NOU! Am lansat magazinul unde poti comanda peste 200 de etichete oricand!

Dan Micuda

Pasionat de vinuri

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda
  • CREMANT DE BOURGOGNE...Patriarche Pere&Fils CREMANT DE BOURGOGNE PATRIARCHE BRUT 16 ianuarie 2020

    Nas proaspat, cu impresii autolitice si aluzii din categoria citricelor si merelor coapte. Gustativ evolueaza in acelasi spectru aromatic rotunjit de un dozaj bine ...dozat. Mousse neagresiv, rotund, postgust mediu continuand impresiile de pe palatin. Un vin curat, bine realizat, dovada ca si in Hexagon nu trebuie sa dai o avere pe un spumant bun.

  • NEGROAMARO F 2016San Marzano NEGROAMARO F 2016 29 decembrie 2019

    F este un Negroamaro de top de la o crama cu renume din Puglia. Respectand atat blazonul producatorului cat si tipicitatea soiului, vinul umple narile cu o panoplie de arome de fructe coapte, gemuri de visine si fructe negre alaturi de condimentele date de maturarea in baric. Pe palatin se desfasoara catifelat, plin, opulent, cu un melanj moale si dulceag de fruct copt si dulceturi cu vanilie. Taninurile sunt prezente, dar bine ascunse in masa de fruct , vinul defiland cursiv si impetuos. Postgust este lung, evolutiv, dominat de tonuri dulci si usor condimentate. Un vin ambitios, concentrat, apasat; excelent companion pentru o masa copioasa sau ca vin de meditatie.

  • NEGROAMARO F 2016San Marzano NEGROAMARO F 2016 17 decembrie 2019

    F este un Negroamaro de top de la o crama cu renume din Puglia. Respectand atat blazonul producatorului cat si tipicitatea soiului, vinul umple narile cu o panoplie de arome de fructe coapte, gemuri de visine si fructe negre alaturi de condimentele date de maturarea in baric. Pe palatin se desfasoara catifelat, plin, opulent, cu un melanj moale si dulceag de fruct copt si dulceturi cu vanilie. Taninurile sunt prezente, dar bine ascunse in masa de fruct , vinul defiland cursiv si impetuos. Postgust este lung, evolutiv, dominat de tonuri dulci si usor condimentate. Un vin ambitios, concentrat, apasat; excelent companion pentru o masa copioasa sau ca vin de meditatie.

  • MORGON COTE DU PY 2017Dominique Piron MORGON COTE DU PY 2017 12 decembrie 2019

    Daca aveti cumva in minte la capitolul Beaujolais imaginea unui Nouveau, zeama aceea colorata facuta pe repede inainte cu maceratie carbonica si arome de guma turbo sau banana (da, da se poate) atunci exemplarul de fata o sa va socheze. Chiar daca ati mai baut si ceva Beajolais Villages mai infipte si concentrate veti fi surprinsi. Pentru ca desi scrie Beaujolais pe el (chestie care cumva ii aduce un deserviciu) vinul de fata vine de la unul din producatorii de top ai apelatiunii si de pe un terroir cumva chiar deasupra cru-urilor din zona respectiva. Da, este un Morgon “cru” , dar in plus este un Cote du Py, microclimat cu un sol vulcanic si o expozitiune mai favorabila fata de celelate parcele din apelatiune. Daca puneti si viile de peste 50 de ani cu productii mici, aveti reteta unei antiteze perfecte cu Beajolais-ul Nouveau. Cam asa arata un Beaujolais “de garde” si daca ar fi sa puneti vreodata vreun Beaujolais la invechit cel, de fata este o alegere fericita. Nu ma intelegeti gresit, vinul se poate bea foarte bine si acum, este proaspat, fresh, artagos, mineral, condimentat si bine garnisit cu fruct rosu si negru (chestie mai rara la un Beaujolais) asezat pe o structura de taninuri bine inchegata. Este o mica bestie care in cativa ani va fi cu adevarat surprinzator!

