Diana Pavelescu este unul dintre cei mai buni oenologi din tara, in prezent Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati. De-a lungul timpului a fost implicata in lumea viticola din tara si de peste hotare, jurizand in cadrul multor concursuri internationale de vin. Cu peste 15 ani experienta in industria viticola din Romania si nu numai, Diana Pavelescu este prezenta si in mediul online, acolo unde a devenit o sursa de inspiratie pentru pasionatii de vin din intreaga lume.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un Sauvignon Blanc din inima Transilvaniei! Undeva in podgoria Lechinta e o ”vale ascunsa” privirii trecatorilor unde gasim plantatii de vita de vie. Climatul rece continental i se potriveste ca o manusa soiului si, pe langa structura solului calcaros ce isi pune amprenta asupra vinului dandu-i o mineralitate specifica, obtinem conditiile ideale pentru un vin unic. Aceste caracteristici se exprima prin arome verzi, vegetale de agrise si sparanghel, alaturi de soc, grape fruit si flori de vita de vie. Asta mirosim, iar atunci cand il gustam avem confirmarea ca vinul produs provine din zona respectiva, datorita aciditatii ridicate, mineralitatii de care vorbeam si a echilibrului asigurat de alcoolul mediu, in jur de 12,5%. Multe arome de citrice gustativ, grapefruit, lime si mere verzi cu un post gust mineral. Un vin simplu de combinat cu fructe de mare sau ceva de post.
Tenuta di Artimino este crama existenta in vila construita de familia Medici la sfarsitul sec. XVI, inca de pe atunci inconjurata de plantatii cu vita de vie. Vinul este produs dupa o metoda veche, o refermentare a vinului cu struguri stafiditi urmata de o scurta perioada de maturare - 3 luni in butoaie de stejar. Fiind un Chianti DOCG este clar ca soiul principal este Sangiovese, conform apelatiunii minim 85%, in acest caz pentru Guverno all uso Toscano, completat cu 15% Merlot. Cu arome intense de zmeura si maraschino, insotite de salvie si rozmarin, insa si de vanilie cu lemn dulce, vinul are o rotunjime aparte cu taninuri ridicate, insa coapte si moi. Dulceata se datoreaza combinatiei de alcool de 13,5% si aportului de struguri stafiditi care echilibreaza foarte bine aciditatea naturala a soiului Sangiovese si confera vinului un corp rotund si atragator cu un final condimentat si persistent. Un vin pentru seri reci si ploioase de toamna cand simti nevoia de caldura.
Pe malul Oltului, in pamantul format din calcar si argila al dealului Dobrusa gasim plantatia de vita de vie a cramei Avincis. Dintre soiurile care profita de terroir-ul locului, Cabernet-ul Sauvignon este printre campioni, ce ajunge la maturitate cel mai tarziu, ajutat fiind de microclimatul creat de apa. 2019 miroase foarte apetisant, cu arome intense de coacaze negre, mure si afine, alaturi de ciocolata neagra si putin lemn dulce. Taninuri ridicate, coapte si ferme echilibrate de alcoolul ridicat de 14,5% si aromele de afine coapte, cirese negre si vanilie. Un vin puternic, inca tanar si cu potential de evolutie ce se poate consuma imediat sau asocia cu preparate din vita sau vanat. Un vin cu personalitate ce pastreaza amprenta locului si ne trezeste interesul pentru vizitarea acestor locuri.
Intr-o sticla pretioasa si eleganta gasim un Prosecco extra dry, adica cu 15 g/zahar, ce este foarte bine echilibrat de aciditate si de perlajul fin. Este un vin sprintar, proaspat cu arome de flori albe si mere galbene. A fost fermentat la temperatura controlata in cisterne de inox si prima si a doua oara. Timpul petrecut pe drojdie a fost de 60 de zile, de unde prospetimea aromelor si persistenta gustului, cu o nota finala minerala. Un vin simplu, usor de baut si inteles, care poate deschide orice masa ca aperitiv si care te face sa visezi la zilele toride de vara.
