Provenind din sectorul finantelor, am avut ocazia in decursul timpului sa intalnesc cateva vinuri care m-au impresionat in mod special si care mi-au deschis apetitul pentru aceasta pasiune. Autodidact, am inceput sa ma documentez citind numeroase carti despre vin, sa particip la targuri internationale de vin din Europa si sa vizitez multe crame celebre din Franta, Italia, Spania, Grecia si Romania. Din aceasta pasiune s-a nascut blogul si jurnalul meu online: From Grapes to Wine, unde se regasesc toate impresiile mele despre vinurile degustate si despre cramele vizitate. Sunt un colaborator constant al revistei Vinul.ro, cu articole si recomandari de vin lunare, avand de asemenea aparitii in diferite alte reviste si ziare din tara. In aceasta calatorie senzoriala am descoperit ca majoritatea creatorilor acestor vinuri, oameni perfectionisti si extrem de pasionati de munca lor, sunt persoane la fel de interesante ca si vinul pe care-l produc. Placerea de a savura un vin este si mai mare cand te bucuri de compania creatorului sau, afland direct povestea fiecarui an si vin in parte.
Va invit sa descoperim vinul impreuna.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un clasic al Cramei Lacerta, Cuvee X are un nas intens in care predomina aromele de fructe galbene dulci, pere si ananas, iar pe masura ce sta in pahar intre inghitituri aduce izuri de florale si de vanilie. In gust are concentratie buna iar aciditatea ii confera prospetime.
Un exemplar reusit de Vino Nobile de culoare rubinie inchisa. Profilul aromatic dezvaluie o intensitate buna a aromelor de fructe negre si rosii, cu tente de tabac si condimente. Corpolenta medie, cu tanin domol ce-l recomanda pentru consum acum. Un vin care are nevoie de asociere cu mancare.
Noul rose 2014 din gama Sole reconfirma stilul consacrat al Cramelor Recas. Este proaspat si intens, avand deopotriva note dulci de bomboane si fructe mici rosii de padure, cu note citrice de grapefruit si coaja de portocala. Tonic si proaspat.
Culoarea este frumoasa, inchisa si purpurie. Nasul este de intensitate medie, evoluat, cu note bogate de cafea, mure, scortisoara si cuisoare. In gust este deja placut de baut, cu tanin bine slefuit si destul de moale pentru un Cabernet Sauvignon pur (potentialul de invechire sta sub semnul intrebarii), cu arome de afine, mure si visine suculente care te duc cu gandul catre Lumea Noua. Final mediu, cu note dominante de scortisoara. Este pretabil pentru a fi baut inca de acum fara neaparat o decantare prealabila.
Un vin tanar de culoare rosie rubinie deschisa cu reflexii violet deschis. Nasul este cel al unui vin foarte tanar, aromele sunt cele primare de fructe rosii intense: capsuni, zmeura si tente discrete de cafea. In gust se simt aceleasi arome de fructe rosii proaspete, vinul beneficiaza de o aciditate foarte vie care-l face usor de baut. Final mediu cu iz de ceai negru. Un vin placut si usor de baut.
Culoare visinie inchisa cu reflexii purpurii. Desi avem un vin tanar, nasul este foarte bine dezvoltat, combinand aromele de fructe de padure, cu cele de visina, lemn dulce, seminte de fenel mentolate si cafea. Corpolenta medie spre plina, cu o structura bine conturata, echilibrat, cu aromele din spectrul olfactiv oglindindu-se bine si pe palatin. Senzatia mentolata de fenel si cea de bob verde de cafea aduc o prospetime foarte placuta. Postgust mediu spre lung, primeaza aromele amarui de cafea ce dureaza. Un vin construit pe acelasi tipar al vinificatorului Oliver Bauer, care urmareste sa creeze vinuri interesante, cu potential de evolutie la sticla, dar in acelasi timp usor de baut si de savurat alaturi de preparate culinare.
Un vin cu arome intense, de culoare galben aurie deschisa, cu arome ce amintesc de citrice, prune albe si fan cosit. In gust este rotund, echilibrat si viu, cu un plus dat de corpolenta medie spre plina. Finalul merge pe aceeasi linie de proaspat prin notele usor amarui de citrice si grapefruit.
Culoarea este galben-verzui, in timp ce la nivelul nasului profilul aromatic este extrem de bine conturat si intens. Aromele de trandafiri, piersici si flori de vita de vie te cuceresc imediat. Aciditatea vie ii da o tusa tonica si-l face un vin ideal pentru caldurile de afara.
Culoarea este galben deschis cu reflexii verzui. Arome intense de citrice, samburi de fruct, pepene galben si fan cosit. Un vin plin, in care notele de citrice predomina si ofera prospetime, cu un final ce aminteste de grapefruit.
Culoarea este galben deschis cu reflexii verzui. Arome intense de citrice, samburi de fruct, pepene galben si fan cosit. Un vin plin, in care notele de citrice predomina si ofera prospetime, cu un final ce aminteste de grapefruit.
Unul dintre putinele vinuri romanesti cu vechime. La deschidere e inchis si are nevoie de minim 3 h de aerare in sticla pentru a deveni expresiv. Are un buchet frumos ce imbina aromele tertiare de piele, vanat pus la fezandat si tabac, cu cele primare de fructe rosii proaspete: zmeura, cirese si visine. In gust este suplu si elegant, cu taninuri rotunjite ce confera textura. Echilibrat si placut, finalul este mediu si proaspat.
Culoare galben pal. Un nas care se dezvolta si creste in intensitate cu putina aerare si devine mai expresiv pe masura ce vinul se incalzeste in pahar. Baut la o temperatura prea scazuta nu-si etaleaza intreaga paleta aromatica, deci atentie la temperatura de servire. Aromele de vanilie, banane, pere si citrice se imbina placut cu tente usor minerale si cele de fum. Un vin cu corpolenta plina si aciditate medie, dar placuta, bogat in gura, din nou aromele citrice se intrepatrund frumos cu cele minerale, iar finalul este mediu, cu un postgust revigorant, usor amarui, ce aminteste de grapefruit. Un vin placut, chiar elegant, bine pus in evidenta de aciditatea buna. Vinul beneficiaza daca este servit din pahare mai mari, cu gura mai larga, asemanatoare celor pentru vinuri rosii, ce dau posibilitatea unei aerari mai bune. Un vin ce merge asociat la peste sau carne alba cu sosuri albe mai bogate.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...