Sorin Stelian
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Una din bucuriile dupa-amiezelor sau diminetilor calde de vara poate fi o cava fructata si racoritoare. Cea de azi marseaza previzibil pe arome de mere verzi si citrice bine coapte, cu notele de autoliza in plan secund. Iar gustul e lejer, echilibrat si tonic-racoritor, cu remanenta buna, de ti-e mai mare dragul sa o tii aproape.
O reintalnire placuta cu ceea ce era, pe vremea cand de-abia incepeam sa explorez lumea vinului, unul din cele mai apreciate vinuri rosii disponibile pe piata romaneasca (desigur, dintre cele pe care iti permiteai sa le cumperi). Au trecut intre timp destui ani, a crescut mult numarul, diversitatea si calitatea vinurilor importate, ca sa nu mai spunem de cea a vinurilor locale. Asa ca am fost curios cum il voi percepe acum, si nu mi-a inselat asteptarile. Ca si editiile anterioare, acest 2015 e un vin solar, generos, cu mult fruct copt si supracopt, cu indicii clare de baricare: vanilie, ciocolata, pielarie, cuisoare. Gustul da imediat senzatia de bogatie, cu multe dulcegarii fructate, dar mai ales cu textura matasoasa, densa si fina, bine echilibrata de aciditate. Pe scurt, un foarte bine facut vin in dulcele stil... modern.
Nu are rost sa scriu prea mult: Sauvignon-ul de azi e unul foarte reusit, proaspat, cu exotismele date mai spre minim. Mi-au placut mult textura fina si contrastul ei cu aciditatea serioasa si senzatiile vegetal-minerale. Recomand cu si pentru caldura.
La capitolul vinuri usor de baut, cu pret rezonabil, dar totusi serioase si interesante, Spania domina dupa parerea mea clasamentul. Acest Ribera del Duero e un bun exponent al calitatilor sus-amintite si combina cu usurinta aromele dulcege de fruct rosu suculent, bine copt, cu note pamantoase, condimentate, dar si cu o idee de vanilie (baricul in care a petrecut un an se afla la a treia folosire). Gustul e carnos, cu tanini fermi, densi si aciditate buna - ceea ce ar putea sugera si un mic potential de evolutie; a fost de altfel mai expresiv si complex a doua zi. Dar adevarata lui menire nu e invechirea, ci sa bucure acum mesenii, alaturi de bucate pe masura taninilor lui. Daca puteti, dati-i totusi un pic de aer si nu-l lasati sa se incalzeasca prea tare.
Cum ma asteptam de la un vin din gama asta, vine cu arome intense, exotice, punctate cu note de unt si citrice. Apoi gustul e plin, intens si el, cu multe note dulcege si o evidenta influenta a lemnului; aciditatea ofera tuturor acestor lucruri contrastul necesar. Ce sa mai zic, un Chardonnay care nu ia prizonieri, direct, intens si usor bombastic.
Nu sunt cel mai mare fan al Prosecco-ului, dar am baut de-a lungul timpului cateva care mi-au placut; acesta e unul dintre ele. Nu e ceva sofisticat, ba pe deasupra e si extra dry, deci cu ceva mai mult zahar. Insa pentru stilul lui mi s-a parut foarte bine facut, cu mult fruct expresiv, dar nu bombastic, aciditate excelenta, postgust lung si o senzatie generala de echilibru. Asa ca n-ar fi deloc rau sa il incercati, e un vin de zi cu zi de toata isprava.