Am primit vinul, l-am deschis si parfumul lui m-a imbatat cu arome de fructe negre si condimente. Imaginati-va ca stati in fata unor mostre de parfum editie limitata... am simtit nevoia de a-l incerca de indata, apoi m-am uitat sa vad ce am scris despre recolta 2018. Aromele au ramas la fel de intense , datorate probabil si altitudinii de 1100m, diferentei mari de temperatura dintre zi si noapte, o bogatie de fructe nege, coacaze dominante, alaturi de cirese salbatice, mure, lemn dulce, cuisoare si nucsoara. Domina fructele ca arome primare, apoi condimentele ies in evidenta. Taninurile coapte, intense si aciditatea ridicata echilibreaza alcoolul de 14% abv oferind o structura zvelta si eleganta, precum si o lungime remarcabila. Un vin pe care l-as lua cu mine oriunde in loc de parfum si pe care l-as putea asocia cu multe dish-uri, nu doar pe baza de carne.
Centocamini adica o suta de cosuri de fum este numele dat vinului ce ilustreaza imaginea medievala a vilei Artimino, casa de vacanta construita de familia Medici in sec XVI. Aceasta a fost cumparata de proprietarii actuali, familia Olmo, in anii ’80. Carmigniano DOCG este una dintre apelatiunile cele mai vechi ale Toscanei, insa cel mai putin cunoscuta, desi cu multe referinte istorice. Centocamini este un vin cu indicatie geografica, pe baza de Sangiovese si alte soiuri rosii locale provenite dintr-o vie veche. Vinul a fost fermentat la temperatura controlata in cisterne de inox si maturat tot aici pentru cateva luni. Este un vin rubiniu, proaspat, cu arome de fructe rosii prune, cirese foarte piperate insotite de note de violete si plante aromatice cimbru, rozmarin. Taninurile sunt moi si delicate, bine sustinute de alcoolul de 13,5% ce dau vinului un corp rotund si echilibrat. Aciditatea specifica soiului vine cu prospetime, l-am putea numi un vin vivace, perfect pentru masa da pranz sau pentru lungi povesti alaturi de prieteni.
Tenuta di Artimino este crama existenta in vila construita de familia Medici la sfarsitul sec. XVI, inca de pe atunci inconjurata de plantatii cu vita de vie. Vinul este produs dupa o metoda veche, o refermentare a vinului cu struguri stafiditi urmata de o scurta perioada de maturare - 3 luni in butoaie de stejar. Fiind un Chianti DOCG este clar ca soiul principal este Sangiovese, conform apelatiunii minim 85%, in acest caz pentru Guverno all uso Toscano, completat cu 15% Merlot. Cu arome intense de zmeura si maraschino, insotite de salvie si rozmarin, insa si de vanilie cu lemn dulce, vinul are o rotunjime aparte cu taninuri ridicate, insa coapte si moi. Dulceata se datoreaza combinatiei de alcool de 13,5% si aportului de struguri stafiditi care echilibreaza foarte bine aciditatea naturala a soiului Sangiovese si confera vinului un corp rotund si atragator cu un final condimentat si persistent. Un vin pentru seri reci si ploioase de toamna cand simti nevoia de caldura.
Am ajuns acasa dupa un drum lung in tara cu avioane intarziate, asa cum e la moda acum, putin stresata ca nu apucasem sa vad vinul si sa scriu despre el, iar deadline-ul ma batea pe spate. Am luat repede sticla, m-am uitat la eticheta si am inceput analiza. The Federalist, un vin cunoscut de care m-ai bausem, undeva demult, cu impresii bune. Maturat in butoaie de Bourbon, hmm...carbune si fum (sa stiti ca la Bourbon – adica whiskey - acestea sunt obligatoriu noi, nu se refolosesc decat pentru alte destinatii). Recolta 2017, super! Mendocino county, zona de coasta, rece cu curenti Antartici, deci aciditate mai mare, mai multa fructuozitate. Zinfandel, Primitivo cum se zice pe la noi, un soi reprezentativ pentru California. Alcoolul 15% pe eticheta, 14,5% pe contraeticheta tradusa si...15,5% pe site, cu precizarea ca pana sa aflu toate aceste informatii deja bausem si nu se simtea deloc. Aromele superbe, foarte multe fructe, asezate in straturi: rosii – zmeura, cirese, apoi negre, prune, cirese salbatice, coacaze, mure urmate de condimente, lemn dulce, cuisoare, piper, eucalipt toate invelite intr-un soi de fum provenit de la un foc cu carbuni. Precum ziceam, gustativ e foarte echilibrat, alcoolul ridicat se completeaza cu aciditatea/fructuozitatea, taninurile sunt ridicate, coapte si moi. Toate acestea fac vinul catifelat si racoritor in acelasi timp si ma face sa ma gandesc doar la un biftec tartar langa, insa cred ca merge si cu coaste la cuptor.
