Skip to main content
Nu sunt produse in cos!

Mic dictionar al termenilor de vin

Mic dictionar al termenilor de vin

07.03.2023

Daca esti pasionat de vinuri si deseori citesti descrierile acestora, trebuie sa fii familiarizat cu termenii specifici acestei “lumi”. Descopera mai jos un mic dictionar al termenilor de vin. E bine sa le stii sensul atat pentru a “intelege” cu adevarat un vin, cat si pentru a face cea mai buna alegere.  

Acid citric - unul dintre cei trei acizi predominanti in vin. Este un acid prezent in mod natural in vin.

Aciditate - unul dintre cele mai importante aspecte ale vinului, oferind acestuia prospetimea si textura crocanta.

Aerare
- lasarea vinului sa respire inainte de consum pentru a-i evidentia aroma, textura si notele, pentru a-l "imblanzi" si pentru a-i scoate in evidenta proprietatile.

A respira
- a expune vinul la oxigen pentru a spori aromele.

Amarone - vin rosu cu un continut mai mare de alcool, din regiunea Veneto, nordul italiei. Fabricat in principal din struguri Corvina, uscati inainte de presare.



Arome (profil aromatic) - substantele care ofera vinului un gust sau miros placut

Bordeaux
- zona din sud-vestul Frantei, considerata una dintre cele mai mari regiuni producatoare de vin din lume.

Botrytis cinerea
(numita si mana nobila) - o ciuperca benefica care ataca boabele de struguri si le ajuta sa se transforme in stafide. Aceasta concentreaza zaharurile si aromele din suc, ducand la unele dintre cele mai apreciate vinuri de desert din lume.

Brix - reperul pentru cantitatea de zahar din sucul de struguri. Indica potentialul de alcool al unui vin.

Buchet - termen folosit in descrierea vinurilor, exprima impresia generala pe care o lasa substantele aromate si mirosul unui vin.

Complex - un vin cu numeroase arome si nuante.

Corp
- senzatie tactila care descrie greutatea si plinatatea vinului in gura. Vinul poate fi usor, mediu sau plin.

Cu corp lejer - un termen de degustare care descrie vinuri usoare si proaspete, cu un continut scazut de alcool.

Cupaj - combinarea a doua sau mai multor vinuri sau musturi pentru a uniformiza parametri de alcool, arome, acitate etc.

Decantare - adaugarea vinului intr-un recipient numit decantor, inainte de servire. Vinul are nevoie de aerare si decantare pentru a-si elibera aromele. 

Denumire – regiune faimoasa pentru productia de vin bun. O indicatie geografica care indica locul in care sunt cultivate strugurii pentru un vin.

CITESTE AICI MAI MULTE DESPRE VINUL ROZE

Denumire de origine protejata
- un regulament european care protejeaza produsele regionale impotriva contrafacerii.

Filoxera
- o insecta microscopica care ucide vita-de-vie atacandu-i radacinile.

Floral - o descriere des folosita pentru vinurile albe cu arome care amintesc de flori.

Gata de baut
- un vin care a suferit suficienta invechire pentru a fi baut.

Maturare - termen care semnifica innobilarea vinului pe parcursul pastrarii.

Miros de pluta
- arome si note nedorite in vin, adesea asociate cu cartonul umed sau pivnitele mucegaite.

Nota - data de gust, sub-tonuri si texturi pe care le simti dupa ce ai degustat un vin. 

Oenologie - "stiinta vinificatiei" sau stiinta care se ocupa cu studiul tuturor aspectelor productiei de vin, de la struguri pana la imbuteliere.

Oenolog - specialistul care se ocupa cu intreg procesul de vinifcare a vinurilor, analizand calitatea strugurilor si a vinului obtinut.

Pamantesc
- descriere folosita pentru vinurile cu arome care amintesc de pamant, ciuperci si alte arome umede, naturale.  

Sampanie - un vin spumant produs in regiunea Champagne din Franta folosind metoda champenoise. Sampania se numeste sampanie doar daca provine din aceasta regiune din Franta.

Terroir - ansamblul conditiilor geografice, de sol, climatice, metodelor de cultura a vitei de vie, soiurilor folosite, metodelor de vinificatie si de maturare a vinului care dau acestuia o specificitate unica.



Tanin - un compus care se gaseste in mod natural in cojile de struguri, samburi si tulpini si care poate da vinului un gust uscat, astringent. Taninurile dau corpolenta si structura unui vin.

Tescovina - amestecul de seminte, pulpa, pielite care ramane dupa presarea strugurilor

Vrana
- dopul folosit pentru a sigila un butoi de vin.

Vin spumant - un tip de vin care devine efervescent printr-o fermentatie secundara in procesul de vinificatie; sampaniile si vinurile spumante pot varia ca stil.

Vin de masa - un tip de vin destinat a fi baut cu mancare. De obicei este usor la gust si are un continut scazut de alcool.

Vin catifelat - vin rosu, cu gust delicat, armonios, cu un bun raport alcool-extracte.

Vin fortificat - un vin caruia i s-a adaugat o bautura alcoolica distilata (de obicei se adauga brandy)

Vinificare
- procesul de fabricare a vinului.

CITESTE SI ARTICOLUL "5 DESTINATII PENTRU PASIONATII DE VIN IN 2023"

Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...