Skip to main content
Nu sunt produse in cos!

✅ Vezi recomandarile expertilor pentru Paste

🐰 Vezi toate vinurile la oferta!

Sarbatori fericite! Revenim cu livrarile din data de 07.05.2024

De la Split sau Magnum până la Salmanazar sau Melchior - care sunt semnificaţiile din spatele denumirilor sticlelor de vin

De la Split sau Magnum până la Salmanazar sau Melchior - care sunt semnificaţiile din spatele denumirilor sticlelor de vin

31.01.2024

Sticla de vin Standard, de 750 ml este cea mai cunoscută, însă ea nu este singura dimensiune de sticlă de vin folosită. Deşi suntem cel mai des familiarizaţi cu Standard, Magnum sau Imperiale, mai sunt încă multe alte sticle de diverse mărimi, fiecare cu cantitatea şi povestea ei.



De la Split la Melchior, citeşte mai jos cele mai interesante detalii din spatele denumirilor sticlelor de vin de diferite cantități şi altfel le vei înţelege istoria.

Piccolo sau Split - 187.5 ml, 0.25 sticlă, 1 porţie



Perfectă pentru o singură persoană, acest tip de sticlă este deseori preferat în industria ospitalităţii, în special pentru vinurile spumante pentru a se elimina risipa şi a se menţine efervescenţa vinului. Nu este recomandată pentru învechire.

Demi sau Half: 375 ml, 0.5 sticlă, 2 porţii



Echivalentul a jumătate dintr-o sticlă de vin standard, această sticlă de vin este perfectă pentru a o împărţi cu partenerul. Folosită în industria ospitalităţii din aceleași considerente ca sticla Split, nu este nici ea potrivită pentru învechire.

Standard: 750 ml, 1 sticlă, 5 porţii



În 1979, ca parte a eforturilor Statelor Unite ale Americii de a trece la sistemul metric, a apărut regula că sticlele de vin să conţină 750 ml. Deloc surprinzător, această cantitate a devenit rapid standardul în toată lumea.

CITESTE SI ARTICOLUL "CELE MAI VANDUTE VINURI ALE ANULUI, DESEMNATE DE UNVINPEZI.RO"


Magnum: 1.5 L, 2 sticle, 10 porţii



Echivalentul a 2 sticle de vin standard, acest tip de sticlă este deseori folosit pentru vinuri potrivite pentru învechire din regiunile Champagne, Bordeaux sau Burgundia.  

Şi pe Unvinpezi.ro ai câteva vinuri Magnum spectaculoase şi apreciate, toate de la crame româneşti.

Double Magnum sau Jeroboam: 3 L, 4 sticle, 20 porţii



Aceste sticle mai sunt numite şi “Jeroboam” după regele biblic, dacă vinul este din regiunea Champagne. Dacă nu, referinţa este de "Double Magnum". Sunt dificil de servit şi depozitat, dar impresionante la petreceri şi potrivite şi pentru vinurile care merită să fie învechite.

Jeroboam sau Rehoboam: 4.5 L, 6 sticle, 30 porţii



Dacă vinul dintr-o astfel de sticlă este sec, este numit “Jeroboam”. Dacă vinul este din Champagne, este numit “Rehoboam”, un alt rege din Biblie.

Imperiale sau Methuselah: 6 L, 8 sticle, 40 porţii



Aceste sticle impresionante însumează 6 litri de vin sau 8 sticle de vin standard. Sunt folosite în special pentru şampanie (atunci sunt numite Methuselah, numele celui mai bătrân rege biblic) şi pentru unele vinuri din Bordeaux (Imperiale).

Salmanazar: 9 L, 12 sticle, 60 de porţii



Numit după regele asirian Salmanazar, acest tip de sticlă impresionantă însumează 9 litri de vin.

CITESTE SI ARTICOLUL "6 VINURI CU CARE MERGI LA SIGUR, RECOMANDATE DE EXPERTII UNVINPEZI.RO"


Balthazar: 12 L, 16 sticle, 80 de porţii



Această sticlă de vin enormă este numită după unul dintre cei Trei Magi de la Răsărit şi este echivalentul a 16 sticle de vin standard.

Nebuchadnezzar: 15 L, 20 sticle, 100 de porţii



Singurele vinuri care ar putea fi îmbuteliate în astfel de sticle numite după un rege babilonian sunt şampaniile prestigioase sau unele vinuri de Bordeaux.

Melchior: 18 L, 24 sticle, 120 porţii



Numită după cel mai bătrân mag dintre cei Trei Magi de la Răsărit, sticla de vin Melchior este înalta de 1 metru şi cântăreşte aproximativ 40 kg.

Aşadar, de acum, fie că alegi o sticlă de vin Standard, fie că bei un pahar de vin dintr-o spectaculoasă sticlă Jeroboam, Imperiale sau Melchior, de acum altfel le vei simţi savoarea ştiindu-le povestea.

Indiferent de cantitate sau mărime, descoperă selecția de vinuri Unvinpezi.ro, vinuri excelente, la preţuri avantajoase!

Unvinpezi.ro este site-ul pasionaţilor de vin, care oferă o selecţie impresionantă de peste 500 de etichete atent alese de experţi. În fiecare zi, pe site este listată oferta zilei, vinul zilei cu cel mai bun preţ din online-ul românesc.

Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...