Intotdeauna mi-am dorit sa scriu, iar blogul meu, Vinuri Povestite, s-a nascut din convingerea ca, indiferent de circumstante, fiecare om e dator sa practice mai ales ceea ce stie sa faca cel mai bine.
Am avut sansa unui curs de oenologie la Institutul Francez, cu Anne-Marie Rosenberg, care mi-a deschis poarta unui univers miraculos, o lume de arome familiare si de texturi necunoscute de care m-am atasat iremediabil. Am mai avut si marea bafta de a intra pe aceasta nisa foarte devreme si de a creste impreuna cu piata vinului din Romania. Nu cunosc ceva mai incitant decat ideea ca 40 de ani de acum incolo voi putea degusta vinurile fiecarui an: 40 de productii de vinuri romanesti, de cramposie, de tamaioasa, de feteasca regala sau de novac.
Si cine stie, din aceste vise si povesti se va naste poate si o carte...
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Apreciez sauvignon-ul de la Prince Stirbey pentru aciditatea buna si aromele tipice soiului - soc si carcel de vita de vie - dar si pentru ca aceste caracteristici se regasesc, cu variatii minime, in fiecare an de recolta. E un vin care merge de minune la masa, cu un peste mai gras, desi marturisesc ca de multe ori prospetimea lui m-a indemnat sa-l beau ca atare « de sete ».
Tamaioasa este un vechi soi romanesc cu o versatilitate de invidiat. Vinificat atat in sec cat si in dulce e un excelent companion la masa. Aceasta tamaioasa dulce de la Prince Stirbey are un potential de invechire foarte bun si o puteti asocia cu un desert, de exemplu, inghetata de busuioc sau la fel de bine, cu foie gras.
Pentru mine, acest soi de strugure e unul dintre cele mai interesante din toate cele care cresc in podgoria Dragasaniului. Are eleganta si temperamentul Pinot noir-ului, iar 2010 a fost la Stirbey un an de exceptie, care promite vinuri cu un foarte bun raport aciditate/alcool si un potential de invechire foarte bun. De aceea, merita sa-l mai lasati in pivnita cativa ani. Daca vreti neaparat sa-l deschideti acum, are nevoie de aerare in decantor. L-as servi alaturi de o tocanita de berbecut la ceaun.
Proaspat lansat pe piata, cabernet sauvignonul 2007 vinificat de Iustin Urucu continua traditia calitatii. Vinul este foarte tanar cu arome proaspete de fructe rosii si structura austera, bordoleza. Mai are nevoie de cel putin un an de maturare in sticla. Daca il deschideti acum, ar fi bine sa-l tineti in decantor cel putin 3 ore.
Desi nu sunt o bautoare entuziasta de tamaioasa romaneasca, pot spune ca aceasta tamaioasa din 2012 vinificata in sec m-a impresionat prin echilibru, prin eleganta corpului si puritatea aromelor sale. Merge de minune cu preparate aromate sau picante. Noi l-am incercat alaturi de o reteta simpla: vinete prajite cu sos de rosii si usturoi, seminte de fenicul si piper sichuan.
Inainte de a fi un vin pe care sa-l deschizi la cina, acest Prince Matei 2000 e istorie si se adreseaza indeosebi colectionarilor sau bautorilor pasionati de a experimenta toate etapele prin care poate trece un vin. In plus, dintre toti anii de Prince Matei pe care i-am incercat mi s-a parut cel mai diferit stilistic, datorita profilul sau aromatic mai auster: tabac, piele, violete si visine.
Pentru mine, 2003 e anul cel mai interesant al vinurilor romanesti. Desi a fost un an secetos si arid, multe vinuri din 2003, din podgorii din toate zonele tarii sunt, dupa 10 ani, in forma foarte buna. Prince Matei 2003, debuteaza cu tonuri intense, dulci si gemoase, cu corp dens si tanini matasosi. Dupa 30 de minute de aerare apar arome florale – trandafir si cafea cruda, ciocolata cu lapte, menta si ciocolata neagra. Vinul e rotund in gust, echilibrat si cred ca merita sa-l savurati acum. L-am servit alaturi de ficat de vitel tras in tigaie cu garnitura de morcovi caramelizati si germeni de floarea soarelui.
La deschidere mineral si cretos, retinut in arome, devine fructos pe masura ce se aereaza, cuprinzand toata variatia fructelor coapte, fructe in compot si fructe confiate. Are corp delicat cu final mediu, cu note de ciocolata cu lapte.
Un merlot romanesc cu o expresivitate asemanatoare insoritului Languedoc. La deschidere, te intampina un vin puternic, extractiv, cu arome condimentate, cu corp voluptos. Pe masura ce se aereaza explodeaza in note de cafea, cacao, ciocolata cu lapte si cipsuri de cafea. Finish-ul e mediu, dar voluptos cu note pregnante de ciocolata neagra. Vinul are nevoie de aerare, in decantor, sau puteti opta si pentru placerea de a-l lasa sa se aereze incet, in pahar, pandindu-i fiecare schimbare de dispozitie.
Chardonnay-ul vinificat de Hartley Smithers si Nora Iriarte in podgoria Recas este considerat unul dintre cele mai reusite vinuri din acest soi care se produc la noi. Are o complexitate aromatica deosebita, peste aromele citrice si vegetale, se suprapun note de pepene galben si nuante minerale, datorate solului calcaros al viei „Dealul Tiganului”. E un vin caruia trebuie sa-i mai dati ceva timp si care va castiga in expresivitate prin imbatranire la sticla. Daca vreti sa-l deschideti acum, serviti-l ca atare, la un pahar de vorba cu prietenii.
Cabernet Sauvignon-ul vinificat de Iustin Urucu e considerat a fi unul dintre cele mai reusite vinuri din acest soi, care se produc la noi. Eu l-as mai pastra 2-3 ani in pivnita, dar daca il deschideti acum are nevoie sa respire cateva ore in decantor. Merge foarte bine alaturi de cotlete de miel.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...