Călătoria mea în lumea vinului a început cu o căutare şi o curiozitate: un vin aniversar pentru naşterea fiicei mele. A trecut în mod firesc din pahar în lista mea cu preocupări şi pasiuni, apoi a început să umple frigiderul, şi-a făcut loc în bibliotecă, în carnetul de notiţe, în aparatul foto, în prezentări, degustări, evenimente, dar si în paginile virtuale ale blogului Vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome şi oamenii din spatele lor, vinul a reuşit să-mi unească pasiunile pentru fotografie, gătit, istorie şi prezentări, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaşte oameni şi locuri şi pentru împărtăşi cu alţi pasionaţi poveştile mele.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Locul acestui spumant e în mijlocul petrecerii, a exuberanței și efervescenței. O victorie sportivă? O afacere încheiată? Sau pur și simplu o zi reușită? Fără ocolișuri, cu note de fructe tropicale, flori de salcâm, cremă de lămâie, aduce acel mix dulce-răcoritor, ajutat de bule persistente, care îți dau o satisfacție imediată. Se cere bine răcit, și merge servit ca atare, în pahare largi, ori ca bază în cocktailuri -de exemplu cu rom alb, sirop de rodie și suc de limete.
Weekend, căldură, piscină, frapieră, piele udă... nu, vinul acesta e din alt film. Tot un film de vară, dar cu rochii lungi și vaporoase, fețe de masă albe, mobilă discretă, pini pe fundal. Antreuri lejere, poate niște fenicul marinat cu măsline, ori buratta cu pesto, apoi felul principal, doradă în sare cu sos de păstîrnac, ori frigărui de creveți cu cartofi naturi și piure de spanac. Culoarea vinului e aurie intensă cu irizații verzui, note calde de corcodușe coapte, ceai de iasomie, migdale crude, poate o adiere de șofran, aciditate medie, cât să țină vinul în picioare, un pic de textură, să rămână pe buze ca o părere. După cină, paharele pot fi luate pe terasă la admirat apusul și conversații de bun gust despre filme franțuzești de epocă.
Dacă facem un exercițiu de cultură generală, ce soiuri albe spaniole putem enumera? Viura, Albarino, Palomino, Macabeo.... Dar Verdejo nu poate să lipsească dintre ele, fiind acum un star în devenire la nivel internațioanl. Și cel mai bun Verdejo vine din regiunea Rueda, care e practic sinonimă la vinuri albe cu acest soi. Marques de Caceres ne propune azi un exemplar de Verdejo fin, bine lucrat, cizelat, cu note bine exprimate de ceai verde, dulceață de lămâi, piersici albe, și un pic de piper alb și cimbru pe final. E susținut de o aciditate vie, ce îi dă suplețe și prospețime. E recomandată o răcire de minim 30 de minute, dar nu prea mult, și o alăturare cu un steak de ton la tigaie, cu susan și salată de morcovi
Să ne imaginăm o masă într-o duminică de vară, în plin sezon al legumelor proaspete. Avem, de exemplu, vinete și dovlecei la grill, fasole verde în sos de iaurt cu usturoi, cocoșel la cuptor marinat în unt cu ierburi, ardei copți, și o salată de varză proaspătă cu morcovi. Deși pare o masă bogată, sunt preparate ușoare și aromate, cu texturi diferite, predominând contrastul între frăgezime, cremozitate, și crocant. Avem nevoie de un vin cu o aciditate înaltă, vibrantă, care să facă față atâtor texturi, ar mai trebui ceva arome intense, bine conturate, tot din registrul floral-vegetal, parcă ceva mai coapte să-i dea rotunjime; mai avem nevoie și de un pic de corpolență, doar un pic, să nu se piardă complet. Iar un final citric-mineral, răcoritor, întregește alcătuirea: Sauvignon Blanc "Colțul Pietrei" 2023, din Dealu Mare, de la Viile Metamorfozis.
