Valentin Ceafalau

Pasionat de vinuri

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau
  • ALIRA ROSE 2018WineRo ALIRA ROSE 2018 15 aprilie 2019

    Culoarea stralucitoare, rose foaie de ceapa, ii “tradeaza” intentiile fructate, care mai apoi sunt confirmate din plin de aromele intense, pline si concentrate, de capsune si zmeura, pe care le scoate la inaintare. O impresie tonica, de coaja de grapefruit, isi face loc printre tonurile fructate, aducand cu sine un plus de eleganta. Gustul pleaca cu o impresie sprintara, efervescenta, ce face vinul sa puncteze la capitolul prospetime. Aciditatea suculenta sta in bun echilibru alaturi de tentele fructate, in postgust alaturi de suculenta aparand si o tenta tonica, energica.

  • SMERENIE 2016Crama Oprisor SMERENIE 2016 10 aprilie 2019

    Smerenie este unul dintre vinurile au contribuit la conturarea segmentului superpremium in Romania, fiecare recolta aparuta pe piata reusind sa mentina nivelul de calitate impus la aparitie. Chiar daca este pe piata de mai bine de 10 ani, combinatia de soiuri (Pinot Noir, Shiraz si Dornfelder) pare la fel de exotica ca la debut. Din punct de vedere aromatic, este foarte intens, etaland o combinatie de arome precisa. Tonurile aromatice armonioase, care se etaleaza treptat, la inceput cu impresii de violete, cutie de lemn si ciuperci, iar apoi se inunda de tuse puternice de fructe rosii de padure si visine amarui. Gustul, la randul sau, se desface ingrijit si patrunzator in note catifelate de visine, fructe confiate, lemn si piele. Are o eleganta structurala aparte, conferita de echilibrul dintre taninurile delicate si aciditatea suculenta. Alcoolul este bine integrat in corp, iar postgustul intens aduce tonuri de caramel, fructe rosii si piele.

  • PRINCE MATEI 2012Vinarte PRINCE MATEI 2012 02 aprilie 2019

    Cu toate ca este 2012, poti spune despre recolta in discutie a vinului Prince Matei ca este inca tanara. Si asta pentru ca acest vin are un potential de evolutie fantastic! In plus, intruneste toate calitatile pentru a fi numit un vin mare: are complexitate aromatica, amplitudine, structura impunatoare, echilibru si, nu in ultimul rand, eleganta. Aromele sale dense sunt livrate in straturi, cu o “avangarda” de dulceata de visine amarui si coacaze negre, urmata indeaproape de o avalansa de tonuri coplesitoare de ciocolata amaruie, frunza de tabac si cutie de lemn. Gustul este catifelat, bine structurat si suculent, cu o aciditate ce aminteste de aceleasi visine amarui prezente la capitolul olfactiv. Taninurile energice si ferme contribuie la sustinerea parcursului gustativ, dand vinului consistenta. Postgustul este extrem de bine conturat, se dezvolta progresiv, pastrandu-si intensitatea la aceleasi cote o lunga perioada, tentele condimentat-acoolice, calde, contribuind la amplificarea impresiilor fructate. Prince Matei este unul dintre vinurile simbol ale vitiniculturii romanesti, iar prezenta sa pe lista de degustare a oricarui pasionat de la noi ar trebui sa fie una obligatorie!

  • JELNA PINOT NOIR...Jelna JELNA PINOT NOIR ROSE WILD YEAST 2018 28 martie 2019

    Dupa ce si-a demonstrat aptitudinile cu soiul Pinot noir, tanarul vinificator Darius Pripon intra si pe segmentul rose-urilor si o face in stil mare! Inca de la primul contact, Pinot Noir Rose Jelna 2018 te loveste cu un val impresionant de arome de fructe rosii si flori albe, de la zmeura si capsune pana la iasomie si flori de cires. Gustul este echilibrat, suculent, cu o aciditate vie si energica, ce te determina sa iti treci limba peste buze dupa fiecare inghititura. Are parca ceva salbatic, crud, insa este atat de bine invelit in fruct, incat pare cat se poate de natural. Notele de zmeura revin ca un laitmotiv, rezonand pana la ultimele ”ecouri” ale postgustului colorat, lung, racoritor! Daca ti-e foarte dor de vara si nu o mai poti astepta, iti poti turna un pahar din acest rose si problema e ca si rezolvata! Si daca nu se rezolva in totalitate, ai garantia ca, dupa o sticla, macar nu iti mai pasa! 

  • SOARE 2016Vinarte SOARE 2016 27 martie 2019

    Cabernet Sauvignon Soare 2016 etaleaza o expresia aromatico-gustativa clasica, eleganta, cu o buna intensitate si complexitate, inscriindu-se astfel pe aceeasi linie trasata de recoltele anterioare. Aromatic, emana forta si elibereaza in valuri tonuri exotice de cuisoare si scortisoara, de fructe negre de padure, in special coacaze negre si mure, toate invelite in senzatii de ciocolata amaruie. Gustul este catifelat, cu un echilibru impecabil intre taninurile atletice si aciditatea de visine amarui, reusind sa fie in acelasi timp proaspat, bine conturat si suculent, dar si elegant, sobru. Postgustul are o rezonanta fructata, care este foarte bine accentuata de notele condimentat-glicerice si de o tenta tonica.

  • NEDEEA 2017Vinarte NEDEEA 2017 13 martie 2019

    Chiar daca are nevoie de un pic de timp pentru a-si elibera aromele, Nedeea 2017 reuseste sa transmita cat se poate de clar intentiile! Probabil primul asamblaj de soiuri rosii autohton isi expune aromele clar si raspicat, de data aceasta parca cu un plus de sobrietate si eleganta comparativ cu recoltele anterioare. Alaturi de tentele concentrate de gemuri de prune si visine amarui, aduce niste impresii vegetale, de ardei verde, dar si niste tonuri de condimente uscate si cacao, care dau greutate. Gustul, in prima parte catifelat si parca usor “retinut”, isi incordeaza taninurile in partea finala, dezvoltand un postgust lung, cald si sustinut, cu o constructie aromatica realizata pe aceeasi secventa: gemuri, tente vegetale si condimente. Aciditatea se exprima in tonuri verzi, crude, conferind vinului o tenta tonic-amaruie.

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2017 - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2018 Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.