Schola Sarmenti este o crama infiintata relativ recent, in 1999, ce cultiva soiuri autohtone din Puglia, scotand in evidenta terroir-ul din Salento. Un trend in crestere in toata lumea care ne ofera oportunitatea de a cunoaste vinuri speciale. Nerio este un asamblaj alcatuit din Negroamaro si Malvasia obtinut din struguri culesi si selectati manual, pentru a-si pastra integritatea. Fermentatia alcoolica si malolactica are loc in budane de stejar, urmata de o maturare de 8 luni in acelasi loc si de 10 luni invechire la sticla. Fiind o zona calda aromele sunt de fructe coapte, cirese negre, mure, lemn dulce, alaturi de masline, rozmarin si salvie. Alcoolul ridicat, de 14% este echilibrat de taninurile coapte, insa pregnante, cu o structura zvelta si bine definita. Un vin direct si usor de inteles, de baut acum, pe care il puteti combina cu toate felurile de paste, pizza sau branzeturi maturate.
Afara este inca cald si soare, toamna nu si-a intrat pe deplin in drepturi asa ca un rose este tocmai potrivit pentru cei nostalgici care au ramas cu gandul la vacanta, dar si pentru cei care o planifica pe urmatoarea. Bodvar este o casa specializata doar pe productia de vinuri rose. Ne aflam in Cotes de Provence si vorbim de apelatiunea de origine protejata astfel ca soiurile folosite sunt Grenache, Cinsault si Syrah. Trendurile in vin se aseamana cu cele din fashion, fiecare vin are un numar si eu am incercat pe Bodvar no 7. Rose pal, o nuanta de culoare ce seamana foarte bine cu zmeura, insa foarte deschis cu miros intens de aceleasi fructe rosii, completate si de capsuni, grapefruit roz, coacaze rosii. Un miros vesel de vara sustinut de un corp suplu, dar bine definit, cu aceleasi arome pregnante si persistente carora li s-au adaugat niste ierburi aromate precum salvie si rozmarin. Un vin proaspat si lung, cu un post gust de eucalipt, datorat probabil Syrah-ului. Cu vinul acesta in pahar ma gandesc ca ar fi dragut sa reluam vara aceasta, parca a trecut prea repede.
Editia din 2021 are o noua infatisare. Sticla Burgund in loc de Bordeaux si screw cap in loc de dop, arata bine! O schimbare care imi place. As zice ca vinul a evoluat si a trecut la un brand superior, Dealu’ Negru. Profilul aromatic s-a pastrat, fragi, grapefruit roz, cirese, visine in miros si multa prospetime cu o culoare eleganta. Ceea ce ma surprinde in acest an este aciditatea, mai moale decat in alti ani, un echilibru perfect intre alcoolul de 12,2 % si aceasta si o fructuozitate persistenta, cu aceleasi arome pe care le-am simtit in miros completate doar de mineralitatea specifica. O anumita savoare (creaminess), ce vine de la maturarea pe drojdiile fine si putin batonnage. Un vin foarte prietenos care practic curge si se bea singur, fiindca fiecare pahar il cere pe urmatorul fara a fi nevoie de asocierea preparatelor culinare. As zice ca dupa cativa ani de explorare Darius, oenologul cramei, e aproape de perfectiune.
Un vin la ”cald” abia iesit pe piata. Spun asta fiindca insemnul de certificare DOC este cel nou, care contine si steagul Romaniei, ”finally” ne putem identifica vinurile foarte simplu. Un Cabernet Sauvignon vinificat in alb. Totdeauna m-am intrebat daca merita sa sacrifici strugurii de vinuri rosii, pentru a produce albe. Aici am putea discuta partea economica, sper ca nu e o cantitate insemnata, iar daca revin la profilul anului 2021 din punct de vedere climatic, rece si ploios, poate ca aceasta solutie este cea buna. Pe butelie scrie DOC-CMD, asta inseamna ca strugurii sunt culesi la maturitate deplina, deci au fost cat se poate de copti. Cu arome de coacaze, ardei verde, pepene galben si pere Wiliams vinul are o complexitate deosebita ce este completata de gustul echilibrat, notele minerale si un post gust lung de cirese galbene. Daca inchizi ochii si gusti vinul simti ca esti in fata unui vin rosu, tasty si savuros. Un vin alaturi de care poti incerca orice fel de preparate pe baza de umami sau poti abera filozofic alaturi de prieteni.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...