Sorin Stelian

Pasionat de vinuri

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian
  • JIANA ROSE 2018Crama Oprisor JIANA ROSE 2018 14 iunie 2019

    Nu stiu exact ce incearca sa ne transmita doamna cu antene de pe eticheta (imaginea e luata de pe un covor traditional oltenesc, deci iata ca romanii au inventat si transmisiile radio), dar daca vrea sa ne influenteze sa cumparam vinul atunci vreau sa ii transmit inapoi ca nu e nevoie. Editia din 2018 e unul din roze-urile romanesti bune (nu-s foarte putine, dar nici multe), deci n-ar trebui sa fie probleme. E in primul rand corpolent, concentrat - nu-si propune sub niciun chip sa fie diafan sau subtil, insa are aciditatea care sa-l faca usor de baut si complexitatea care sa-l faca usor de placut. E chiar interesant si cum zburda prin diverse registre aromatice, pornind de la fructe exotice si citrice, trecand prin note "verzi", ajungand la capsune si cirese iar apoi sfarsind in treburi minerale. Iar daca e ceva care face toti banii, acel lucru e postgustul tonic-mineral foarte persistent si placut. Motiv pentru care am sa admit ca doamna de pe eticheta nu poarta antene pe cap, rugandu-i in acelasi timp pe cei de la Oprisor sa ne explice, fara elucubratii inutile, de ce motivul traditional se potriveste cu vinul. Sunt sigur ca asa ar fi mai interesant.

  • THE FEDERALIST RED...Federalist Vineyards THE FEDERALIST RED BLEND 14 iunie 2019

    Nu e neaparat in stilul meu preferat, dar imi place vinul asta. In primul rand pentru aromele directe si proaspete, amintind de cirese, prune si capsune, toate bine (dar nu excesiv de) coapte. Apoi pentru gustul suculent, cu tanini nu foarte densi, destul de fini - lucru compensat de aciditatea serioasa. Si in final, pentru postgustul lung, fructat-acrisor si condimentat. Ca tot am pomenit de condimentat, vinul e destul de influentat de maturarea in baricuri de Bourbon, care dau o aroma foarte interesanta, undeva intre zahar caramelizat, fum si vanilie. Treaba asta pare foarte potrivita cu restul ansamblului si contribuie la senzatia generala de vin intr-adevar usor fardat si coafat, dar care nu a uitat deloc de naturalete si nu incearca sa impresioneze cu orice pret, ci doar sa fie placut de baut. Si este!

  • OLD COACH ROAD...Seifried OLD COACH ROAD SAUVIGNON BLANC 2018 13 iunie 2019

    Daca ce veti gasi cand cautati "old coach road" pe google nu va convinge sa vizitati Noua Zeelanda, puteti macar sa deschideti un vin de-acolo. Mai ales ca e unul foarte potrivit cu vara cate tocmai a venit. E in stilul tipic nou-zeelandez, cu un amestec proaspat de arome exotice si "verzi", aciditate buna si usurinta in curgere.

  • GRECO DI TUFO 2018Vesevo GRECO DI TUFO 2018 10 iunie 2019

    Acest Greco di Tufo e de cativa ani buni o prezenta constanta la unvinpezi.ro, si cred ca s-a impus ca un vin de calitate si interesant, vandut la un pret rezonabil. Recolta 2018 nu face exceptie. Aromele vin din mai multi registri, de la fruct tropical la citrice, ierburi aromatice si minerale; in timp ce gustul echilibreaza o aciditate neasteptat de serioasa cu un corp onctuos si cu un continut de zahar rezidual intrat un pic in zona popularului. Pe scurt, evoca soare si caldura fara sa uite deloc de prospetime.

  • RIESLING DRY 2017Loosen Dr. L RIESLING DRY 2017 10 iunie 2019

    Riesling-ul sec de azi e un vin entry-level (al unui producator legendar), dar reflecta perfect, la un nivel de baza, tot ce e bun la Mosel - regiune aflata dincolo de paralela de 50 de grade, dar care produce unele din cele mai frumoase vinuri de pe lumea asta. Sigur, fiind entry-level, nu e extrem de complex, poate e un pic vegetal, dar are foarte multa prospetime, aciditate aproape taioasa - domolita de textura si fruct, si un final foarte lung pentru banii astia, in coordonate citric-minerale. Nu are nicio problema daca se incalzeste si e de altfel un vin excelent pentru zile calde, dar si pentru mese cu peste - sushi-ul sugerat pe eticheta ar fi extrem de bucuros de companie. Eu unul l-as lua la picnic, ca e si foarte usor de desfacut.

  • PROMIS TOSCANA 2014Gaja Ca'Marcanda PROMIS TOSCANA 2014 06 iunie 2019

    E interesant ca incarnarea din 2014 al acestui vin pare sa fi fost cotata de catre suspectii obisnuiti (Suckling, Wine Enthusiast) un pic mai jos decat recoltele anterioare sau ulterioare. Sunt foarte tentat sa zic ca o sa vedem peste cinci ani daca mai e asa. Dar ok, inteleg, vinul asta, dintr-un an considerat dificil, e intr-adevar un pic diferit fata de alte recolte: pare mai putin dens, mergand insa pe cartea suculentei si a unei aciditati destul de ridicate, dar totusi echilibrate. De asemenea, mi-a placut foarte mult cum ies in fata notele de ierburi aromatice, cedru, fum si minerale - momentan un pic in detrimentul fructului. E interesant si felul cum se schimba in pahar chiar si in cateva minute. Deci dati-i aer din belsug daca il beti acum, dar aveti grija sa il revedeti si peste cinci ani. Excelent!

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

CUARTZ BRUT ROSE - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Crama Girboiu este reprezentanta noii generatii a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine o suprafata mare, de aproximativ 200 de...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.