Skip to main content
Nu sunt produse in cos!

✅ Vezi recomandarile expertilor pentru Paste

🐰 Vezi toate vinurile la oferta!

Top 5 destinatii pentru pasionatii de vin in 2023

Top 5 destinatii pentru pasionatii de vin in 2023

27.02.2023

Iti planifici mereu vacantele in functie de ce crama sau podgorie de vita-de-vie ai in apropiere? Iti place sa degusti vinurile locale, ba chiar sa-ti si achizitionezi cateva? Crezi ca regiunile viticole au un farmec aparte pe care vrei sa il simti si sa-l explorezi in escapadele tale?

E clar ca trebuie sa afli care sunt cele 5 destinatii de top pentru pasionatii de vin in 2023.

Alto Adige, Italia – cand nordul se intalneste cu sudul



Sursa foto: Shutterstock

In Alpii Italieni, aproape de granita cu Austria si Elvetia, intalnim un fascinant taram al vinului. Alto Adige este binecunoscut pentru contrastele sale, pentru istoria viticola, dar si pentru experienta spectaculoasa pe care o ofera tuturor celor care ii trec pragul.

Bolzano este principalul oras al regiunii, locul din care ar trebui sa iti incepi aceasta aventura. Restaurantele cu stele Michelin, vinurile albe printre care celebre in zona sunt Pinot Grigio si Gewurztraminer, vinurile rosii locale din strugurii autohtoni Schiava si Lagrein, arhitectura austro-ungara si atmosfera italiana – toate fac din Alto Adige o destinatie de neratat in 2023.

Bordeaux – cea mai cunoscuta regiune viticola din lume



Sursa foto: Shutterstock

Stiai ca in fiecare secunda, 20 de sticle de vin din Bordeaux sunt vandute in intreaga lume? Regiunea viticola situata langa Oceanul Atlantic, la 500 km sud-vest de Paris include astazi aproape 6000 de crame si peste 110.000 hectare de podorii de vita-de-vie.  

Cel mai plantat soi este Merlot, iar 86% din totalul de vin produs in Bordeaux este rosu.

Oricat de spectaculoase ar parea aceste statistici, farmecul Bordeaux nu se opreste aici. Gastronomia impresionanta, vinurile rare, istoria locului, cladirile UNESCO si privelistile spectaculoase nu fac decat sa intregeasca si sa explice faima Bordeaux in toata lumea.

Mosel, Germania – regiunea cu cele mai abrupte podgorii de vita-de-vie din lume



Sursa foto: Shutterstock

Aventura este garantata in cea mai veche regiune viticola a Germaniei si asta pentru ca podgoriile de aici sunt unele dintre cele mai abrupte din lume. De altfel, recordul pentru cea mai abrupta podogorie de vita-de-vie din lume este detinut de Calmont, in regiunea Bremm, Mosel.

Daca vei alege aceasta regiune pentru vacanta, trebuie sa stii ca partea intre Trier si Koblenz este cea mai interesanta. Pe langa aventura, saturi pitoresti si privelisti interesante, aici vei putea degusta cele mai bune vinuri Riesling, la care se adauga vinuri realizate din soiurile Elbling si Muller-thurgau. In ultimii ani, in zona a crescut considerabil si productia de vinuri rosii, in special din Pinot Noir.

Citeste si articolul "5 vinuri +90 puncte Robert Parker, recomandate de Unvinpezi.ro

Alta Douro, Portugalia – locul in care gasesti cele mai bune vinuri Porto




Sursa foto: Shutterstock

Portugalia este recunoscuta pentru vinurile sale, in special vinurile Porto, vinuri dulci si rosii. Brazdata de raurile Douro, Corgo, Tua si Savor, regiunea Douro include nu numai podgorii de vita-de-vie (in special in Valea Douro), ci si catedrale si situri UNESCO pe care le poti include in calatoria ta.

Bineinteles, in zona ai si tururi si degustari, regiunea fiind binecunoscuta in special pentru vinurile usoare, in stilul “Bordeaux”, dar si pentru vinurile ceva mai bogate, pastrate in butoaie de stejar. Intreaga regiune viticola Douro a fost inclusa in 2001 in Patrimoniul Mondial UNESCO.

La Rioja, Spania – mixul perfect de vinuri rosii, privelisti spectaculoase si traditii locale



Sursa foto: Shutterstock

Cea mai cunoscuta regiune viticola a Spaniei, cand spunem La Rioja ne gandim automat la vinuri Tempranillo. E adevarat, zona viticola situata in nordul Spaniei a devenit faimoasa pentru acest soi, dar lucrurile nu se opresc aici.

Vinurile, manastirile, o parte a pelerinajului El Camino de Santiago, muzeele dedicate vinurilor, cramele emblematice,  satele traditionale, orasul Lograno – toate fac din La Rioja un taram de neuitat, perfect pentru o destinatie de vacanta.

Astazi, La Rioja este impartita in trei subdiviziuni, si anume Rioja Alta, Rioja Alavesa si Rioja Oriental. Si, chiar daca 90% dintre vinurile produse aici sunt vinuri rosii, in regiune sunt produse si vinuri albe, rose, dulci sau vinuri spumante.

E mult mai usor sa iti alegi urmatoarea destinatie de vacanta atunci cand ai ca pasiune vinul. Nu trebuie decat sa faci un scurt research inainte si sa vezi ce iti doresti sa explorezi in continuare. Pe langa notele olfactive si aromele catifelate ale unora dintre cele mai apreciate vinuri din lume, vei descoperi cu siguranta oameni interesanti, locuri fascinante si povesti care te vor insoti mult timp dupa ce le vei fi aflat.
 

Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...