Valentin Ceafalau

Pasionat de vinuri

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau
  • RIESLING DE RIN...Villa Vinea RIESLING DE RIN SELECTION 2017 03 august 2019

    Prima impresie ce sare din pahar si, totodata, cea care orchestreaza structura aromatica a acestui vin este cea care ii confera si tipicitate: nota de kerosen sau benzina. Este atat de evidenta, incat in prima faza domina “compozitia aromatica”, insa la foarte scurt timp permite aromelor de flori de salcam, de miere si coaja de lamaie sa isi “sustina replicile”. Gustul pastreaza o linie constanta, cu o aciditate sustinuta si foarte precisa, dar care emana o oarecare seriozitate. Este crocant si crud, amintind de merele padurete, de carceii de vita si de lamaile verzi. In postgustul placut si elegant, reapar tentele de miere ce invelesc si “inveselesc” tentele citric vegetale.

  • C'EST SOIR -...Crama Hermeziu C'EST SOIR - BUSUIOACA DE BOHOTIN SEC 2018 29 iulie 2019

    Un vin interesant, care poate fi pe placul unei categorii foarte mari de consumatori deoarece transpune in acelasi “tablou” o structura aromatic exotica, alaturi de o aciditate mineral-vegetala. Aromele sale intense, vesele si bine reprezentate, amintesc de cele ale petalelor de trandafir, ale piersicilor coapte si ananasului, incadrate de tente de condimente si ierburi uscate. Gustul demareaza cu o usoara efervescenta, ce are rolul de a da prospetime, dupa care aduce o tenta de grapefruit si o oarecare “moliciune” suculenta. Aciditatea sa ridicata isi face simtita prezenta, mai ales pe gingii, printr-o senzatie sarat-minerala. Postgustul este colorat de note de caise verzi, piersica si zmeura, dar si de o impresie asemanatoare celei pe care o lasa in urma sa dulceata de trandafiri, dar fara dulcele aferent.

  • BACANTA ROSE...Crama Girboiu BACANTA ROSE BARRIQUE 2017 23 iulie 2019

    In cazul acestui rose, decizia de a-i aplica “tratament” cu lemnul de stejar a fost rasplatita prin faptul ca lemnul de stejar a contribuit la dezvoltarea complexitatii aromatice si structurale a vinului. De foarte multe ori, maturarea in stejar a unui rose este considerata a fi un act curajos, deoarece supraexpunerea vinului la lemn poate duce la trecerea aromelor primare in plan secundar, lucru de nedorit, mai ales in cazul rose-urilor. Aici, pe langa senzatiile de visine, compoturi de fructe de padure si grapefruit roz, “pe fundal” se dezvolta, bine reprezentata, o tenta vanilata. Gustativ, aceasta iese chiar mai tare in evidenta, conferind densitate si contribuind la suculenta vinului. Aciditatea citrica are ecouri pana in postgustul lung, care pe langa tentele tonice, crude, mai expune, pentru diversitate, si niste impresii de condimente si ierburi uscate.

  • BACANTA FETEASCA...Crama Girboiu BACANTA FETEASCA NEAGRA 2015 19 iulie 2019

    Un vin bine construit, ce se exprima in tonuri si “culori” sobre, serioase! De fapt, aceasta seriozitate aromatica pare sa fie rezultatul “tratamentului” cu lemn de stejar prin care vinul a trecut, ce a adus alaturi de notele de fructe negre si prune uscate, impresii destul de accentuate de fum, pudra de cacao, condimente si piele tabacita. Este suculent, cu taninuri foarte bine reprezentate, aproape granulate, dar care sunt echilibrate de o aciditate de visine amarui. Printre tonurile de fructe negre, din cand in cand isi face simtita prezenta si cate o nota de cocos. Postgustul este lung si fructat, concentrat, dar parca si un pic “incordat”, expunand alaturi de fructe rosii si niste arome condimentat-piperate.

  • ZANA PURPURIE 2017Domeniul Muntean ZANA PURPURIE 2017 16 iulie 2019

    La inceput “Zana” este usor timida, insa, dupa un timp, se “relaxeaza” si isi etaleaza “farmecele” cat se poate de direct, sub forma unor arome de coacaze negre si afine, bine conturate cu ajutorul unor tente de cocos, vanilie si lemn dulce. Gustul porneste dulceag, catifelat, cu multe fructe rosii, zemoase, dupa care vireaza catre o expresie mai energica, construita cu ajutorul unor taninuri “batoase” si cu ajutorul aciditatii de visine amarui si de masline. Postgustul isi urmeaza cursul cat se poate de natural, cald si condimentat, lasand in urma sa un damf de gemuri si fructe negre. Datorita celor doua moduri de exprimare - una catifelata si rotunda, apartinand primei parti a gustului, si ce-a dea doua a postgustului sustinut si aprins -, acest Cabernet Sauvignon de Dealu Mare are toate sansele sa puncteze la capitolul popularitate in preferintele multor consumatori.

  • PRINCE MATEI 2012Vinarte PRINCE MATEI 2012 11 iulie 2019

    Cu toate ca este 2012, poti spune despre recolta in discutie a vinului Prince Matei ca este inca tanara. Si asta pentru ca acest vin are un potential de evolutie fantastic! In plus, intruneste toate calitatile pentru a fi numit un vin mare: are complexitate aromatica, amplitudine, structura impunatoare, echilibru si, nu in ultimul rand, eleganta. Aromele sale dense sunt livrate in straturi, cu o “avangarda” de dulceata de visine amarui si coacaze negre, urmata indeaproape de o avalansa de tonuri coplesitoare de ciocolata amaruie, frunza de tabac si cutie de lemn. Gustul este catifelat, bine structurat si suculent, cu o aciditate ce aminteste de aceleasi visine amarui prezente la capitolul olfactiv. Taninurile energice si ferme contribuie la sustinerea parcursului gustativ, dand vinului consistenta. Postgustul este extrem de bine conturat, se dezvolta progresiv, pastrandu-si intensitatea la aceleasi cote o lunga perioada, tentele condimentat-acoolice, calde, contribuind la amplificarea impresiilor fructate. Prince Matei este unul dintre vinurile simbol ale vitiniculturii romanesti, iar prezenta sa pe lista de degustare a oricarui pasionat de la noi ar trebui sa fie una obligatorie!

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

CUARTZ BRUT ROSE - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Crama Girboiu este reprezentanta noii generatii a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine o suprafata mare, de aproximativ 200 de...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.