
POJEGA VALPOLICELLA RIPASSO 2019 Guerrieri Rizzardi
- SEC
- ROSU
- LINISTIT
- 750ML
- 14,5%
- ITALIA

Poza cu caracter informativ
90 puncte James Suckling, 91 puncte Vinous
Vinurile Guerrieri Rizzardi sunt o expresie a pamantului, mostenirii si oamenilor din Valpolicella, Bardolino si Soave. Istoria cramei incepe in 1649, atunci cand familia Rizzardi si-a plantat vitele de vie in Valpolicella, producand apoi primele vinuri in 1978. Proprietatea are acum peste 100 de hectare de teren, fiind inca o afacere de familie. Recomandarea noastra de astazi, Pojega, Valpolicella Classico Superiore DOC Ripasso, este un vin rosu intens realizat din struguri Corvina, Corvinone, Rondinella si Merlot. Cu arome fructate, bogate si frumos structurate, vinul se savureaza la 16-18 grade Celsius, alaturi de friptura la gratar sau cuptor, vanat, legume la gratar, preparate ceva mai condimentate si branzeturi mai moi.
90 puncte James Suckling, 91 puncte Vinous
Vinurile Guerrieri Rizzardi sunt o expresie a pamantului, mostenirii si oamenilor din Valpolicella, Bardolino si Soave. Istoria cramei incepe in 1649, atunci cand familia Rizzardi si-a plantat vitele de vie in Valpolicella, producand apoi primele vinuri in 1978. Proprietatea are acum peste 100 de hectare de teren, fiind inca o afacere de familie. Recomandarea noastra de astazi, Pojega, Valpolicella Classico Superiore DOC Ripasso, este un vin rosu intens realizat din struguri Corvina, Corvinone, Rondinella si Merlot. Cu arome fructate, bogate si frumos structurate, vinul se savureaza la 16-18 grade Celsius, alaturi de friptura la gratar sau cuptor, vanat, legume la gratar, preparate ceva mai condimentate si branzeturi mai moi.
-
Ripasso, un vin obtinut printr-o metoda traditionala din nordul Italiei, reuseste sa faca o frumoasa punte de legatura intre Valpolicella Classico (un vin tanar, proaspat, dominat de fructe rosii suculente) si Amarone - celebrul “monstru sacru” din Valpolicella (un vin sofisticat, cu arome complexe si textura masiva). Nu rezonez defel cu denumirea de “Amarone al saracului” data de anglo-saxoni vinului Ripasso, iar exemplarul de azi e o dovada vie ca Ripasso poate fi un vin absolut remarcabil, la un pret foarte atractiv. Avem de-a face cu un cupaj de Corvina, Corvinone, Rondinella si Merlot, supus unei duble fermentari alcoolice si maturat 12 luni in baricuri de stejar frantuzesc. Rezultatul este un vin care are, pe de o parte, un caracter exuberant, dat de aciditatea ridicata si de absenta zaharului rezidual si, pe de alta parte, o complexitate aromatica cuceritoare, care ne duce inevitabil cu gandul la un Amarone foarte tanar: fructe rosii confiate, condimente picante (cuisoare, piper, scortisoara) si note discrete date de maturarea in lemn (vanilie, ciocolata amara, tabac). Pe scurt, un vin de toata isprava.
-
Azi e Black Friday la Valpolicella. Și zic black nu neaparat datorita pretului, ci faptului ca pe primul nas duce spre fructe negre, iar eticheta aceasta la o Valpolicella mai permisiva si mai prietenoasa. Direct de la presedinta companiei pe numele ei de familie Loredan, sub atenta lucrare a fiilor Giuseppe si Agostino (unu viticultor, celalalt vinificator) savuram metoda clasica ripasso a zonei denumite “perla Veronei”. Avem parte de un vin clasic, un vin lejer, cu note placute de fruct subliniat de lemn dulce, cireasa neagra cu iz de nucsoara. Tanini medii si o corpolenta medie. O placere pentru o amiaza in care ai chef de ceva tartar sau paste mai easy. De bifat.
-
Dintotdeauna mi-au placut producatorii italieni din Valpolicella care se incumeta (si reusesc, mai ales aceia) sa faca Amarone ca lumea si, in plus, o mica bijuterie venetiana care se numeste Ripasso. Ripasso ca lumea nu poate exista fara Amarone, tocmai fiindca in procesul complex de productie al acestui stil de vin, este necesara baza de struguri presati din care s-a scos regele Amarone si peste care se adauga must proaspat din strugurii acreditati pentru Amarone (in cazul vinului de azi, triada formata din Corvina, Rondinella si Molinara) pentru o a doua fermentare. Ripasso astfel obtinut seamana cu Amarone – cele foarte bune se apropie periculos as zice de hlamida regala a celui incoronat, incat recunosc ca, chiar si mie, care la un moment dat m-am putut lauda ca am degustat Amaronele aproape tuturor producatorilor, mi-e greu sa dau un verdict, daca in pahar am Regele sau sosia. Pojega 2019 este un astfel de vin, amplu, superb constituit, cu arome identice si cu acel caracter inselator pe care-l laudam mai sus. (Aproape) singurul detaliu care-l da de gol este anul de recolta – un Amarone acceptabil nu iese pe piata decat dupa minimum patru ani de la reperul de pe eticheta, cum zice legea nescrisa a producatorilor de calitate din aceasta zona. Dar asta ramane intre noi, iar Ripasso Pojega (Classico Superiore DOC) care sigur va va placea, ramane secretul nostru!