Ar putea fi băutura oficială a oricărei mese ușoare de prânz sau brunch, într-atât de versatil este acest vin proaspăt, crocant, dar totuși suficient de dens și texturat. Este o expresie modernă a unei regiuni clasice, cunoscută pentru mineralitatea și aciditatea specifică. Găsim note florale și de fructe de vară, ceva mentă pe final, și o bază minerală, răcoritoare. Ce ziceți de o salată de fasole verde cu usturoi, maioneză ușoară, rodie și somon?
Ar putea fi băutura oficială a oricărei mese ușoare de prânz sau brunch, într-atât de versatil este acest vin proaspăt, crocant, dar totuși suficient de dens și texturat. Este o expresie modernă a unei regiuni clasice, cunoscută pentru mineralitatea și aciditatea specifică. Găsim note florale și de fructe de vară, ceva mentă pe final, și o bază minerală, răcoritoare. Ce ziceți de o salată de fasole verde cu usturoi, maioneză ușoară, rodie și somon?
Producatorul Bisol al acestui prosecco face vin in Valdobbiadene, in nordul Italiei, de aproape 5 secole. Suprafetele sale sunt localizate in centrul prestigioaselor apelatiuni Prosecco si Cartizze, terenul fiind impartit in loturi cultivate si urmarite individual, dand nastere la o varietate de expresii a vinului. Acest prosecco, dincolo de eleganta sticlei, se remarca prin rafinamentul si finetea buchetului floral, ce aduce a crini si iasomie. Bulele fine imbroboneaza discret si persistent paharul, iar aciditatea medie il face prietenos si abordabil. Postgustul aduce mineralitate si citrice, fiind recomandabil racit usor si servit langa salata de anghinare cu peste afumat.
Multe vinuri albe fac față cu brio asocierii cu preparate ușoare -salate, preparate cu pește, pui sau brânzeturi. Însă acest vin a trecut "cumplitul" test al asocierii cu sărmăluțe de iarnă, în foi de varză murată, fierte bine cu afumătură și mărar. Și nu doar că a rezistat, datorită aciditații înalte, a mineralității și aromelor citric-răcoritoare, ci chiar au făcut o pereche culinară excelentă, completându-se reciproc.
S-a deschis sezonul la sardeluță marinată, deci ne trebuie vinuri de ...pește: suple, acide, viguroase, gata să facă față aromelor marine și sărate. Ne uităm deci spre Dealurile Transilvaniei, spre un Sauvignon Blanc proaspăt, gata să "atace" problema cu aciditatea proverbială și aromele citric-ierboase. Pun pariu că după câteva pahare "captura" se va umfla ca în poveștile pescărești...
Chiar dacă e franțuzesc, din sud, vinul acesta strigă "tapas" din toți ...taninii. E abordabil, cu o textură fluidă, aciditate medie și note de fructe negre și mirodenii ce deschid apetitul și cheful de conversație. E genul de vin de "pus țara la cale", cu gura plină, paharul în dreapta și gesturi largi, pentru explicații încurcate ce au pierdut șirul de la începutul propoziției.
Bogat, aromat si intens sunt caracteristicile acestui rosu intens din Ribera del Duero, centrul torid al Spaniei. Are o exprimare directa si sincera, dar fara a fi simplist. Se comporta excelent cand e servit la temperaturi ceva mai ridicate, aciditatea ridicata si textura robusta ajutandu-l sa ramana usor de baut si relevant. Are totusi tanin si incisivitate din plin cat sa-i dea o latura serioasa, si sa-l faca potrivit langa o portie de ardei umpluti.
Imaginati-va un James Bond la feminin. Bun, acum imaginati-va un Amarone le fel de feminin. La fel ca si eroul, vinul de fata are o eleganta nativa, dar si o latura colerica, necontrolata, cu intorsaturi de arome neprevazute, viraje de la cuisoare la cirese amare si cafea prajita, echilibristica pe o aciditate inalta, alcool bine strunit ca un bolid de mare viteza,d dar niste tanini fini si catifelati la atingere. Ca si eroul, desi are scene explozive si cascadorii, finalul e sentimental, usor romantic chiar si dupa ultima scena, pardon inghititura.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...