  • PRINCE MIRCEA 2017Vinarte PRINCE MIRCEA 2017 04 decembrie 2019

    Ramas fara fratele mai mare din Dealu Mare, Prince Mircea a devenit Melot-ul de referinta din portofoliul Vinarte. Si se achita cu succes de acest rol, chiar putem spune ca ii prieste lipsa de competitie interna, de permanenta comparatie cu fratele vitreg. Vinul de fata este tipic pentru un Merlot bine facut: prune, visine si ceva fructe negre se intrepatrund cu succes atat olfactiv cat si gustativ cu nuantele vanilat-condimentate ale baricului. Tesatura este indeajuns de solida, evolutia este prezenta, fructata, energica, cu taninuri slefuite, dar carora cu siguranta le vor prii cativa ani de evolutie in sticla. Un vin complet, cu un pret competitiv pentru calitatea pe care o ofera. Asa a fost dintotdeauna, doar ca acum are sansa sa straluceasca in calitate de Merlot “prim-solist” in portofoliul Vinarte.

  • SOARE 1999Vinarte SOARE 1999 01 decembrie 2019

    Este o idee buna a sarbatori Zina Nationala cu un vin romanesc. Dar ce vin? Din puzderia de etichete existente pe piata doar timpul poate cerne in mod obiectiv adevarata valoare. Conform celebrului dicton multi chemati, putini alesi asa este si cu potentialul de invechire al vinului autohton: multe vinuri “premium” mi-au trecut prin pahar, putine (cateva?) au trecut si testul timpului. Eticheta de fata este una care a facut istorie la noi alaturi de fratele Matei proaspat desprins din grup. Si inca face, neincetand sa ma surprinda. Soare 1999 este, impotriva oricarei incercari de “educated guess” a subsemnatului, alive and kicking. Si ca sa continui parabola, daca “white men can’t jump” asa si vinul romanesc nu prea are, in general, veleitati de invechire. Cu cateva exceptii notabile care dau sarea si piperul; iar cea de fata este una dintre cele mai evidente. La 20 de ani Soare inca mai tine lejer vreo 5 ani fara probleme. Culoarea este de un rosu granat; nasul este complex, evolutiv, o imbinare de note tertiare initial, cu frunze vestede, menta uscata si ciuperci care se deschide treptat spre fruct rosu copt. Echilibrul, integrarea si eleganta pe care le afiseaza in evolutie sunt numai rezultatul combinatiei perfecte dintre timp si un vin bun, facut sa invecheasca, in timp ce postgustul lung indeamna la reverie. Daca ati fost vreodata nostagici cand ati baut un Bordeaux vechi bun sau daca doar vreti sa vedeti cum arata etalonul autohton de Cabernet Sauvignon ajuns la maturitate, acum aveti ocazia. Chapeau! Si la mai multe!

Livrare gratuita

pentru comenzi de minim 2 sticle / pachete in Bucuresti si de 6 sticle / pachete in tara *

14 zile
retur
garantat

in cazul in care nu esti multumit de produsul cumparat il poti returna in termen de 14 zile

Vrei sa primesti ofertele noastre zilnice cu vinuri de calitate la cel mai bun pret online?

TERRA ROMANA ROSE 2019 - S.E.R.V.E.
S.E.R.V.E.

Contele Guy Tyrel de POIX este un producator francez de vinuri, proprietar a 50 de hectare de vie in Corsica (Domeniul Peraldi) si descendent al unei vechi familii nobiliare....

Avem nevoie de Codul tau Numeric Personal (CNP) pentru a-ti acorda diverse BONUS-uri: ultima sticla gratuita, etc. Nu vom disemina aceasta informatie cu nimeni altcineva.
Datele pe care iti va fi emisa factura.
Datele unde va fi trimisa o comanda.
Se pot adauga mai multe adrese de e-mail despartite prin virgula.
Gestioneaza cardurile salvate in aceasta pagina securizata prin sistemul PayU.