Ce vin alegi pentru preparatele la grătar? Sfaturi de la experții Unvinpezi.ro

28.04.2025
A sosit, în sfârșit, sezonul grătarelor în aer liber, al poveștilor spuse în jurul jarului și al paharelor înălțate între prieteni. Dacă ai grătarul încins și invitații pregătiți, dar încă te întrebi ce vinuri să alegi pentru a însoți perfect preparatele, te ajutăm noi! Mai jos găsești un ghid rapid pentru asocieri reușite, împreună cu câteva recomandări de vinuri excepționale din selecția Unvinpezi.ro.
Vinuri roșii, pline de caracter, pentru preparatele din carne roșie
Carnea roșie și vinul roșu sunt o combinație clasică și perfect echilibrată. Grăsimile și aromele puternice ale cărnii temperează taninurile vinului, în timp ce vinul intensifică savoarea și scoate în evidență condimentele folosite la gătit. Pentru un pairing reușit, poți alege un Tempranillo, un Sangiovese, un Chianti sau un Shiraz — dar desigur, opțiunile nu se opresc aici!
De exemplu, poți alege Cubardi Primitivo 2022 sau Aguaribay Malbec 2020.
Vinuri albe seci, roze-uri mai corpolente sau roșii mai lejere pentru preparatele din carne de porc
Cel mai adesea, la grătar pregătim cotlete, ceafă sau coaste de porc, savurate alături de diverse sosuri aromate. Carnea de porc are o textură mai fermă decât cea de pasăre, iar alegerea vinului potrivit depinde mult de particularitățile preparatului. Un vin bine ales va echilibra atât gustul cărnii, cât și aromele sosurilor.
Dacă, de exemplu, gătești o carne de porc mai slabă, un vin alb intens, precum Chardonnay sau Sauvignon Blanc, ar fi ideal. Pentru coastele de porc sau alte preparate mai bogate, îți recomandăm un roze sec sau un vin roșu mai lejer, care să nu acopere savoarea cărnii.
Pentru preparatele la grătar din carne de porc poți pune pe listă La Migdali Chardonnay 2023, Rutini Chardonnay 2022 sau Vigneron Pinot Noir Bio 2018.
Vinuri variate, în funcție de peștele ales
Grătarul de 1 Mai poate include nu doar fripturi, ci și preparate din pește, iar în acest caz, vinul potrivit se alege în funcție de tipul de pește. Astfel, pentru peștii albi și mai ușori, precum păstrăvul, dorada sau bibanul, este recomandat să alegi vinuri albe seci.
Pentru peștii mai grași, cum ar fi calcanul sau crapul, îți recomandăm un vin alb mai intens și mai corpolent, precum Feteasca Regală, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.
Somonul, cu o textură mai fermă și un conținut mai ridicat de grăsime, se potrivește perfect atât cu vinurile albe seci și corpolente — ca cele menționate mai sus — cât și cu vinuri roze seci.
Dacă până acum, în cazul peștelui, am asociat vinuri albe sau roze, tonul face excepție. Acesta este considerat un pește cu carne roșie, așa că se potrivește cel mai bine cu un vin roșu sec, mai lejer, sau cu un vin roze sec.
În funcție de situație, pentru pește poți alege Jelna Amprenta Transilvaniei Sauvignon Blanc 2024 sau Rapaura Sauvignon Blanc Classic 2023.
Vinuri albe și roze pentru preparatele la grătar din carne de pui
Pentru carnea de pui, este recomandat să alegi vinuri care nu încarcă gustul, ci pun în valoare aromele preparatului și ale condimentelor folosite. Tocmai de aceea, pentru puiul la grătar sunt ideale vinurile albe și roze seci, precum Feteasca Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer sau White Zinfandel.
Experții Unvinpezi.ro îți recomandă Cuvee Alexis 2024, Prince Mircea Cuvee D'Excellence 2024 sau Iordache 2024.
De 1 Mai sărbătorește cu vinuri excelente la prețuri speciale
Descoperă ofertele noastre la peste 300 de etichete selecționate de experții în vinuri și o colecție rafinată de băuturi spirtoase. Dacă ești membru în Club, beneficiezi de avantaje exclusive: extra reduceri și livrare gratuită la orice comandă. Iar dacă nu faci încă parte din Club, acum e momentul perfect să te alături și să primești un pachet cadou cu 4 sticle de vin premium, ales special pentru tine!