Valentin Ceafalau

Pasionat de vinuri

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau
  • EPICENTRUM MUSCAT...Crama Girboiu EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2017 19 aprilie 2019

    Vinurile din gama Epicentrum au o nota comuna, caracterizata cumva de amestecul de arome fructate de mere verzi cu note minerale-prafoase, colorate din cand in cand cu tente florale, de petale uscate. Epicentrum Muscat Ottonel & Aligote (2017) parca nu se abate de la aceasta reteta aromatica, una simplista, dar care are foarte multi fani. Gustul pleaca efervescent, dulceag-fructat, insa dupa un timp aciditatea de caise verzi ia prim-planul, parasind “scena” abia pe final, fiind inlocuita de catre tente aprinse, condimentat alcoolice. Epicentrum Muscat Ottonel & Aligote (2017) se adreseaza in special iubitorilor de vinuri directe, crocante, dar mai ales celor nostalgici, doritori de combinatii parfumat / acid / usor de baut.

  • SFANTUL GHEORGHE 2017Crama Oprisor SFANTUL GHEORGHE 2017 18 aprilie 2019

    Cu toate ca la primul contact pare foarte sobru, dupa o perioada se relaxeaza si permite unor note de frunze de tabac, cafea si condimente uscate sa-l creioneze aromatic. Nu ramane dator nici la capitolul “fructe rosii”, acestea aparand dupa un timp sub forma unor tonuri ce amintesc de coacazele negre si de gemul de prune. Atacul se lanseaza cu o impresie dulceaga, dupa care vinul se echilibreaza cu ajutorul unei aciditati suculente de visine amarui, ce evolueaza pe o structura de taninuri granulate si energice. Aduce in discutie inclusiv arome de ciocolata amaruie, care se intrepatrund cu niste senzatii de mure si visine. Pe final, vinul este in acelasi timp suculent, fructat si tonic, cu un postgust lung, dar care lasa sa se intrevada semnele unei tinereti energice.

  • ELEGANZA 2016WineRo ELEGANZA 2016 17 aprilie 2019

    Este un vin de desert ce va pune cu siguranta zambet de satisfactie pe chipul multora dintre cei care il vor incerca. Are de partea sa o multitudine de atuuri: este complex, intens, bine structurat, elegant! Continutul de zaharuri este bine dozat, jucand atat rolul de amplificator aromatic, cat si pe cel de element de echilibru pentru taninuri. Olfactiv, serveste (cum altfel?) secvente aromatice dulci, de la cele de gemuri de prune si dulceturi de visine, pana la cele de ciocolata si coacaze negre, care vin la pachet si cu note de mentol, alune prajite si cuisoare. La randul sau, gustul suculent si bine slefuit respecta fidel sablonul aromatic olfactiv, punand accent pe dulceata de visine. Un aspect important legat de acest vin este acela ca in postgust nu devine obositor (pacat de care se fac vinovate multe vinuri cu rest de zahar), reusind sa lase o impresie de prospetime, fructat-condimentata.

  • INCANTATION 2016Dealu Mare - Urlati INCANTATION 2016 17 aprilie 2019

    Are o usurinta in exprimare ce il face sa para extrem de prietenos, usor de inteles! Este intens aromatic, etaland atat arome specifice Fetestii, prune uscate, visine coapte, cat si tente vegetale din spectrul aromatic al Cabernetului. Toate acestea par dominate de o tenta vesela de zahar vanilat, ce il rotunjeste. Gustul este carnos, placut, cu taninuri prezente, dar bine “imbracate” de notele fructate si cu o aciditate suculenta. Postgustul este fructat si usor condimentat, cu o rezonanta lunga si lejera, ce te indeamna la inca o gura. Probabil ca intentiile au fost acelea de a crea un vin sobru, serios, nu stiu! Rezultatul, insa, are in el ceva cald, familiar, care reuseste sa placa fara sa faca prea mari eforturi.

  • ZANA PURPURIE 2017Domeniul Muntean ZANA PURPURIE 2017 16 aprilie 2019

    La inceput “Zana” este usor timida, insa, dupa un timp, se “relaxeaza” si isi etaleaza “farmecele” cat se poate de direct, sub forma unor arome de coacaze negre si afine, bine conturate cu ajutorul unor tente de cocos, vanilie si lemn dulce. Gustul porneste dulceag, catifelat, cu multe fructe rosii, zemoase, dupa care vireaza catre o expresie mai energica, construita cu ajutorul unor taninuri “batoase” si cu ajutorul aciditatii de visine amarui si de masline. Postgustul isi urmeaza cursul cat se poate de natural, cald si condimentat, lasand in urma sa un damf de gemuri si fructe negre. Datorita celor doua moduri de exprimare - una catifelata si rotunda, apartinand primei parti a gustului, si ce-a dea doua a postgustului sustinut si aprins -, acest Cabernet Sauvignon de Dealu Mare are toate sansele sa puncteze la capitolul popularitate in preferintele multor consumatori.

  • NEGRU DE DRAGASANI 2017Vitis Metamorfosis NEGRU DE DRAGASANI 2017 16 aprilie 2019

    Interpretarea Vitis Metamorphosis a soiului Negru de Dragasani este una solara, ce emana multa caldura, insa o face intr-un mod extrem de elegant. Olfactiv, vinul este intens si concentrat, cu tente de fructe negre de padure, tabac si piele, “colorate” pe un fundal de piper zdrobit. Notele calde, aprins-alcoolice, accentueaza tonurile fructate, conferindu-le profunzime si consistenta. Gustul are un start dulceag-gliceric, catifelat, dupa care aduce tente de fructe rosii coapte, cu o aciditate de visine din visinata si cafea, plus notele de piper zdrobit, ce revin ca un laitmotiv. Un vin sobru, cu forta, dar care se impune prin eleganta, fara sa “bruscheze”. Taninurile se exprima cu o astringenta de samburi de rodie, contribuind la structura acestui vin interesant. “Epilogul” exprimarii gustative a acestui vin apartine unei expresii condimentate, ce da lungime postgustului de fruct rosu si cafea.

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2017 - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2018 Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.