Cosmin Tudoran
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzica. Spun asta pentru ca vinul are o parte in plus fata de muzica, partea senzoriala fiind completa. Ascult, trag concluzii si recomand. Am descoperit aceeasi pasiune si interes fata de domeniu ca pe vremea cand 'vindeam fan’. Sunt un geaman curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificari, niveluri si, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese si am descoperit ca abia am reusit sa-i montez colturile. Instig la degustari din placere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a povestii cat si a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin dupa chipul si asemanarea mea, revenind la ideea ca ‘music is fun’, mai ales daca e scrisa cu vin.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Daca cuvantul swahilian ‘Daima’ spune non-stop, inseamna ca rose-ul de azi s-ar preta la un tratament mai des. Cel putin vis-a-vis de anotimp, vibratia zilei, distantare, etc.. Fragute si fruct proaspat pe nas, prospetime si atitudine tonica. Imi spune creveti, pizza, salate si paste, profil mediteraneean. Culoare frumoasa ce atrage priviri la orice terasa, dar sa fie servit cu reagge in boxe si relaxare-n difuzoare. Totusi, rece in pahare. 8-9 grade.
Desi ‘adierea’ ascunsa-n sticla de fata, iata ca Alira vine cu un veritabil hit pentru vara ce urmeaza sa se consume. Am avut ocazia de a lansa acesti vin, de a ma bucura deplin de el si de a vedea ce impresie a facut multor pasionati de vin. Parerile n-au fost impartite, ci mai degraba indreptate spre aceeasi zona: cea de confort a consumului. Ample note de fruct roz, de la citricul grapefruit la fraguta tanara, sprintar si degajat, Aliento reprezinta o miscare relaxata a vinificatorului. Via incepe sa-si faca singura treaba. De cumparat urgent, sticlele fiind putine.
Franchete si prospetime astazi servita intr-o sticla frumos prezentata. Asamblajul celor doi caberneti, ce sunt mai mult decat prieteni de catarama, aduce valente de vara cu note de cirese coapte, fragute-n parg si putine flori pe fundal. Robust, prietenos, pare un partener de dimineata de weekend, evident, bine racit inainte.
Fara doar si poate vinul de astazi este o prezenta remarcabila, un vin peste care, daca dai, cu siguranta iti va aduce aminte pentru ca nu intalnesti de foarte multe ori un alb dintr-un strugure negru, daramite din Superman-ul strugurilor. Cu masivitate debordanta, cu aliura de vin serios, irizatiile verzui ale culorii vinului iti da senzatia unei dimineti de primavara-vara aidoma cei de astazi. Apoi apare tonicitatea, notele de citrice, prospetimea si vioiciunea. Crocant ca ciresele de mai, te invaluie si bucura. Recomandabil chiar si-n zilele mai gri, atunci camd poti, la propriu, sa-ti aduci soarele pe strada ta. Ba chiar in pahar.
Iti esti dator cu un spumant bun asa cum iti esti dator cu fericirea. O meriti, stii asta. Daca pentru a doua varianta ar putea fi, dupa fiecare caz mai complicat, cu spumantul ai putea avea o sansa. Astazi poti sa te bucuri de un perlaj fin, prospetime, aciditate si fruct pietros de la primele ore ale diminetii. Vine de la cea mai veche crama din Burgundia, cu 230 de ani de “experienta”. Dupa o deschidere brutala cu poc! nu cu fass, rece, neaparat scos de la 6 grade, nasul vine cu citrice, piersici, mere si parca putina frisca. e fresh, are o culoare galben verzuie, perlaj fin si continuu. Gustativ lasa aceeasi impresie, de prospetime, aciditate consistenta, lime, piersica verde, ceva vegetal si un post gust ce-ti duce senzatia spre nevoie de inca o gura. E un cremant imbucurator, elegant, satisfacator.
Cand Nicu( Niccolo) a creat prima data vinul asta alb si-a spus: asta ar trebui sa fie albul toscan, amplu, complex si direct, cam ca o poveste de dragoste! Si, ca sa certifice ca vine de unde trebuie, ii si aranjeaza o eticheta corespunzatoare. Care dainuie din 1931 de cand a lipit-o prima data. E un alb savuros, plin de note de citrice, amplitudini volatile primare si secundare, franchete si talc toscan. Cu o sarguinta demna de invidiat, cei 5 struguri sunt tratati diferit ca timpi in vinificare apoi “impacati” sub acelasi dop. Fresh, calm, cu nuante de fruct alb pe final, flori de salcam si fructul pasiunii. “Weekend la Roma” pe bicicleta, pasta carbonara si poza-n feed-ul de instagram.