume veche, în care nuanțele și cumințenia fac o expresie din ce în ce mai rară. Că merită cumpărat măcar și numai pentru asta, e puțin spus.
Una dintre stereotipiile care mă enervează cumplit la bețivanii din zona în care m-am mutat este că la orice vin roșu mai întunecat sau mai corpolent ei îi zic, senin, cabernet. Noi, care probabil nici n-am trecut vreodată prin acest nivel de ignoranță, știm că în România se fac, nu de ieri, de azi, Caberneturi năpraznice. Printre ele cunoaștem cu siguranță legendarul Soare, surprinzătorul Oprișor, "eticheta roșie", vinul de azi, "Cantus Primus", dar foarte puțini știu (doar deocamdată, sper!) de Josef din Birăuaș sau de fantasticele Caberneturi făcute de Cosmin Reaboi la Mocrea. Cantus Primus 2022 confirmă excelența anilor săi anteriori de recoltă, oferind, parcă, un plus de cacao, coacăze și eucalipt din amprenta sa caracteristică, dar și nevoia unei aerări mai generoase la decantor pentru îmblînzit taninurile alea, fiindcă vinul este încă foarte tânăr.
Nu am întâlnit încă pasionat adevărat, cunoscător sau chiar expert căruia să nu i se aprindă o scânteie specială în ochi la auzul apelațiunii Crozes Hermitage - o bijuterie de terroir de pe Valea Ronului: vinurile făcute aici au un profil aparte caracterizat printr-o expresie surprinzătoare a aromelor atât la vinurile albe cât și la cele roșii și un gust mai profund decât ce se așteaptă de obicei la soiurile din care sunt vinificate. Albul de azi nu face excepție - e un asamblaj de Marsanne cu Roussanne (da, da, soiurile de bază din rarissimul Chateauneuf du Pape Blanc) care prin recolta din 2023 aduc degustătorului declarații de Verdejo sau Soave. N-am ce să zic despre vinul ăsta altceva decât că-i musai de încercat într-o viață. Aviz amatorilor - producătorul spune că vinul este pretabil învechirii la sticlă cel puțin 2 ani (merge și 6 în condiții excelente), deci nu vă speriați de anul de pe etichetă: e în termen.
Din capul locului reafirm ceea ce prietenii mei știu bine: rareori cad de acord cu judecata criticului de vin Luca Maroni, unul care adesea, cu prea mare lejeritate, după părerea mea, supralicitează punctajul vinurilor italiene pe care le recenzează. De data asta însă, mai că sunt de acord cu cele 98 de puncte acordate vinului de azi, fiindcă avem de-a face cu un Aglianico de o rară eleganță. Anniversary, superb meșteșugit de oenologul cramei Nativ, Mario Ercolino, este un vin roșu amplu, maiestuos, cu o corpolență onctuoasă și un echilibru al structurii realmente impresionant. Atacul generos în arome de fructe de pădure, ciocolată neagră, vișine coapte și cafea lasă loc unui parcurs care, așa cum fac vinurile mari, evoluează gustativ în tușe ferme de magiun de prune din cel lejer afumat și dulci vanilii cu urme de rom. Finalul vinului e măreț: lung și vibrant, cu remanențe delicioase de pudră de cacao și pandișpan cu fructe. E probabil primul meu vin gigantic de anul acesta. M-aș bucura să fie și al vostru!
Din capul locului reafirm ceea ce prietenii mei știu bine: rareori cad de acord cu judecata criticului de vin Luca Maroni, unul care adesea, cu prea mare lejeritate, după părerea mea, supralicitează punctajul vinurilor italiene pe care le recenzează. De data asta însă, mai că sunt de acord cu cele 98 de puncte acordate vinului de azi, fiindcă avem de-a face cu un Aglianico de o rară eleganță. Anniversary, superb meșteșugit de oenologul cramei Nativ, Mario Ercolino, este un vin roșu amplu, maiestuos, cu o corpolență onctuoasă și un echilibru al structurii realmente impresionant. Atacul generos în arome de fructe de pădure, ciocolată neagră, vișine coapte și cafea lasă loc unui parcurs care, așa cum fac vinurile mari, evoluează gustativ în tușe ferme de magiun de prune din cel lejer afumat și dulci vanilii cu urme de rom. Finalul vinului e măreț: lung și vibrant, cu remanențe delicioase de pudră de cacao și pandișpan cu fructe. E probabil primul meu vin gigantic de anul acesta. M-aș bucura să fie și al vostru!
