Sorin Stelian
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Azi ne intalnim cu un Grenache din Sardinia (Cannonau fiind denumirea locala a soiului). Are arome fine de fructe confiate, tabac, scortisoara, plus ceva usor eteric, ca de coaja de portocala. Si gust usor, molatec, fara asperitati. II prinde bine servirea la o temperatura mai scazuta, aciditatea nefiind una foarte ridicata. Un vin placut, intr-o abordare interesanta, usor diferita de ce produce acest soi in valea Rhonului sau Spania.
Cum ne-a obisnuit deja, acest Malbec argentinian vine cu arome intense de fruct bine copt, destule condimente, dar mai ales cu un gust suculent, savuros, cu tanini de agresivitate redusa. Un vin echilibrat si facut pentru consum imediat, lucru la care si dopul filetat ofera o mana de ajutor.
Un vin cu arome salbatice, impinse inspre extreme, cum am mai intalnit des in Dealu Mare: o combinatie de fructe foarte coapte sau chiar confiate si nuante vegetale verzi care te pot face sa te gandesti chiar la un alt soi de struguri. Gustul insa e clar de Chardonnay, cu textura destul de onctuoasa, matasoasa, senzatii dulcege si aciditate medie, fara nimic taios. E chiar placut si sec, singurul participant un pic iesit din rand fiind alcoolul. Dati-i un pic de aer si se va exprima tot mai coerent.
Nicio surpriza: dupa ce l-am aerat in sticla si l-am racit un pic, Primitivo-ul aici de fata si-a etalat fara rusine caracterul solar, bogat, dar si notele de prospetime care-l civilizeaza. Asa ca pe langa aromele si gustul caracteristic de fruct stafidit, dulceag, am avut parte si de cirese si visine bine coapte, suculente, inca un pic acrisoare. Ceea ce a stat numai bine pe langa textura onctuoasa, zaharul rezidual si lucrurile date de baric. Un Primitivo de top, care va fi sigur apreciat de iubitorii stilului, si nu doar de ei.
Daca aveti suficienta rabdare si il lasati un pic la aer, cat sa treaca dincolo de aromele de lemn proaspat raschetat si fructe stafidite, acest Primitivo va plusa cu coacaze negre proaspete, prune uscate si ierburi aromatice pline de savoare. Daca-l mai si raciti un pic, gustul va fi suculent, cu senzatii dulcege bine echilibrate de altele acrisoare si condimentate. Si cu o structura de tanini prezenta, dar foarte fina si neintruziva. Nu mai insist, e un Primitivo tipic; mie cel mai mult mi-a placut la el finalul lung, frumos impartit intre fruct, aciditate si condimente.
Desi e departe de a fi facut in stilul meu preferat, imi place vinul asta - si sa fie vreo tot zece ani de cand l-am incercat prima oara (bineinteles, din alt an de recolta). E solar, cu arome intense de fruct bine copt, dar si cu o dimensiune "earthy" evidenta - asta pe langa notele de lemn ars care pot sau nu sa fie pe gustul vostru. Are o densitate a taninilor neasteptata si nu-i lipseste deloc prospetimea - asa ca n-ar fi rau sa vedeti si peste vreo doi-trei ani ce s-a intamplat cu el. Direct, baubil, eficient si potrivit pentru zilele mai reci de toamna care se pregatesc sa vina.