Valentin Ceafalau

Pasionat de vinuri

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau
  • ALIRA CHAMPAGNE J....WineRo ALIRA CHAMPAGNE  J. DE TELMONT 11 martie 2019

    Probabil primul experiment de acest fel din Romania (asocierea dintre un producator roman si unul din Champagne), pare unul cat se poate de natural, daca luam in considerare faptul ca in ADN-ul Alira/WineRo gasim si gene frantuzesti. Alira Champagne J. De Telmont este o creatie ce mizeaza in acelasi timp atat pe prospetime, cat si pe un stil mai sobru. Aromele intense si foarte bine conturate scot in evidenta note de drojdii, de miez de paine, coaja de lamaie si ciuperci. Perlajul, format din bule fine si delicate, confera cremozitate gustului, amplificand senzatiile de mere si caise verzi. Are o textura usor granulata, minerala si o aciditate vie, clara. Postgustul evolueaza pe aceeasi arie sobra, tonica, dezvelind impresii puternice de migdale si coaja de lamaie.

  • DAGON CLAN HAR ROZE...Dagon Winery DAGON CLAN HAR ROZE 2017 04 martie 2019

    Foarte interesant la acest rose, cu o culoare clasica (foaie de ceapa) este modul in care reuseste sa isi puna in valoare aromele printr-un mic artificiu, o usoara efervescenta, care isi face simtita prezenta inclusiv la nivel olfactiv. Este intens, placut, cu impresii olfactive ce amintesc de piersici si grapefruit, echilibrate de tente tonice, vegetale. Gustul pleaca usor dulceag, aducand a rahat turcesc si rodie, dupa care rolul principal este preluat de senzatia de efervescenta. Aceasta, nu numai ca amplifica tonurile aromatice, dar in acelasi timp, substituie aciditatea medie, dand postgustului lungime, dar si o valenta mai calda, solara.

  • ENIRA GRANDE CUVEE 2015Bessa Valley ENIRA GRANDE CUVEE 2015 02 martie 2019

    De la intensitatea aromatica resimtita la primul contact, structura carnoasa, pana la dimensiunea postgustului, Bessa Valley Grande Cuvee 2015 transmite intentiile producatorului de a pune sablonul “Bordeaux” pe ceea ce ofera terroir-ul din sudul Bulgariei. Rezultatul este unul spectaculos! Aromele sale puternice, calde, aproape solare, sunt “colorate” de impresii de fructe negre de padure si prune uscate, ce stau intr-un bun echilibru cu tentele de nuca si lemn de stejar. Gustativ, pleaca delicat si rotund, dupa care se dezlantuie si isi elibereaza taninurile energice, in valuri tonic-condimentate. Este suculent, carnos, cu o eleganta de invidiat. Finalul lung, amplu, este “incarcat” cu tente de trufa de ciocolata, visine amarui si condimente.

  • INDIVIDO RARA...Chateau Vartely INDIVIDO RARA NEAGRA, MALBEC, SYRAH 2016 26 februarie 2019

    Un vin surprinzator, cu o “distributie” exotica, cu “actori” ce interpreteaza in parte pasaje diferite, insa care,pusi la un loc, reusesc sa construiasca un tot interesant. Este placut de la primul contact, pana la ultima tresarire a postgustului, pariind pe fruct, ca principal mod de exprimare. De la visine negre, cirese amarui si prune uscate, pana la fructe de padure si smochine. Gustul este suculent si foarte bine reprezentat, creionat cu ajutorul unor taninuri zvelte si a unei aciditati ce aminteste de aceleasi visine amarui. Alcoolul este livrat cu moderatie, doar cat sa-i confere o tenta condimentata si calda, ce pune in valoare tentele fructate. Curge usor si se bea cu incredere, dar nu uita sa lase in urma sa un postgust cald, fructat, placut, cu impresii tonic-vegetale.

  • CUARTZ BRUTCrama Girboiu CUARTZ BRUT 25 februarie 2019

    De obicei, un spumant obtinut prin metoda Charmat are ca principal rol acela de a te binedispune, prin aromele sale joviale, estival-florale, de a te racori cu ajutorul prospetimii sale si de a fi prietenos. Cuartz Brut implineste aceste criterii, punctand la capitolul prospetime, dar totodata etaleaza si unele tente mai dulci, care adauga un plus de culoare in peisajul aromatico-gustativ si asa destul de viu. Perlajul sau este liniar, destul de catifelat, indeplinind si rolul de potentiator aromatic, dar si amplificator al unor note mai tonice. Gustul se exprima cu ajutorul unor impresii de fructe galbene coapte, asezonate cu tente de flori albe si de alune prajite.Toata constructia aromatico-gustativa se bazeaza si pe o aciditate buna, usor tonica, care se exprima evident si in postgustul lung si revigorant.

  • BACANTA FETEASCA...Crama Girboiu BACANTA FETEASCA NEAGRA 2015 23 februarie 2019

    Un vin bine construit, ce se exprima in tonuri si “culori” sobre, serioase! De fapt, aceasta seriozitate aromatica pare sa fie rezultatul “tratamentului” cu lemn de stejar prin care vinul a trecut, ce a adus alaturi de notele de fructe negre si prune uscate, impresii destul de accentuate de fum, pudra de cacao, condimente si piele tabacita. Este suculent, cu taninuri foarte bine reprezentate, aproape granulate, dar care sunt echilibrate de o aciditate de visine amarui. Printre tonurile de fructe negre, din cand in cand isi face simtita prezenta si cate o nota de cocos. Postgustul este lung si fructat, concentrat, dar parca si un pic “incordat”, expunand alaturi de fructe rosii si niste arome condimentat-piperate.

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2017 - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2018 Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.