
MAESTOSO BURGUND MARE BARRIQUE 2019 Crama Dealul Dorului
- SEC
- ROSU
- LINISTIT
- 750ML
- 14%
- ROMANIA

Poza cu caracter informativ
Crama Dealul Dorului produce vinuri rosii, albe si rose in regiunea Banat-Silagiu, vinurile sale fiind unele dintre cele mai premiate la concursurile din domeniu. Recomandarea noastra de astazi, Maestoso New Edition, Vintage 2019 - Burgund Mare este un vin obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, un soi raspandit mai ales in Austria si Ungaria, dar care, iata, poate fi regasit in varianta romaneasca si in Banat. Vinul este rosu intens, cu arome de aronia, visine si fine tente de baric. Degustati-l la 12-15 grade Celsius, alaturi de preparate din carne de pui, rata, vanat, porc sau mancaruri vegetariene mai consistente.
Crama Dealul Dorului produce vinuri rosii, albe si rose in regiunea Banat-Silagiu, vinurile sale fiind unele dintre cele mai premiate la concursurile din domeniu. Recomandarea noastra de astazi, Maestoso New Edition, Vintage 2019 - Burgund Mare este un vin obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, un soi raspandit mai ales in Austria si Ungaria, dar care, iata, poate fi regasit in varianta romaneasca si in Banat. Vinul este rosu intens, cu arome de aronia, visine si fine tente de baric. Degustati-l la 12-15 grade Celsius, alaturi de preparate din carne de pui, rata, vanat, porc sau mancaruri vegetariene mai consistente.
-
De fiecare data cand ma intalnesc cu un vin dintr-un soi mai putin obisnuit, ma bucur ca un copil (unul care are voie sa bea, evident)! Nu sunt multe etichete de Burgund Mare pe care sa le fi degustat, si dintre acelea, putine cate au fost, nu toate m-au impresionat in mod placut. Poate fiindca strugurele nu are potentialul extractiv al soiurilor nobile, poate din cauza ca acest Pinot Noir al Estului, dupa cum este supranumit soiul, cunoscut iubitorilor de vin rosu sub denumirea sa germanica de Blaufrankisch are toane, sensibilitati la coacere si predispozitii la boli ca orice strugure gingas, cum zic vinificatorii - si lista hibelor sale existente sau inchipuite poate sa continue aproape la nesfarsit. Dar, si cand iese bine, atunci iese festival! Maestoso, vinul de azi al Cramei Dealul Dorului, este, dupa experienta mea, cel mai bun Burgund Mare facut in ultimii ani in Romania (mi-a ramas in memoria afectiva alaturi de Kekfrankos-ul din acelasi an facut de Balla Geza la Minis). Un vin elegant, bine structurat, cu temperament vioi si nuante subtile de compoturi si fructe rosii ingemanate cu vanilie si condiment, lemn bine integrat si acea placuta iluzie de dulce data de continutul gliceric ridicat, dovada unei coaceri foarte bune si a maturarii ideale a strugurilor in vie. Mi-a placut foarte mult, de aceea il recomand cu caldura, mai ales ca e o pasare rara si din alt punct de vedere: un prieten de la Crama mi-a dezvaluit ca din recolta anului 2019 nu s-au facut decat 2500 de sticle, asa ca azi ii sfatuiesc pe administratorii site-ului Un vin pe zi sa dea doar cate o sticla la fiecare comanda, sa ajunga la toti!
-
Acest Burgund Mare nu este neaparat un vin facut sa intre in registrul personal de preferinte stilistice dar, cu toate astea, are anumite virtuti ce nu pot fi trecute cu vederea. Evident, influenta baricului este destul de prezenta la nivel olfactiv, cu note de vanilie si condimente. Acestea sunt completate de fructe rosii si negre, plus anumite senzatii care mi-au amintit de un lichior de cirese amare. Gustativ, vinul afiseaza o textura placuta, oarecum suava si destul de supla. Aciditate buna si final mediu, care se duce in directia ciocolatei amarui. Per total, un vin interesant.
-
Gama Maestoso a Cramei Dealul Dorului, crama aflata in Banat, undeva intre Buzias si Silagiu, nu este de ieri de azi pe piata. Insa aceasta eticheta intunecata, sobra, marcheaza o noua editie, o relansare. Produs 100% din burgund mare, vinul pastreaza aceasta sobrietate print-o culoare profunda, opaca, cu margini rubinii. Nasul intens, cu usoare note vegete, se deschide treptat cu arome de fructe rosii acrisoare si tuse discrete de vanilie si ciocolata. Gustul continua pe aceeasi linie aromatica careia i se adauga senzatia usor aspra, prafoasa, a taninilor si aciditatea pe masura unui corp generos. Post gustul mediu-lung incheie placut aceasta scurta calatorie senzoriala.