Îmi aduc aminte că imediat după revoluția din decembrie '89, taică-meu a primit de la un prieten o sticlă de Greco di Tufo, pe care i-am confiscat-o și am băut-o cu colegii. Mi-au rămas întipărite în minte aroma și gustul acestui soi, deosebite, ca nimic din ce mai gustasem până atunci. Acum, când am învățat cât de cât despre vinuri și soiuri, pot defini, subiectiv, tipicitatea lui Greco, comparându-l cu un asamblaj de Crâmpoșie cu Sauvignon Blanc aducând un plus de mineralitate și un delicios post gust amintind de grapefruit și migdale. Lapilli 2024 rememorează aproape perfect prima experiență pe care am avut-o cu un vin italian, de aceea mărturisesc că reîntâlnindu-l am trăit o bucurie rară: m-am simțit din nou ca la 20 de ani.
Azi, mama face 82 de ani. Pentru acest admirabil palmares voi pregăti o masă cu adevărat specială - am în cap un preparat bestial învățat de la un corsican rătăcit prin București, care mie mi-a plăcut foarte. Alături de el va merge ca uns vinul de azi, care (spoiler alert!) e ceva mai intens decât suntem obișnuiți în registrul alb, mai aromat decât Feteasca obișnuită cu Chardonnay și mai gliceric, adică mai compact la gust și textură. Tot ca spoiler alert dezvălui că preparatul culinar vedetă o să fie din ficat de gâscă afumat cu ciuperci, copt, ca mușchiul Wellington, într-un înveliș de patiserie crocantă, așa că, vă garantez: în familia Jurca, ospățul de azi va fi Magiq!
I-au nimerit bine numele și eticheta: Cava Cabaret, acest spumant brut din Catalonia, regiune spaniolă pe care am vizitat-o recent, oferă o splendidă expresie a veseliei și a exuberanței sinonime cu buna dispoziție a unei sărbători reușite. Parada de fructe de livadă cu accente citrice și florale e însoțită de un substrat elegant de patiserie fină care-i dă un panaș aparte. Una peste alta, e un vin tonic, care își crează propria fiesta. Apropo, sunt convins că pentru mulți dintre noi chiar azi e o zi de sărbătoare, așa că de ce nu?
Iubesc Sicilia pentru că e un pământ al contrastelor și niciunul din cele pe care le-am întâlnit aici nu e limitativ. Sicilia pare o insulă mică, dar nu e, aparent e întruchiparea pustiului și a sărăciei extreme din Europa: departe de așa ceva. Oamenii care trăiesc aici ți se arată tăcuți și de o moralitate dusă la extrem și nu e chiar așa, vinurile lor judecate pripit par relativ puține și perfect predictibile, dar nu sunt așa. Dintr-un ținut care se lasă atât de greu descoperit (și care are, după mine, cea mai grozavă bucătărie din lume) vine și vinul de azi: Costadune Grillo e nimic mai puțin decât o bijuterie care pentru iubitorii de alb își va găsi un loc fruntaș în caseta descoperirilor lor de top. De aceea n-o să zic mai multe despre el, ci o să vă invit să-l descoperiți! E o întâlnire formidabilă a unui alt loc și timp decât le știm cu perfecțiunea așa cum poate n-am mai gustat-o niciodată. Pentru mine așa a fost și sper să am gura aurită și de data asta!
Nu îmi amintesc să mai fi băut vreodată un Chardonnay de la mama lui (Burgundia, coasta Auxerre) atât de bun și atât de îngăduitor cu prețul! Azi aveți ocazia să gustați (și să puneți deoparte) un vin cum rar veți mai întâlni: complex, bogat, onctuos și echilibrat, năucitor de ofertant în gust și arome, mineral și expresiv, de o ținută formidabilă. Pe mine m-a prins degustarea acestui mare vin în plin proces de renovare a casei. Cu tot zorul pe care îl implică un asemenea demers, nu m-am limitat la testarea unei singure înghițituri, ca de obicei, ci am dat gata singur toată sticla. Muncitorii m-au boscorodit fiindcă m-am sustras de la partea mea de îndatoriri, dar Dumnezeul vinului m-a înțeles și m-a iertat. Așa-i el de bun!
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...