Cosmin Tudoran
Pasionat de vinuri
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzica. Spun asta pentru ca vinul are o parte in plus fata de muzica, partea senzoriala fiind completa. Ascult, trag concluzii si recomand. Am descoperit aceeasi pasiune si interes fata de domeniu ca pe vremea cand 'vindeam fan’. Sunt un geaman curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificari, niveluri si, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese si am descoperit ca abia am reusit sa-i montez colturile. Instig la degustari din placere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a povestii cat si a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin dupa chipul si asemanarea mea, revenind la ideea ca ‘music is fun’, mai ales daca e scrisa cu vin.
Daca alegi sa urmaresti recomandarile lui va fi adaugat listei tale de preferinte, urmand sa primesti alerte atunci cand acesta le recomanda.
Cand te trezesti cu pofte de dimineata, de pilda cu moftul unei omlete satioase, probabil fie cu jumari de rata fie cu untura de la aceeasi fiinta, lucrurile par a se dezvolta de la sine. Iar ceaiul nu-si gaseste locul, si nici cafeaua. Dar un spumant rose, un blend cu aciditate, cu prospetime, sigur că da. Din nou in aceasi ograda, la unul dintre batrani-n domeniu, dar de data asta cu un spumant citric si mineral, dar cu nota de cireasa amara, de migdala, de flori și putina ciuperca. Un perlaj fin, o aciditate șprintara si o relaxare a bauturii care face acest spumant prietenos cu orice ora a diminetii.
Provansalul de astazi, cel putin la culoare dupa cum ne indica producatorul pe contraeticheta, mi se pare un rose mai serios. Mai sobru. Mai corpolent si polifenolic. Probabil strugurii culesi la o maturitate de inceput de septembrie au jucat rolul perfect pentru aranjarea unei licori cu note de fruct alb copt, de la piersici la corcoduse, cirese si fragute. Aciditate potrivita, poat gust mediu, vinul pare lejer si confortabil unei zile insorite.
Iata-ne din nou cu un alb nascut pe tuf vulcanic. Primul lucru pe care-l remarci la acest grillo e clar mineralitatea. Apoi ar fi interesant de stiut ca e cel mai cunoscut strugure din Sicilia, in fapt. Vinul de azi are un corp mediu, aciditate potrivita și note de fruct alb copt. Gasesc piersici, miere, pepene galben și ceva exotic. Vin de vara servibil cu sau fara blide pline. Dar daca e as merge pe paste si fructe de mare, clar.
Ma intorc cu drag intr-o zona fermecatoare, dupa mine, prin acest trip de genul “Scottie, beam me up!”. De o culoare verde pai, cu un atac lemonish pe nas, ierbos si fresh, primavaratic, cramposia ar fi fost o remarcabila mila de dezlegare la peste. Mineral si deschis, amplu, cu floare de salcam si ceva corcodusa galbena, se face placut din prima ca o domnisoara tinara dar galanta. Usor de baut, greu de trecut cu vederea.
Sicilia reprezinta pentru mine locul in care pentru prima data-n viata mi s-a zbarlit parul vazand o planta prefiloxerica. Cu struguri pe ea. Momente de tinut minte. Vinul de azi ma duce cu gandul la acel septembrie, oleaca mai domol in caldura dar nu in concentratia alcoolica. Amplu si corpolent, poate parea dulceag din acest motiv. Cu o culoare frumoasa, nasul ma duce spre visine si castane, mure si putine condimente, nuante post fermentarii si evoluarii vinului. Mario (vinoficatorul) nu s-a jucat cu lemnul, a preferat varianta fructuozitatii aparte, rezultatul fiind aici un “sirop” de struguri demn de cozi de vita sau pastrame usor afumate.
Vinul de astazi mi se pare o lectie de sobrietate ambalata intr-o sticla tinereasca, intr-un stil mai Funky De la primul nas mi se preda un rose mai sobru, domol si cizelat. Evidentul fruct proaspat, merisoare, capsune, prima cireasa aflat in parg fiind prezenta pe nas cat si pe gust. O aciditate lesne si un corp volubil. Ansamblul sub forma de cuvee nascut la buza vilei Dobrusa imi pare prietenos cu tot ce e mediteranean, o pasta sau un peste, desi servit rece, singur, poate capata forme noi. De licoare menita sa iti faca dansul mai lejer, cartea mai alunecoasa si perioada asta mai lina.