Călătoria mea în lumea vinului a început cu o căutare şi o curiozitate: un vin aniversar pentru naşterea fiicei mele. A trecut în mod firesc din pahar în lista mea cu preocupări şi pasiuni, apoi a început să umple frigiderul, şi-a făcut loc în bibliotecă, în carnetul de notiţe, în aparatul foto, în prezentări, degustări, evenimente, dar si în paginile virtuale ale blogului Vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome şi oamenii din spatele lor, vinul a reuşit să-mi unească pasiunile pentru fotografie, gătit, istorie şi prezentări, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaşte oameni şi locuri şi pentru împărtăşi cu alţi pasionaţi poveştile mele.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Din multimea de optiuni de vinuri rose-uri de pe piata, acest exemplar provensal e mai potrivit acum la inceputul perioadei calde cu o culoare trandafirie si note tineresti de bujori si coaja de grapefruit . E mai mult decat un rose racoritor, caci aciditatea medie, textura supla, aromele de visine tinere si finalul de ierburi aromate il recomanda ca un vin de pus in mijlocul mesei, la o salata cu fasole verde, peste afumat si dressing de iaurt cu marar.
”Canta, zeita, mania ce-aprinse pe-Ahil Peleianul” -asa incepe Iliada lui Homer, poem in care frumoasa Elena a Troiei joaca un rol mai mult decat central. Și aceasta ”mica Elena” de fata, nu din Troia ci din Vrancea, are darul de a atrage privirile cu eticheta jucausa si feminina, si de a ”ataca” toate simturile: culoarea aurie stralucitoare anunta un vin intens, iar nasul vine in intampinarea degustatorului cu note de pere coapte, miere de salcam si crema de lamaie; in gura are aciditate suficienta pentru a sustine un corp suficient de dens, dar suplu si fluid, ce se dezvolta frumos si lasa un postgust prelung, ce aduce a ceara de albine si flori de camp. Racit usor si potrivit langa patiserie sarata, invita la meditatie asupra eternului feminin ... sau asupra frumusetii trecatoare, alegeti voi :)
Acest rose, sub aparenta diafana si fragila ascunde suficient tanin si spirit combativ cat sa faca fata unei portii de lasagna, mai temperata e adevarat, cu carne de curcan si sos bechamel cat sa-i dea textura. Practic aceasta "inclestare" e doar o etapa din eterna liga a meciurilor gastro-oenologice franco-italiene. Aici francezul provensal castiga prin flexibilitate, corp suplu, aciditate ce creeaza tensiune in atac si numeroase ocazii de a inscrie ...in pahar! Astept cu interes revansa italienilor.
Azi tinem cu ”bianconerii”, indiferent de simpatiile sportive locale, din orice liga ar fi ele, caci acest Primitivo del Salento este cu siguranta genul de vin care place cu usurinta fanilor: note exuberante de cirese, visine din dulceata, ceva prune uscate spre final, condimente, pe un corp suprinzator de suplu si vivace. Taninii sunt activi atat in atac cat si in aparare, ajutati de o aciditate medie, care ii da tonus pana la final. Final care, indiferent de rezultat sau scor, e in favoarea gazdelor, care trebuie sa mai pregateasca o sticla, ca prima s-a golit rapid.
Un vin cum nu se poate mai potrivit pentru serile de primavara mai racoroase, usor de baut si in acelasi timp dens si viguros. Cele trei soiuri isi aduc aportul la aromele bine conturate de fructe negre imbinate cu condimente provensale si ceai negru, iar rezultatul este echilibrat, bine inchegat, sustinut de o aciditate medie. Taninii sunt bine rotunjiti iar vinul nu necesita aerisire prealabila, sau doar atat cat ar dura sa incalziti o portie de mazare scazuta cu ciuperci la tigaie.
Dincolo de aromele florale bine conturate, de iasomie si bujori, punctate ici si colo cu accente citrice, descoperim un vin cu o surprinzatoare densitate in gust si o textura destul de ferma, tinand cont ca vine din Dealu Mare si dintr-un an cu o vara calda. Aciditatea este lejera spre medie, suficienta cat sa dea vioiciune vinului si putem ghici astringenta fina a unor tanini discreti, bine integrati cu notele de pere coapte si ardei verde. Toate acestea au darul de a scoate acest Sauvignon Blanc din anonimatul unor vinuri albe generice, si il recomand racit usor, alaturi de chiftelute de peste cu fasole verde scazuta.
Striga "peste" din toate puterile acest Frizzante care pune in valoare cam orice vietate acvatica. Bule dense si destul de aprige, arome citrice bine exprimate, aciditate vibranta, plus o inchidere facila cu screwcap, sa poata fi pus usor inapoi la frigider. Il recomand foarte bine racit, intr-o seara torida langa bruschețe cu ton si capere.
Un cupaj cu totul inedit si irepetabil, asa cum a fost marele campion; astfel de vinuri se formeaza o data pe generatie si raman memorabile. Melanjul de Feteasca Regala cu Feteasca Alba are precizia aromelor ca a unui meci de Grand Slam, aciditate vibranta, note prelungi ca un schimb de mingi in ultimul set, si un final ce te tine cu sufletul la gura. Va las sa traiti acest vin, bine racit, intr-o duminica în familie, langa dovlecei gratinati cu telemea.
Suntem in zodia vinurilor racoritoare, iar acest Sauvignon Blanc de la antipozi isi ia rolul cat se poate de serios. Bine racit, aromele crocante ca un mar verde proaspat ne invadeaza gura, impreuna cu note de menta, grapefruit si o vaga adiere de flori de soc. Aciditatea inalta ii da o textura supla si vivace, ce intareste senzatia racoritoare, iar finalul aduce arome ceva mai coapte, de pepene galben. E ideal langa spanac inabusit si peste la aburi.
Acest Rosso Puglia e genul de vin care poate face fata cu brio unei mese intregi, de la primele pahare si inghitituri pana la ultima lingurita de desert. Aciditatea ridicata si aromele fructate il recomanda in deschiderea mesei alaturi de antreuri cu prosciutto si pastrama, la felul principal poate sta langa paste bolognese, iar notele aromate si restul generos de zahar il pot pune onorabil langa un tiramisu generos.
Acest vin s-ar putea numi foarte bine "vinul de a doua zi" deoarece are nevoie de o aerare lunga si serioasa ca sa se exprime deplin. Sa zicem ca il deschidem sambata seara la cina, alaturi de o tagliatta de vita cu rucola si parmezan, si ne bucuram de taninii incisivi, notele de fructe negre si corpul viguros. Punem dopul, iar a doua zi, duminica la amiaza, turnam in pahare ce a mai ramas in sticla, si gasim cu totul alt vin -tandru, catifelat, cu arome mai mature, cu ciocolata si anason, si cu un postgust lung, perfect sa insoteasca un tiramisu.
Meritam cu totii un inceput de primavara mai luminos si mai putin dramatic, din toate punctele de vedere, iar acest rose provensal isi aduce contributia estetica, olfactiva si gustativa la cateva clipe de calm si desfatare. Culoarea imbujorata discret invita la contemplare, iar tonusul aciditatii ii da prospetimea si vioiciunea necesara pentru a trece cu succes peste o zi lunga si aglomerata. Notele se invart in jurul unor nuante delicate de fragute si grapefruit, cu un final placut, persistent, racoritor. Inchideti stirile, puneti o muzica discreta in fundal si pregatiti niste tartine cu masline si pasta de peste in timp ce se raceste sticla.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...