Sorin Stelian

Pasionat de vinuri

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian
  • CUVEE RAPHAEL 2015Chateau de Parenchere CUVEE RAPHAEL 2015 03 aprilie 2019

    Am citit undeva o afirmatie simplificata, dar adevarata: vinurile de lume noua au gust de fructe, cele de lume veche au gust de pamant. Sigur, nu mai exista, cu mici exceptii, vinuri pur de lume noua sau pur de lume veche - nici macar in Bordeaux. Totusi nu am prea incercat vinuri din afara Europei care sa aiba un gust in mod evident "earthy" sau "savory". Trebuie mentionat ca, din pacate, echivalentul acestor termeni in limba romana suna ciudat: "pamantos" nu e un cuvant care sa evoce senzatii placute, si are efectiv alt sens, iar "savory" pur si simplu nu are o traducere din cate stiu eu. In orice caz, nu inseamna "savuros", nici neaparat "condimentat" (cum se mai obisnuieste a fi tradus), ci mai degraba opusul placut al lui "dulce" sau "dulceag". O placinta cu branza sarata e, de exemplu, "savory"; la fel e o tocana de ciuperci (care da si senzatii dulcege, dar nu numai). Revenind la vinul de azi, mirosul evoca in mod sigur arome fructate, dulci, coapte - de exemplu sirop de coacaze, dar mai ales prune uscate (da, da, nu doar Feteasca Neagra poate produce asa ceva). Insa e clar ca nu sunt acolo doar fructe, ci si senzatii minerale, condimentate sau de... pamant; ele apar si in miros, dar mai ales in gust, si pur si simplu te fac sa plescai (daca nu mai e nimeni prin preajma) si sa mai iei repede o gura de vin. Combinatia e absolut delicioasa, si va recomand calduros sa incercati vinul asta, fiindca are si echilibrul, si textura, si prospetimea, si persistenta care sa sustina cu succes aceste arome "savory" intense.

  • PRINCE MIRCEA 2016Vinarte PRINCE MIRCEA 2016 02 aprilie 2019

    Unul din cele mai constante in calitate Merlot-uri din Romania a ajuns la editia 2016 - pare de altfel extrem de devreme sa fie lansat, tinand cont si de stilul destul de taninos care l-a consacrat. Insa, ca de obicei, nu exista loc de plangeri in privinta calitatii - ireprosabile si, zic eu, peste ce ar sugera pretul cerut; ba mai mult, vinul parca e ceva mai abordabil fata de editiile anterioare. Aceeasi expresie aromatica intoxicanta de Merlot serios, smirghel taninos la fel de dens dar cu o granularitate ceva mai mica, care da un plus de gratie corpului altfel destul de robust, dar delicios. Postgustul e lung - iarasi semn foarte bun la o varsta atat de frageda - asa ca v-as sugera ca in ciuda caldurii de afara sa nu ezitati sa il luati: poate asigura o companie perfecta pentru o cina tarzie de vara, iar daca veti pastra cu grija ceva sticle veti avea un tovaras de nadejde pentru multe ierni de-acum incolo.

  • ENIRA 2015Bessa Valley ENIRA 2015 01 aprilie 2019

    Bine racit - iata cele mai importante doua cuvinte pe care trebuie sa le stiti despre vinul de azi. Din mai multe motive; de exemplu, pentru ca afara nu e chiar frig, desi asistam la o vara ploioasa, relativ racoroasa. Si, mai important, pentru ca acest cupaj nu a fost tocmai binecuvantat cu o aciditate inalta, care sa-i puna intr-un context proaspat aromele de stafide si fructe confiate. In schimb, a primit de la natura muschi - sau, mai exact, tanini fini si densi si un corp destul de carnos. Asa ca temperatura joasa de servire este factorul care il ajuta sa isi pastreze echilibrul. Iar daca puteti sa il si aerati cateva ore, cu atat mai bine.

  • LAPOSTOLLE GRAND...Lapostolle LAPOSTOLLE GRAND SELECTION CHARDONNAY 2017 01 aprilie 2019

    Un Chardonnay cu arome intense, combinatie de fruct copt (unii ar zice piersici, altii ananas, dar e important?), multe citrice, izuri vanilate si chestii mai verzi (mar necopt). Gustul e corpolent, plin de textura si dulceata inca de cand atinge papilele, cu o explozie aromatica pe mijloc si un final lung, destul de citric, dar imblanzit de vanilie si de stropul un pic mai mare de zahar rezidual. Alcoolul e si el sesizabil. Rezultatul final e un vin cu greutate, dar echilibrat de aciditate, deci baubil si placut.

  • AGUARIBAY MALBEC 2016Baron Edmond De Rothschild AGUARIBAY MALBEC  2016 28 martie 2019

    Recunosc ca am fost foarte tentat sa copiez cuvant cu cuvant review-ul pe care l-am facut anului de recolta anterior (2015). Ceea ce ma face sa imi amintesc multe asemenea situatii si sa am impresia ca, in cazul multor vinuri de Lume Noua (in special din Australia si America de Sud), variatia data de anul de recolta este mai mica decat in cazul Europei. Pana cand expertii ne vor lamuri daca e asa sau nu, sa ne bucuram de acest Malbec cu prospetime peste medie, cu ceva note minerale si o suculenta de invidiat, asta fara a-i lipsi taninii. Un vin numai bun ca sa ne revenim dupa sarbatorile de iarna.

  • BICENTO 2015Nativ BICENTO 2015 28 martie 2019

    Recunosc ca mi-am facut mental o idee foarte clara despre Bicento inainte sa-l degust. 98 de puncte Luca Maroni, sticla grea, eticheta cu negru si auriu - totul indica un vin masiv, concentrat, plin de note dulcege. Ce am vazut in pahar nu a facut decat sa confirme ideea asta: culoare intensa, opaca, de genul care "pateaza paharul", apoi mirosul cu mult fruct foarte copt si mult baric. Surpriza a venit insa in gust: vinul e extrem de suculent, in sensul bun al cuvantului, cu o aciditate remarcabila, la fel ca si intensitatea aromatica resimtita de papile. E si destul de cremos, cu tanini insistenti dar manierati, insa ce m-au impresionat cu adevarat sunt usurinta si placerea cu care se bea, alaturi de senzatiile condimentat-minerale - elemente care-l scot din marea masa a licorilor facute in stilul asta. Sigur, la nivel personal mi-ar fi placut mai putin baric, dar e clar ca vorbim oricum de un vin excelent. In incheiere, o informatie scurta: "Bicento" vine de la varsta bicentenara a viilor de Aglianico din care e facut.

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2017 - Crama Girboiu
Crama Girboiu

Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2018 Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine...

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.